Hlavní navigace

Komentář: Stát chystá zásah proti softwarovému pirátství, předvolební kampaň to ale není

26. 5. 2010

Sdílet

Náměstek ministra financí uvádí, že výdaje na koupi hardware bez softwaru nebudou podnikatelům uznány jako daňové náklady.

Softwaroví giganti Microsoft, Apple a spol., sdružení v organizaci Business Software Alliance (BSA), zaznamenali tento týden velký úspěch - do boje proti nelegálnímu software se zapojilo Ministerstvo financí ČR. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa se totiž společně s tiskovým mluvčím BSA Janem Hlaváčem podepsal pod zprávu, dle které chce ministerstvo financí bojovat proti softwarovému pirátství tak, že neumožní firmám uznávat jako náklad hardware, který byl zakoupen bez softwarového vybavení.

"Daňová správa se při své kontrolní činnosti již léta běžně zabývá otázkou uznatelnosti výdajů za hardware, které by se bez legálně nabytého softwaru měly stát daňově neuznatelnými, čímž by samozřejmě také došlo k ovlivnění výše základu daně," uvádí Fuksa. Podle analytiků společnosti IDC kvůli nelegálnímu software státní pokladna přichází kvůli neplacení DPH přes 700 milionů korun.

Tento postup by se ale neměl týkat uživatelů, kteří používají bezplatný, avšak legální software. Takové aplikace nazýváme svobodný software nebo také open source. S jejich pomocí můžete téměř plnohodnotně pracovat na počítači. Příkladem mohou být operační systémy Linux či kancelářský balík Open Office.

Takový software si ale kupovat nemusíte společně s hardware - je totiž snadné jej zdarma a legálně stáhnout z internetu. Pokud tak firma nebo živnostník učiní, bude moci započítat nákup hardware do nákladů pro výpočet daně, přestože v původním prohlášení MFČR tuto možnost tak trochu zapomnělo zmínit a soukromý sektor postrašilo.

Trochu mne udivují reakce části médií a politiků, kteří to považují za část předvolební kampaně. Vůbec mi totiž není jasné, která politická strana by mohla z takového opatření profitovat. Možná tak Česká pirátská strana, která by se kritikou zmíněného návrhu mohla zviditelnit. V jejím zájmu ale rozhodně BSA ministerstvo financí nepřesvědčovala. Chápu, za dva dny máme volby, ne všechno s nimi ale musí za každou cenu souviset.

Byl pro vás článek přínosný?