Hlavní navigace

Komentář: Prasečí chřipka ohrožuje i Internet?

20. 11. 2009

Sdílet

Vskutku podivnými věcmi se dokáží zaobírat vládní instituce i renomované konzultační firmy. Ať už je prasečí chřipka pandemií, mediální bublinou nebo něčím mezi tím, člověka by nenapadlo, že ohrožuje právě Internet.

Prasečí chřipka samozřejmě s Internetem souvisí několika způsoby, vesměs banálními. Ovlivní určitě žebříčky slov zadávaných do vyhledávačů. Jistě se na ní, tak jako na každém aktuálním trendu, přiživí spammeři inzerující kanadskou a jinou farmacii a všemožní další podvodníci, kteří budou s odkazem na prasečí chřipku distribuovat malware – respektive to všechno se už dávno děje.

Zajímavější je spojitost prasečí chřipky s homeworkingem. Dejme tomu, že v důsledku pandemie bude rostoucí množství lidí nuceno pracovat z domova; chřipka nemusí ani řádit přímo ve firmě, stačí, když onemocní děti zaměstnanců. A nakonec nemusí dojít ani k tomu, stačí, když onemocní jejich spolužáci a budou zavřeny školy.

V tu chvíli se ukáže, jak jsou firmy připraveny na fungování v krizových situacích, nakolik jsou jejich plány v této souvislosti („business continuity“) smysluplné a nakolik jde spíše o parkinsonovské cáry papíru. Se vzdáleným přístupem budou samozřejmě souviset zase i otázky bezpečnosti (na toto téma viz např. tento článek), data i zařízení se dostanou ven z firmy, takže chřipkové viry mohou ovlivnit i šíření virů počítačových.

Vskutku kuriózní úvahy o spojitosti prasečí chřipky a Internetu však produkuje americký Government Accountability Office (GAO). Pandemie podle něj může v některých oblastech vyvolat až kolaps připojení (viz americký Computerworld). Předpokládaná kauzalita je poněkud bizarní: bude zavřená škola, studenti se doma budou nudit a začnou sledovat video. Tím v řadě lokalit může dojít třeba k problémům s kapacitou na poslední míli. Jak poznamenal někdo z diskutujících, a to jako studenti po návratu ze školy video nesledují? A ti skutečně nemocní (jichž bude doma většina) nebudou mít na práci nic jiného než Internet?

Rovněž úřední návrhy jsou lehce bizarní, třeba nařídit poskytovatelům Internetu, aby ve chvíli přetíženého Internetu zkoušeli videostreamy zpomalovat a upřednostnit jiný provoz. GAO se domnívá, že situaci by mělo řešit americké ministerstvo vnitra, které je v krizových situacích odpovědné za ochranu kritické infrastruktury – a tedy i Internetu. Mělo by se snad poskytovatelům zákonem nařídit, aby zvýšili kapacity svých sítí? Snížit v případě přetížení všem uživatelům přenosovou rychlost? (Ale co smlouvy?) Nebo snad někoho napadne nařídit poskytovatelům, že mají identifikovat pakety týkající se prasečí chřipky či bankovních převodů a propouštět je přednostně? Nebo dát na blacklist weby o prasečí chřipce, aby se k nim nikdo nemohl připojovat a přetěžovat Síť?

Člověka by nenapadlo, že před pandemií bude třeba chránit i Internet a na toto téma se někdo bude obtěžovat vytvořit 77stránkový dokument (PDF zde), ale úředníci jsou pilní. A nyní se k nim nadto přidala i poradenská firma Gartner (článek v CW USA). Ta se ovšem rozumněji snaží nezachraňovat celou Síť, ale spíše radit firmám, jak v případě problémů s připojením zajistit fungování potřebných procesů – třeba optimalizovat síť WAN nebo připravit záložní (bezdrátové) připojení.

CS24

Tak by měl jen zajímalo, kdy se namísto nákupů vakcín proti hrozbě chřipkového kolapsu Internetu začne bojovat i u nás, kdo to dostane na starost a jaká moudra vymyslí... Nebo vám to celé naopak dává smysl?

 

Autor článku