Hlavní navigace

Komentář: Icann vnáší chaos do internetových domén

26. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Nový systém internetových domén vytvoří neomezené množství přípon, což povede k chaosu.

Dámy a pánové, web, jak jej známe, se obrátí vzhůru nohama. Ne v dobrém smyslu slova. Slyšeli jste již o hrozící katastrofě? Icann, skupina, která dohlíží na systém internetových domén, se rozhodla rozšířit sadu doménových přípon – konce internetových adres typicky .com nebo .net.

Místo doposud limitovaného počtu definovaných přípon, Icann brzy dovolí komukoliv zažádat o vlastní příponu – cokoliv od .microsoft až po .uplnesilenstvi. Přípony mohou být dlouhé až 63 znaků, což v podstatě znamená, že svůj web mohu přesunout z jrstart.com na jr.dancing-chickens-bok-bok-so-many-tiny-feet-look-at-them-shimmy. Tedy, myslím, že bych mohl.

Má to však jeden háček. Nová vlastní přípona bude stát úžasných 185 000 dolarů za kus. To je vskutku o trochu více než běžně dostupná patnáctidolarová dot-com registrace. Icann také uvádí, že po žadatelích požaduje prokázání oprávněného důvodu k vlastnictví domény (nebudu zacházet do detailů, ale řekněme, že moje doména dancing-chickens je daleko od schválení). Hlavní myšlenkou je zabránění squatterům krást společnostem ochranné známky za účelem jejich zpětného prodeje.

Vše je to fajn a hezké, ale přemýšlím, v jaký zmatek to vše může vyústit. Jistě, ne každý obyčejný Pepa si bude moci dovolit získat .ibm, ale co zastaví 5 000 různých společností od získání domény .computer? A jak matoucí může být pak získání takové domény z pohledu uživatele?

Dokončení komentáře naleznete na sesterském magazínu ChannelWorld.

 

Úvodní foto: © Péter Mács - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?