Hlavní navigace

Komentář: CESta počítače do ledničky

8. 1. 2010

Sdílet

V těchto dnech probíhá v Las Vegas veletrh spotřební elektroniky CES 2010. Právě on z velké části ukazuje, jaký bude následující rok v oblasti klientských technologií. A vypadá to na velmi zajímavý trend.

Z počítače do ledničky


CES, neboli Consumer Electronics Show http://www.cesweb.org je každoročně akcí, na níž největší výrobci spotřební, ale též informační a komunikační techniky, ukazují své novinky a ještě spíše – ukazují trendy, kterými se podle jejich názoru budou ubírat elektronické obory v následujícím roce. Ne všechny nejnovější produkty, které jsou zde prezentovány, jsou následně skutečně prodávány, ne všechny mají komerční úspěch, ale mnoho z toho, co je na CES prezentováno a o čem pak odborní novináři referují, představuje skutečné jádro elektronických oborů.

PCCES a podobné výstavy byly vždy mimo jiné ideálním místem, kde se předváděly různé futuristické koncepty ze světa informačních technologií. Archetypem těchto konceptů se jednu dobu stala „lednice s počítačem“, tedy typický kuchyňský výrobek doplněný o inteligenci, schopnost komunikovat po internetu, objednávat potraviny a díky obrazovce zabudované do dveří komunikovat s hospodyňkou. I když nevíme, zda je tento populární koncept, jež se přes své relativní stáří nikdy nesetkal s úspěchem u zákazníků, vystavován na CES i letos, zprávy, které z veletrhu přicházejí, ukazují na zajímavý související jev.

Na CES převládají technologie „běžného života“ nad klasickými počítači a počítačovými systémy. Zájem výrobců, a jak se zdá i spotřebitelů, se obrací směrem ke klasickým zařízením užitné i zábavní elektroniky. Tato zařízení v sobě obsahují řadu integrovaných „intelignentích“ funkcí, ale vytrácí se z nich nádech „počítače“. Počítač v klasické podobě je tak vlastně absorbován jinými přístroji, které se díky němu stávají mnohem inteligentnějšími, ale zároveň si ponechávají svou původní formu.

Hlavní příčinou neúspěchu „chytré lednice“ bylo, že se ve skutečnosti jednalo o zcela nepraktickou kombinaci dvou zcela odlišných přístrojů. Typický uživatel počítače, který byl v lednici zabudován, měl zcela jiné představy o práci s ním, než typická uživatelka lednice. Výsledkem bylo, že produkt, který vznikl, nevyhovoval nikomu z nich. Dotyčná věc, jako mnoho dalších, tak byla pouze originálním prototypem bez reálného uživatele, přesněji řečeno bez potřebné míry praktičnosti.

Současný trend integrace chytré elektroniky a počítačů do produktů „běžného světa“ se od neúspěšné digiledničky liší faktorem, který byl popsán výše, a který je stěžejní. Počítače přicházejí o svou formu a stávají se ne svébytnou existencí ve dveřích ledničky, ale mnohem více její integrální součástí při respektování původního účelu i stylu ovládání. Uživatelé tak mohou pracovat s tím, na co byli zvyklí, ale při mnohem vyšší míře inteligence a možností produktu. Příkladem opět není pouze lednička, ale televizory a mnoho dalších spotřebičů z běžného života.

Co je tedy závěrem? Je dost možné, že po letech nesmyslných pokusů a prosazování IT jako oboru, který v rámci elektroniky převládá a zastřešuje vše, přichází doba, kdy se počítačové technologie dostanou tam, kam patří. Dovnitř mnoha chytrých zařízení, avšak při respektování jejich formy. Tedy z počítače do lednice. Letošní CES to možná v mnohém naznačuje.

Byl pro vás článek přínosný?