Hlavní navigace

Konica Minolta – úspěchy ve světě i doma

30. 11. 2007

Sdílet

Společnost Konica Minolta v průběhu listopadu oznámila úspěšné hospodaření – vzrostl čistý příjem a narostla i částka určená pro výzkum a vývoj plnobarevných tiskových zařízení.

CS24

Podíváme-li se na hospodaření společnosti, zveřejněné zatím za první pololetí letošního roku, pak největší růst prodeje zaznamenala společnost na trzích USA. Celkové tržby z prodejů činí 85, 6 miliard Kč (meziroční růst přibližně 5 miliard Kč) a provozní příjem pak 9,3 miliard Kč (meziroční růst 23,3 %). Výsledky ukazují na celosvětové zvyšování poptávky po produkčních a multifunkčních strojích, které jsou významnou skupinou v portfoliu Konica Minolta. Společnost předpokládá rychlý růst v oblasti prodeje velkokapacitních tiskáren u zákazníků, jako jsou interní reprodukční oddělení ve společnostech či licencované print shopy. Zvýšená poptávka po spotřebních materiálech pro multifunkční zařízení byla důvodem pro vystavění nového závodu na výrobu polymerovaných tonerů v japonském Naganu.


V segmentu laserových tiskáren se Konica Minolta zaměřila na potřeby spojené s dalším růstem tiskových objemů a rozšířila aktivity zaměřené na produkty středně až vysokorychlostního tisku, např. série Magicolor.

Od ledna do června 2007 činila celková aktiva společnosti Konica Minolta 164 miliard Kč, což znamená meziroční růst o více než 50 % (přibližně 76,1 miliard Kč). Vzhledem k tomu, že čisté tržby a zisky ve sledovaném období byly vyšší než ve srovnání s předchozím obdobím, předpokládá společnost další zvýšení tržeb.

Dobře si společnost vede i v České republice. Největším úspěchem je více než poloviční pokrytí trhu v segmentu barevných kopírovacích zařízení v prvním čtvrtletí roku 2007, v případě černobílých zařízení je pokrytí trhu přibližně čtvrtinové. V segmentu barevných multifunkčních zařízení je Konica Minolta v České republice hned na druhé pozici s téměř třetinovým podílem produkce. Svoji pozici na trhu upevnila uvedením nových multifunkčních strojů bizhub C451 a bizhub C650. Zajímavý je také podíl v segmentu barevných tiskáren 29,96%, což je proti minulému roku desetiprocentní růst. U černobílých tiskáren si Konica Minolta drží stále druhou pozici v objemu dodávaných tiskových služeb.

Jaký je výhled na celkové roční hodnocení? Ve světovém měřítku Konica Minolta zřejmě nepoleví a v České republice či Evropě si zřejmě ještě o něco polepší. Stačí připomenout úspěšné výběrové řízení na dodávku tiskových služeb a řešení pro Erste Bank Group, uzavřenou na pětileté období. Na finanční vyjádření výsledků si ale budeme muset ještě několik měsíců počkat.

- - Václav Maletínský