Hlavní navigace

Komentář: Uzrál čas na OS X?

26. 11. 2009

Sdílet

Vydání nové verze operačního systému Microsoft Windows 7 je událostí, která volá po konkurentech. Jedním z nich by mohl být systém z počítačů Mac.

Uzrál čas na OS X?


Uvedení nových Windows 7 do prodeje je – ať už produkty Microsoftu používáte nebo ne – ve světě počítačového softwaru událostí mimořádného významu. Kromě toho, že nový systém bude nyní propírán ze všech stran a hodnocen ve srovnání se svými méně (Vista) nebo více (XP) úspěšnými předchůdci, představuje tato událost ještě něco jiného. A sice příležitost podívat se po stavu jednotlivých konkurentů Windows na trhu klientských operačních systémů.

iMacAlternativ k Windows v úloze uživatelského operačního systému existuje hned několik. V této souvislosti bývá zmiňován převážně GNU/Linux, což je jedna z nich, ovšem zdaleka ne alternativa jediná. Uživatelsky může být nasazen například Solaris, FreeBSD (www.pcbsd.org) a další systémy. V těchto případech se ale jedná o platformy, které své místo na desktopu najdou ve specifických aplikacích – nejčastěji v organizacích s uzavřenou informační infrastrukturou.

Reálnou alternativou tak tak zůstává univerzálně orientovaný Linux (http://www.desktoplinux.com), ovšem ve světě komerčního softwaru existuje alternativa ještě jedna. A není jí nic menšího, než operační systém Kalifornské společnosti Apple – Mac OS X. Právě on možná má potenciál stát se skutečnou variantou k Windows na pracovních počítačích, a to z důvodů, které se zde pokusím objasnit. Má ale také jednu všeobecně známou nevýhodu; a sice vazbu na hardware Apple - na počítače Mac. Přestože spekulací o tom, že tato vazba nemusí být věčná, se v minulosti objevila celá řada, na  statutu OS X to  nic nezměnilo. Ve světě komerčního software, kterým OS X je, ale platí, že přání je otcem myšlenky. A tak proč se k oné myšlence nevrátit – zvláště při tak významné příležitosti, jakou je uvedení nových Windows.


Jablko v kleci

Apple Mac OS X je operační systém Unixového typu, vystavěný na základech FreeBSD a velmi silně orientovaný na uživatele. Od počátku byl vyvíjen pro počítače společnosti Apple – tedy pro Macy, což představuje největší brzdu jeho většího rozšíření, ale současně také určitou výhodu (např. vysokou míru optimalizace na konkrétní hardware, respektive hardwarové dodavatele).  Na rozdíl od Linuxu je OS X proprietární, centrálně vyvíjený a udržovaný systém s jediným dodavatelem. Existuje pro něj ale celá řada komerčních i volně šiřitelných aplikací a ve srovnání se současným Linuxem na desktopu je vhodnější i pro laické uživatele - zejména pokud jde o úroveň dokumentace, nápovědy a prakticky nulovou míru nepředvídatelného chování.

Důvodem zmíněné vazby OS X na hardware Applu byla dlouho zejména poměrně velká rozdílnost mezi Macy a PC. Apple ale ve jménu snižování nákladů (marketingem proklamováno jako zvyšování kompatilibity) postupně zaváděl komponenty obvyklé na počítačích PC. Celý proces byl v roce 2006 završen přechodem z platformy PowerPC na procesory Intel (http://en.wikipedia.org/wiki/Apple%E2%80%93Intel_transition). Tím se počítače Mac stalo fakticky vzato zařízení typu PC s jediným podstatným rozdílem - namísto BIOSu obsahují technologii EFI vyvinutou Intelem http://cs.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface.

Rozdíl mezi platformou Mac a PC díky tomu je v současnosti víceméně kosmetický. Počítače Apple běžně provozují operační systémy Windows díky standardně dodávanému nástroji Bootcamp  http://www.apple.com/support/bootcamp/. OS X je neoficiálně provozován nadšenci na více, nebo vůbec upravených PC přezdívaných Hackintosh http://en.wikipedia.org/wiki/Hackintosh a dokonce existují firmy, které taková PC běžně prodávají (www.psystar.com)  Virtuálním prostředím se čas od času šíří pověsti o tom, že Apple by mohl svůj operační systém začít nabízet jako samostatný produkt pro počítače PC a definitivně z něj udělal konkurenci Windows – s velmi širokou nabídkou  softwaru, stávající základnou uživatelů a prověřeným dodavatelem. Na „pověsti“ obvykle nemá smysl reagovat, na druhé straně pro Apple je šíření různých neoficialit tradičně jednou z hlavních složek marketingu. Otázka by tedy mohla znít: uzrál čas na OS X (na PC)? Možná ne, ale spíše již zraje.

Nové verze


Windows VistaLetošní podzim je zajímavý svou úrodou operačních systémů. Vedle Windows 7 vyšel také Mac OS X 10.6 (sněžný leopard - http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/mac-os-x-10.6-snow-leopard), Ubuntu  9.10  (www.ubuntu.com) a další. Zatímco v případě Ubuntu se jedná o pravidelnou aktualizaci a u Apple o jakési „povinné“ vylepšení, kdy se uživatelům jen těžko vysvětlovalo, proč nový systém neobsahuje takřka žádné nové funkce, v případě Windows 7 se jedná o reparát nepříliš povedených Windows Vista. Přesněji reparát, který má kromě nového hardwaru směřovat k upgradu stávajících PC. Za této situace se nabízí otázka, zda by přepracované uživatelské rozhraní Windows 7 a s ním související nutnost přeškolování uživatelů nemohlo být využito ve prospěch implementace jiného systému – Linuxu... a nebo právě Mac OS X. Je takřka jisté, že zejména v USA, kde mají počítače na platformě Apple svou tradiční uživatelskou základnu, by v případě volby mnoho firem vybralo právě „jablečnou“ možnost. Za předpokladu, že by byla dostupná. Například aktualizace rok starého PC z Windows Vista na Mac OS by byla vnímána jako zásadní kvalitativní skok. Nová verze Windows je tak příležitostí ke konkurenčnímu upgrade. Ostatně jako nová verze prakticky čehokoliv.

Problémy

Mac OS X do značné míry těží z relativní homogenity hardwaru, na němž je provozován. To ale v dnešní době vyznačující se mimo jiné virtualizací  již na úrovni procesoru nemusí být tak velký problém, jako ještě před nedávnem.  Větší rozšíření dané uvolněním OS X ze stany Apple by s sebou přineslo mimo jiné řadu negativních vlastností. Problematickou by se mohla stát bezpečnostní stránka systému. Došlo by ke zvýšení nákladů na podporu uživatelů a například na upgradování z jedné verze na druhou. To však nic nemění na tom, že by se Apple a jeho systému mohl otevřít nový svět uživatelů.

Otazníky

iMacPříchodem Windows 7 se svět operačních systémů na klientských počítačích stane opět o něco více heterogenním. To je jev, kterého by mohli využít tvůrci Linuxových distribucí - stejně jako Apple (byť jej zčásti vlastní Microsoft). Uvolnění OS X pro použití na „neznačkových“ počítačích by Apple přineslo uživatele a uživatelům reálnou alternativu k Windows; alternativu s obrovským množstvím softwaru, podporou a tradicí. Otázkou tak podle mého soudu ani tak není to, zda Apple svůj pod pokličkou držený systém někdy uvolní, ale kdy se tak stane. Přesněji řečeno; zda na něj již dozrál čas. Možná, že s Windows 7 ještě ne, ale zcela jistě zraje.

Byl pro vás článek přínosný?