Hlavní navigace

Komentář: Microsoft chce být Googlem, Google Microsoftem

13. 7. 2009

Sdílet

Softwarový gigant známý hlavně díky svému operačnímu systému chce dominovat vyhledávání a naopak hlavní poskytovatel hledání na internetu vyvíjí svůj vlastní operační systém. Přesně jde o souboj Bing versus Google Search a Chrome OS vs Windows.

Každý z těchto obrů se snaží vniknout na soupeřovo místo. Ale kdo z nich má lepší šanci?

Výhoda Googlu: Lidé jsou líní.
Zkusíte Bing. Vypadá velmi dobře. Jeho úvodní stránka s výsledky, což je deset modrých linků, vypadá podobně jako ve službě Google Search. Preview obsahu webu, rychlé odpovědi na běžné otázky a výtvarné pojetí úvodní stránky s naučnými odkazy u služby Bing jsou velmi "cool". Lidé hledající video určitě ocení video search preview. Ale stále i přes tyto výhody jste nějak "svázáni" s Google Search. Proč? Jelikož i přes všechny kudrlinky a vychytávky Bing není o moc lepší. K tomu jste spokojeni s Googlem, který přináší informace, které hledáte a dělá to jednoduchou cestou. Jestliže nepřijde Microsoft s nějakým větším důvodem proč zvolit Bing, nebude tento projekt moc úspěšný.

Výhoda Microsoftu: Chrome? Jaký Chrome?
Chrome OS je nehotový software. Tento operační systém od Googlu nespatří světlo světa dříve než na konci roku 2010 a to je ve světě technologie opravdu vzdálená budoucnost. Pokud ještě bude Chrome odložen až na začátek roku 2011 nebo ještě dál může ho čekat rychlá smrt. Pro srovnání: Bing je již fungující produkt, který už zaznamenal nepatrný úspěch. Podle webových analýz firmy StatCounter služba Bing 9. července podruhé od svého vydání 4. června předběhla Yahoo Search na trhu služeb pro internetové vyhledávání.

Výhoda Googlu:
Tato firma je známá, má hodně služeb a uživatelů. Půjdete si koupit nový notebook. Některé modely budou nabízet Windows, jiné něco, co se bude nazývat Google Chrome OS. Jelikož již používáte některou ze služeb této společnosti, například Gmail, Google Apps nebo Google Search, rozhodnete se dát tomuto operačnímu systému šanci. Nebudete se bát to zkusit, jelikož znáte výrobce tohoto OS, není to žádný tajuplný vývojář, kterého neznáte. Pokud by volba byla mezi Windows a Ubuntu, pravděpodobně zvolíte produkt Microsoftu.

Výhoda Microsoftu:
Tato Redmonská firma je velmi houževnatá. Znalci počítačového prostředí si vzpomenou, že první verze operačního systému Windows z 80. let byly dost hrozné a neprodávaly se dobře. Navzdory veřejnému nezájmu a kritickým ohlasům společnost pokračovala v práci a konečně zaznamenala úspěch s operační systémem Windows 3.0 v roce 1990. Od té doby firma dokazuje stejnou houževnatost se svými dalšími službami a programy, s různou mírou úspěchu. Služba MSN, odpověď Microsoftu na AOL, nikdy nezaznamenala úspěch, produkt Zune, reakce na iPod, ještě nepřinesl jasnou odpověď. A nakonec, není Bing jen přepracovanou verzí služby Live Search?

Jak tento souboj gigantů dopadne ukáže až čas, ale pro uživatele to může přinést jen klady v podobě lepších programů a služeb.

Převzato od Jeffa Bertolucciho, redaktora webu PC World.com

Byl pro vás článek přínosný?