Hlavní navigace

Komentář: Je na trhu místo pro Chrome OS?

6. 6. 2010

Sdílet

Nový operační systém Googlu se představí již na podzim. Na jakých a především kolika zařízeních to bude, je však otázkou.

Viceprezident Googlu Sundar Pitchai na veletrhu Computex oznámil, že Google Chrome OS se představí na prvních zařízeních již letos na podzim. Nespecifikoval však, která zařízení budou novým operačním systémem vybavena. Právě to by přitom mohl být kámen úrazu Chrome OS.

Díky své extrémně webové povaze je Chrome OS platformou převážně pro přenosná zařízení, desktopy tedy můžeme předem vynechat (přestože to za pár let již může být jinak). Zbývají nám tedy notebooky, netbooky, chytré mobilní telefony a tablety.

Většina notebooků je dnes již natolik výkonná, že zvládne i náročnější operační systémy Windows či Mac. Jednoduché prostředí Chrome OS by tak nemohlo využít jejich hardwarového potenciálu. Lepší vyhlídky má tedy nový operační systém Googlu na netboocích, jejichž hlavní devizou je mobilita a možnost rychlého připojení k internetu, což hraje do karet Chrome OS. Jeho jedinou funkcí je totiž vlastně jen dostat uživatele co nejdříve na internet a umožnit mu zde pracovat s dalšími aplikacemi Googlu i jiných firem.

Teoretický soulad mezi netbooky a Chrome OS však není jeho zárukou realizace v praxi. Google sám totiž žádné netbooky nevyrábí a musí tedy přesvědčit jiné společnosti, aby jeho operační systém vzaly na milost. To se mu ale zatím příliš nedaří. Příkladem může být nedávné oznámení firmy Acer. Největší světový výrobce netbooků vydal prohlášení, ve kterém sice přiznává svůj zájem o Chrome OS, zároveň ale nepočítá s jeho použitím na svých zařízeních v blízké budoucnosti. Nové dítko Googlu totiž podle tchajvanské společnosti ještě musí dospět.

ICTS24

Další možné uplatnění Chrome OS by mohlo nastat na trhu chytrých mobilních telefonů. Zde již ale poměrně úspěšně operuje Google Android, který se také pro tento typ zařízení hodí více než Chrome OS. Poslední pomyslnou "oblastí zájmu" nového operačního systému je tak fenomén posledních týdnů - tablety. Mezi nimi by se Chrome OS určitě také rád zabydlel a má na to i předpoklady. Zjevně zde ale Googlu chybí lobby. Microsoft totiž z tabletů (samozřejmě krom iPadů) vytlačuje Google. Vzpomeňme například nové tablety MSI WindPad a Asus Eee Pad, které měly být původně postaveny na platformě Android. Ta však nakonec zůstane jen na jednom ze čtyř nově představených tabletů, na dalších bude Windows. O Chrome OS se v jejich případě dokonce ani nemluvilo.

Tím se dostávám k hlavnímu problému Chrome OS. Přestože jde beze sporu o revoluční operační systém s velkým potenciálem, Googlu se o tomto faktu zatím příliš nedaří přesvědčovat výrobce spotřební elektroniky (respektive není známo, že by se již s někým velkým závazně dohodl). Cíl jednoho milionu prodaných zařízení s Google Chrome OS hned během prvního dne jeho uvedení na trh se proto jeví jako velmi nereálný.