Hlavní navigace

Komentář: Velký třesk ve vedení Googlu - vhodná změna či špatný kandidát?

21. 1. 2011

Sdílet

I když dává sesazení Erica Schmidta z křesla výkonného ředitele společnosti Google smysl, je spoluzakladatel Larry Page opravdu tím pravým, kdo by měl převzít otěže?

Včerejší oznámení společnosti Google o dosazení Larryho Page na post výkonného ředitele, který doposud zastával Eric Schmidt, bylo sice překvapivé, ale zdaleka ne neodůvodnitelné. Svou roli v něm přitom ani nemusel sehrát pokles zisků, které se i nadále drží ve hvězdných výšinách, ale stačila celá řada nepříjemných prohlášení, která Schmidtovi vypadla z úst, vrhla Google před veřejností do špatného světla a vnukla některým jedincům myšlenku, že toho o nás Google ví až příliš.

Například v říjnu vzkázal Schmidt všem lidem, kteří nechtějí mít své domy vyfotografovány v Google Street View, následující: „Se Street View auty objíždíme lokace právě jednou, takže se stačí pouze přestěhovat.“ Podobné pobouření vzbudilo i jeho srpnové doporučení, aby si většina dětí po dosažení dospělosti raději změnila své jméno ve snaze distancovat se od všech těch trapných informací, které o sobě zveřejnily na internetu ve svém mládí. O podobných záležitostech se totiž příliš žertovat nesluší.

Je ale skutečně dobrý nápad přenechat řízení každodenních operací jedné z největších a nejdůležitějších světových firem člověku, který ji koncipoval ve svém pokoji na koleji Stanfordské Univerzity? Není pochyb, že co se výpočetní technologie týče, je Larry Page hoden označení génius. Disponuje však i dostatečnou disciplínou a potřebným know-how, aby udržel společnost s 24 000 zaměstnanci a prsty zapletenými do tuctů obchodů a záležitostí nejen v chodu, ale také v rozvoji? Po položení této otázky se nám komentovaná změna ve vedení jeví jako extrémně nejistá sázka do loterie.

Ve světě startupů nejsou obyčejně zakladatelé společnosti, obzvláště ti, kteří přímo stojí za jejím technologickým pozadím, těmi pravými, kteří by ji měli dlouhodobě vést. Jakmile společnost dosáhne kritického bodu masové rozšířenosti, trvají ve většině případů investoři na tom, aby byl pro řízení jejího chodu přizván takzvaně „dospělý dohled“ - zkušený businessman, který by si vzal pod svá křídla každodenní řízení firmy jako její CEO.

A stejně tomu bylo i na počátku slavné éry Googlu. Dokud byl ještě stěžejní vyhledávač v plenkách, dělil se v letech 1998 až 2001 Page o vedení s dalším spoluzakladatelem, kterým je Sergey Brin. Následně najali Erica Schmidta na pozici CEO. Ten měl v té době již četné zkušenosti z vedení společnosti Novell a dalších manažerských pozic z technologických firem jako Sun Microsystems či Xerox.

Sám Schmidt oznámení o svém sesazení okomentoval na Twitteru slovy: „Každodenní dospělý dohled již nadále není třeba!“ Může se jednat pouze o subjektivní dojem, ale z našeho pohledu lze z tónu jeho příspěvku vyvodit, že Schmidt není zcela přesvědčen o tom, že je rozumné přenechat otěže takového kolosu „dětem“. Nicméně zmíněná změna pro něj neznamená konec působení v Googlu, nyní bude ve své činnosti pokračovat jako výkonný předseda společnosti a soustředit se na lobbing a jednání s externími partnery. Že by si ho Google pro všechny případy nechával takzvaně v záloze a chtěl jej mít ihned po ruce?


Jaký je váš názor, dosadila dospělá obdoba dětské hry „škatule, škatule, hýbejte se“ ve vedení Googlu na křeslo výkonného ředitele toho pravého? A byla tato změna skutečně potřeba? Podělte se s námi o své názory v diskusi pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?