Hlavní navigace

Komentář: Proč se Internet Explorer 9 nikdy nestane jedničkou na trhu?

11. 3. 2011

Sdílet

Microsoft má v současné době s IE 8 na trhu webových prohlížečů dominantní, i když slábnoucí postavení. Již teď je však jasné, že nový Internet Explorer 9, jež má být uveden začátkem příštího týdne, úspěch svého předchůdce nezopakuje.

Finální Internet Explorer 9, jež bude v ČR dostupný od 15. března, má velmi slibné vyhlídky na to, stát se solidním webovým prohlížečem, o čemž svědčí nejen příznivá kritika, kterou obdržel během testovací beta fáze. Vypíchněme například hardwarovou akceleraci, která přináší pozoruhodné zrychlení v graficky náročných aplikacích, a nové vlastnosti i funkce, které činí ze surfování na internetu daleko integrovanější součást uživatelského rozhraní Windows.

Zmíněný uživatelský zážitek je sice spjat pouze s operačním systémem Windows, což však pro Microsoft z hlediska  zastoupení na trhu webových prohlížečů představuje  pouze nepatrný handicap. Produkty konkurenčních stájí Mozilla a Google jsou podporovány jak platformou Windows, tak operačními systémy Mac OS X a Linux. I přesto však přibližně 10 nepřístupných procent trhu ambice na tržní jedničku neuzemňuje.

Internet Exploreru 8 se i přes všechny neduhy podařilo vyšplhat na současné číslo jedna, IE 6 zakotvil na třetím místě a IE 7 na čtvrtém. Samotný IE 8 na sebe váže 35 procent tržního podílu. Proč tedy nelze racionálně očekávat, že stejný, ne-li dokonce větší, úspěch zaznamená i Internet Explorer 9? Jednoduše proto, že se v jeho případě sám Microsoft zahání do rohu. Zatímco jeho předchůdce je limitován pouze platformou Windows obecně, IE 9 je kompatibilní výhradně s Windows Vista (SP2 a výš) a Windows 7. Vedoucí postavení v zastoupení operačních systémů má dnes ale ještě stále Windows  XP, a to rovnou nadpoloviční. Podíl Windows 7 a Windows Vista společně nedosahuje ani zmíněných 35 procent, které patří IE 8.

Dále už je to jen jednoduchá matematika. Internet Explorer 9 vstoupí do boje se značnou nevýhodou, která jej umožňuje používat pouze přibližně na třetině současných počítačů. Ať už tedy po stránce výkonností či bezpečností zaznamená jakkoliv přesvědčivý úspěch, čísla nelžou - tržní jednička z něj nikdy nebude. Lze však očekávat, že ukousne výrazný podíl z koláče náležícího Internet Exploreru 8.

Na ten pravý souboj na bitevním poli webových prohlížečů si tak pravděpodobně budeme muset počkat až do vydání desáté verze, kdy by již svět mohl být od Microsoftem „zavrhnutých“ XPček oproštěn.

Byl pro vás článek přínosný?