Hlavní navigace

Komentář: Když titáni padají

9. 4. 2010

Sdílet

Společnost CA, jeden z největších dodavatelů softwaru a systémových řešení, propustí tisíc zaměstnanců.

Když titáni padají


Společnost CA, jeden z největších dodavatelů softwaru a systémových řešení, propustí tisíc zaměstnanců. Současně bude hledat další cesty k tomu, jak ušetřit co nejvíce prostředků. CA je jednou z obětí smrskávání oboru IT i vlastní neefektivity

CDByly doby, kdy Computer Associates (od roku 2006 jen CA) platilo za jedno z nejlépe znějících jmen v oblasti informačních technologií. Společnost dodávala stovky produktů milionům uživatelů. S některými jejími nástroji se setkával takřka každý, byť o tom vůbec nemusel vědět.  Firma rostla a zejména pravidelně akvírovala celou řadu dalších společností (dokonce letos čtyři další), čímž rozšiřovala své portfolio produktů a pronikala na nové trhy.

Na začátku dubna CA ohlásilo radikální zeštíhlovací krok, který je součástí probíhající restrukturalizace. Chce mimo jiné snížit počet zaměstnanců o tisícovku (viz zde http://www.zdnet.co.uk/news/jobs/2010/04/07/ca-to-cut-1000-jobs-40088546/) a možná ještě o větší počet. Důvodem je snaha ušetřit na nákladech, optimalizovat provoz a – řečeno jazykem manažerů – vrátit se ke svému „Core“ businessu. Propuštění je bezprostředním důsledkem konsolidace pracovišť rozesetých po celém světě do několika větších center; tedy masivní centralizace firmy.

Stát se to firmě jiného typu, nešlo by o nic hodného  zmínky zde. CA je ale jednou z nejvýznamnějších firem svého druhu a jen málo jejich zaměstnanců patří mezi nekvalifikované. CA tak možná poslouží jako ukázka toho, jak giganti IT oboru hledali (rozumějme: hledají) cesty, jak snížit své náklady. A jak současně ti největší přehodnocují své obchodní plány. Tak například zmiňovaná CA nedávno rozhodla, že se bude více soustředit na produkty pro menší společnosti a koncové zákazníky; dříve nevídané. Vstoupila do světa Cloud Computingu, který dříve odmítala jako neperspektivní. A konečně, přijala dlouhodobou strategii mající zajistit snížení nákladů a zvýšení efektivity práce.

Ekonomická recese má své pozitivní stránky. Jednou z nich je snaha velkých společností po větší flexibilitě, po inovacích a po lepším přizpůsobení se trhu. Tyto snahy na příkladu CA neznamenají jen to, že velké firmy dříve nebo později potká velké propuštění, ale hlavně, že cílem zmíněných úspor je větší pohodlí a vyšší přidané hodnota pro zákazníka. Ztráta tisíce pracovních míst a konsolidace tak může padajícímu titánovi jedné z největších softwarových společností paradoxně více prospět, než ublížit.

Byl pro vás článek přínosný?