Hlavní navigace

Koupí HP společnost Symantec?

24. 3. 2007

Sdílet

Myslíte si, že HP koupí Symantec? Někdo asi ano. Přinejmenším podle zpráv kolujících po internetu se zdá, že o tom někteří lidé ve zmíněních společnostech vážně uvažují.

CS24


Zkusme se nad tím zamyslet. Hewlett-Packard je podle tržeb nevětší světovou IT společností, její obrat překonal i IBM (94 miliard dolarů versus 91). Generální ředitel HP Mark Hurd zdvojnásobil během dvou let tržní cenu akcií HP a to zejména snižováním nákladů a obnovením morálky zaměstnanců. Nyní však potřebuje pokračovat dál, najít nové ziskové aktivity, například produkci software.

Na druhou stranu Symantec poslední dva roky stagnuje, v růstu ho zbrzdila hlavně velká akvizice společnosti Veritas, nyní je jasné, že to byla chyba (ale po bitvě je každý generálem, že?). Kdysi byl významnou a známou společností, jeho antiviry chránily mnoho počítačů, nyní je vystaven těžké konkurenci ze strany silných společností jako jsou Microsoft, VMware a Cisco.

Dále se zdá, že nákupy jiných společností v oboru opět ožívají, poslední týdny byly v tomto směru dost aktivní. Například Oracle nakoupil za 3,3 mld. dolarů společnost Hyperion a Cisco zaplatil 3,2 miliardy za WebEx. Proč to všechno? Celý akciový trh šel mírně dolů a investoři jsou ze zpomalení růstu nervózní, střední společnosti se proto nejednou rády ukryjí pod křídla někoho velkého, kdo má dobrou šanci přečkat stagnaci.

A nezapomeňme na nebohé bankéře z Wall Streetu, kteří prodělali nemálo na špatných úvěrech, takže nějaká ta pomoc při akvizicích, to by mohlo pár desítek miliónů dolarů hodit. Dobrá, dost bylo cynizmu, jaké užitky by ze spojení HP a Symentecu mohly plynout? Hewlett-Packard jistě dobře využil obě poloviny získané společnosti. Produkty Veritas by mohl integrovat se svými jako jsou HP OpenView a obecně se vším, co se týká ukládání a správy dat ve velkém, tam mu silně konkuruje VMware.

Druhou částí jsou bezpečností programy, například známý Norton Antivirus, to by se hodilo pro osobní počítače HP. Konkurence ze strany reformovaného a očištěného Dellu totiž sílí, tak proč neposílit vlastní konkurenceschopnost dodávkou počítačů, které jsou co nejvíce zabezpečeny již při dodání zákazníkovi, aby nemusel doinstalovávat vlastní programy? Ano, i dnes jsou hotové počítače často vybaveny nějakým antivirem a podobně, nicméně ty jsou obvykle funkční jen po omezenou dobu, řekněme dva měsíce.

Chceme-li být ve svých úvahách hodně odvážní, potom by nákup Symantecu či BEA Systems mohl dodat HP záminku (či odvahu) k tomu, aby prodal svou divizi tiskáren, dosavadní dojnou krávu na peníze. Proč by měl prodávat výnosnou divizi? To se zdá z běžného pohledu hloupé, ale vedení společnosti musí sledovat cenu akcií a takový výhodný obchod by ji jistě popostrčil rázně nahoru.

Dojde tedy k uzavření obchodu Norton-Packard? Zřejmě ano. A bude to ještě letos? To není jisté. Společností schopných převzít najednou Symantec je několik, kromě HP třeba IBM a Oracle, a čas je na jejich straně. Mohou čekat, až konkurence dostatečně zmáčkne Symantec, takže jeho cena půjde dolů. A jistě jsou ve hře věci, o kterých nevíme, ale o kterých vědí lidé uvnitř zainteresovaných společností.

Grafika: HP, Symantec

- - Alexandr Radecký