Hlavní navigace

Král spamu zatčen

1. 6. 2007

Sdílet

Velkým dnem pro všechny, kterým spam plní mailové schránky, bylo zatčení muže ze Seatlu v USA pro ilegální rozesílání nevyžádané pošty. Podle obžaloby rozeslal několik desítek miliónů spamů.

CS24

Také vám spam hraje na nervy? Nemáte zájem si zvětšit penis či prsa, objednat nefunkční napodobeninu Viagry či pomoci při převodu peněz z Nigérie? Tak vás jistě potěší zpráva, že jeden takový spammer zřejmě skončil.


Robert Alan Soloway a jeho společnost Newport Internet Marketing jsou obviněni z nezákonného a podvodného nabízení spamových služeb a to v míře jednoznačně přesahující obvyklé marketingové obtěžování. Žalobce obviněného označil jako „krále spamu“, protože množství nevyžádané pošty jím rozeslané je enormní. Celkem žaloba obsahuje obvinění z podvodu, krádeže osobních údajů, poštovního podvodu a praní špinavých peněz.

Soloway nabízel hromadné e-mailové služby, tedy že bude rozesílat zákaznické nabídky lidem ve svém seznamu, samozřejmě k tomu neměl jejich svolení. Kromě toho prodával hromadné mailery, tedy programy, které samy rozesílají reklamní či jiná sdělení stovkám, tisícům či více lidem v seznamu. Tyto programy někdy fungovaly a jindy ne, každopádně posílaly e-maily s falešnou adresou odesílatele. Svým zákazníkům sliboval podpůrné služby, které však neposkytoval. Pokud si tito stěžovali, vyhrožoval jim vyššími cenami a dalšími poplatky.

Spammer nerozesílal jen nabídky jiných firem, sám se také aktivně činil v propagaci svých služeb. Desítky miliónů spamů zaneřádily e-mailové schránky řady lidí, samozřejmě vždy s falešnou adresou odesílatele. Někdy se tak stalo, že naprosto nevinní lidé byli sami považováni za spammery.

V obvinění stojí, že Soloway pro své aktivity používal řadu proxy serverů, přes které spam šel, aby tak zakryl stopu vedoucí k němu. Své aktivity provozoval od konce roku 2003 prakticky až do teď.

Bude-li Soloway usvědčen, o čemž pochybuje málokdo, hrozí mu pokuta ve výši předpokládaného zisku z nelegálních aktivity ve výši 772 000 dolarů, propadnutí věcí použivaných a využívaných k trestné činnosti a případně dalších věcí.

- - Alexandr Radecký