Hlavní navigace

Komentář: Milujte ho, nebo nesnášejte, Steve Jobs vám změnil život

29. 8. 2011

Sdílet

Steve Jobs je vizionářský genius, který transformoval technologie v mnoha způsobech.

Steve Jobs je stále předsedou představenstva společnosti Apple a nadále bude zasahovat do řízení ikonické firmy, avšak pozici CEO již přenechal Timu Cookovi. Ať už jste vášnivým fanouškem Applu, nebo zapřisáhlým odpůrcem, Steve Jobs měl nepopřitelný vliv na technologie a svět kolem vás.

Aby bylo jasno. Nejsem typickým fanouškem Applu. Nikdy v životě jsem nevlastnil počítač Apple. Nikdy jsem se nesetkal se Stevem Jobsem. Nikdy jsem Steva Jobse neviděl naživo. Nikdy jsem nevstoupil do Cupertina.

Léta pro mě Apple představoval technologii, která byla jednoduše mimo mou cenovou hladinu. Věděl jsem o Apple II, ale pořídil jsem si Commodore 64. Dostal jsem se k Macintoshi, když mi bylo 14 a kamarádova matka pracovala pro Apple a chtěl jsem jej. Dostal jsem Tandy 1000.

Jsem prostě PC člověk a jsem Microsoft MVP (Most Valuable Professional – nejcennější odborník, pozn. red.). Byl jsem věrný uživatel Windows od verze 3.1 a strávil jsem desítky let napadáním Applu za předražené hračky, které nikdy nebudou moci konkurovat „skutečným“ počítačům. Ačkoliv jsem si to ve skutečnosti nemyslel, když Bill Gates odstoupil a předal Microsoft do rukou Steva Ballmera.

Předražené hračky?

Vždy jsem jsem si Macu svým způsobem vážil, ale nikdy jsem si nedokázal obhájit cenu, když PC se stejným hardwarem stálo podstatně méně. Jenže iPhone a iPad můj pohled změnily. Tato Apple zařízení mě naučila, že technologie se nedá srovnávat podle hardwarových parametrů na papíře.  Uživatelskou zkušenost změřit nelze.

Po mnoho let jsem nikdy nevlastnil nic od Applu. Nyní mám iPhone 4 a iPad 2 a nemohu se dočkat, až si koupím MacBook Air. Nikdy jsem v podstatě neslyšel o Apple TV, pak mi jej však žena koupila na narozeniny a nyní si nedokážu představit, že bych ji neměl. Nemohu se ani dočkat iPhonu 5, iOS 5  a iCloudu.

Ale ačkoliv jsem si nikdy nekoupil produkt od Applu, nemohl bych popřít dopad, který měli Apple a Steve Jobs na můj život. Měli bychom bez Macintoshe Windows? Jak by vypadaly dnešní smartphony bez iPhonu? Existovaly by vůbec bez iPadu tablety (myslím tím tablety, jak je známe dnes, ne ty co neuspěly deset let zpátky)?

Pokračování komentáře naleznete na sesterském magazínu ChannelWorld.

 

CS24


Autor působí jako publicista v titulech PCWorld, Diskuss a blogger na Net Work.