Hlavní navigace

Konfigurace VPN ve Windows - 4.díl

6. 5. 2018

Sdílet

 Autor: © mostafa fawzy - Fotolia.com
Víte, kdy a jak je vhodné použít klienta VPN integrovaného do Windows?

Předcházející díl

 

Technologie VPN (Virtual Private Network – virtuální privátní síť) umožňuje počítači používajícímu připojení k Internetu připojení k privátní síti prostřednictvím zabezpečeného tunelového připojení, které se vytvoří mezi tímto počítačem a sítí. Tímto způsobem lze útočníkům zabránit v odchytávání či neoprávněné manipulaci s daty. Síť VPN se obvykle používá v případě, kdy si chcete zajistit privátní procházení Internetu, ať již z domova, nebo z nějakého veřejného místa. Další běžné využití spočívá v možnosti vzdáleného a zabezpečeného připojení zaměstnanců k firemní síti.

Ověření funkčnosti připojení k síti VPN

Nyní, když máte certifikát nainstalovaný, můžete nakonfigurovat IKEv2 VPN přesně podle kroků uvedených výše. Jen se ujistěte, že jste v poli Typ sítě VPN vybrali možnost IKEv2 a následně použijte název serveru, adresu, uživatelské jméno i heslo, které vám poskytl poskytovatel připojení k síti VPN.

Po připojení k síti VPN si zkontrolujte, že připojení k síti VPN je skutečně funkční, a to návštěvou webu IPleak.net. Zde byste měli vidět jinou IP adresu i jiné servery DNS než v případě, kdy VPN nepoužíváte. Pokud tomu tak není, pak vězte, že příčin tohoto stavu může být celá řada a nemáme prostor se tady všemi těmito příčinami zabývat. V tomto případě bude nejlepší, pokud kontaktujete IT oddělení vaší firmy, popřípadě podporu poskytovatele připojení k síti VPN.

Nicméně existuje jedna poměrně jednoduchá a zcela běžná možnost opravy problémů s protokolem IKEv2. Spočívá v klepnutí pravým tlačítkem myši na ikonku vašeho bezdrátového či drátového připojení k síti, která se nachází na pravé straně Hlavního panelu. Z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, pak vyberte položku Otevřít nastavení Síť a Internet. V okně Nastavení pak ve spodní části klepněte na odkaz Změnit možnosti adaptéru, klepněte pravým tlačítkem myši na ikonku vašeho připojení k síti VPN a přesuňte se do nabídky Vlastnosti > záložka Sítě > Protokol IP verze 4 (TCP/IPv4) > Vlastnosti > Upřesnit > záložka Nastavení protokolu IP. Zde povolte možnost Používat výchozí bránu vzdálené sítě a stiskněte tlačítko OK. Nakonec zavřete všechna okna a zkuste web IP Leak ještě jednou.

Byl pro vás článek přínosný?