Hlavní navigace

Král mobilů konečně na scéně

1. 7. 2007

Sdílet

Smartphone Nokia N95 se směle zařadil mezi nejočekávanější mobilní telefony posledních několika měsíců. Finský...


Smartphone Nokia N95 se směle zařadil mezi nejočekávanější mobilní telefony posledních několika měsíců. Finský gigant tentokrát nasadil laťku vysoko a ostatní výrobci budou mít plné ruce práce, aby tento chytrý telefon dokázali srazit na kolena. I nová Nokia má však stále co vylepšovat, a tak jsme ji podrobili přísnému testování. Mobilní telefon za více než 20 000 Kč si nemůže dovolit každý a pro většinu běžných uživatelů se tak stává spíše luxusním zbožím. Pokud však sháníte chytrý telefon se vším všudy a jste ochotní za něj zaplatit, přiroste vám N95 k srdci a odpustíte jí i pár nepříjemných nedostatků.
Nový smartphone nevypadá na první pohled nijak výjimečně, a pokud vám klasické stříbrné modely z N series nevyhovují, možná zavrhnete i tento kousek. Po prvních letmých dotycích ale zjistíte, že se Nokia s rodinkou chytrých telefonů posunula zase o krůček dále. Přestože N95 není žádné peříčko a s ultratenkými stylovkami od Samsungu a Motoroly se nemůže srovnávat, s tak našlápnutou výbavou jsou její rozměry (99 x 53 x x 51 mm) i hmotnost (120 g) vynikající. Přístroj seženete ve dvou verzích (Deep Plum a Sand), lišících se barvou matné umělohmotné kolébky (zadní strana a boky), do níž je zasazeno stříbrné tělo. Nokia N95 připomíná klasický vysouvací mobilní telefon, ale po podrobnějším prozkoumání zjistíte, že vrchní část lze posouvat oběma směry. Zatlačíte-li palcem od sebe, odhalíte tlačítka klávesnice, jež jsou mírně vystouplá a dostatečně oddělená, takže psaní SMS je pohodlné a bezproblémové (opomeneme-li háčky a čárky v T9). Pokud palcem zatlačíte k sobě, zpřístupníte čtyři tlačítka pro ovládání přehrávače (posouvání skladeb, zastavování, pauza atp.) a automaticky dojde ke změně orientace obrazu na displeji, což můžete využít nejen při sledování videozáznamů (podpora MPEG-4, kodek pro DivX lze doinstalovat!), ale rovněž třeba při brouzdání po internetu, prohlížení dokumentů (QuickOffice, Adobe PDF bohužel nelze editovat) nebo při správě propracovaného kalendáře či e-mailů (možnost nastavení pravidelného stahování).
Mobilnímu telefonu vévodí 2,6" displej s rozlišením 240 x 320 bodů (16 miliónů barev), jehož kvalita vás potěší nejen při prohlížení pořízených fotografií a videozáznamů. Jas je automaticky upravován díky světelnému čidlu, jež šetří již tak nestydatě slabou baterii a pomáhá všem, kdo se s mobilem ocitnou na ostrém slunci. Pod displejem se nachází prakticky řešený blok funkčních tlačítek, doplněný směrovým křížem a potvrzovacím tlačítkem. Nokia N95 je dále vybavena stereofonními reproduktory, 3,5mm konektorem jack pro připojení sluchátek (ty v balení nejsou příliš kvalitní) a slotem pro microSD paměťové karty, chráněným krytkou. Velkým nedostatkem je absence paměťové karty ve výbavě, která by se při tak vysoké pořizovací ceně rozhodně hodila přestože se vnitřní paměť vyšplhala na 160 MB. Na integrovaný 5Mpx fotoaparát Carl Zeiss Vario-Tessar si rozhodně nemůžeme stěžovat a Finové s nabízeným rozlišením vedou na plné čáře. Zároveň se poučili ze svých dávných chyb a chrání objektiv malou umělohmotnou krytkou, po jejímž odsunutí dojde k automatické aktivaci fotografického režimu a vy tak můžete směle pořizovat snímky (max. 2 592 x 1 944 bodů) nebo natáčet videa (MPEG-4, max. 640 x 480 bodů při rychlosti 30 snímků/s). Během fotografování přijde vhod řada nastavení, běžných už u starších smartphonů (např. N73), ocenit musíme i možnost dynamické prezentace pořízených snímků. Příště by Nokia mohla zavést ještě xenonový blesk.
Nokia N95 je třípásmový GSM i UMTS mobilní telefon, podporuje GPRS a EDGE (třída 11), svižné datové přenosy přes HSDPA, Wi-Fi nebo VoIP. Lze nastavit automatické skenování WLAN, ale při zabezpečeném připojení, podmíněném povolenou MAC adresou, jsme měli problémy s nalezením sítě. Přístroj dále komunikuje pomocí technologie Bluetooth 2.0, na levém boku najdete infraport a nechybí ani miniUSB konektor (podpora USB Mass Storage bohužel ignoruje vestavěnou paměť). Samostatnou kapitolou je integrovaný GPS čip s navigací a mapovými podklady, což má své klady i zápory. Nokia neuvádí přesný druh čipu a ten vás občas s určováním polohy potrápí, což může být v automobilu bez možnosti připojení externí antény fatální. Mapy (160 států) i základní navigace (s přimhouřenýma očima využitelná také pro geocaching) jsou zdarma, ale pokud chcete docílit skutečného navigování z místa na místo jako u klasických automobilových navigací, budete si muset připlatit. Zmíněné mapové podklady nejsou ideální, a zatímco Praha je zpracována do nejmenších detailů (hotely, bary a restaurace, nemocnice atp.), v některých větších městech zcela chybí ulice (např. v Kladně). Nokia tak má co napravovat, ale její N95 je i přesto nejlepším mobilním telefonem současnosti, a to se počítá.

Nokia N95

Chytrý telefon s mnoha bezkonkurenčními prvky, jako například 5Mpx fotoaparát
nebo GPS navigace
Kompaktní rozměry a hmotnost
5Mpx
fotoaparát s autofokusem
GPS navigace
podpora HSDPA
Wi-Fi a VoIP
Malá výdrž baterie
chybí paměťová karta
plná navigace se platí
vysoká cena
Cena vč. DPH: 22 990 Kč
Zapůjčil: Nokia, www.nokia.cz