Hlavní navigace

Křemíkové fotonické čipy IBM změní datová centra

14. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Americká společnost IBM po deseti letech výzkumu razantně pokročila ve vývoji křemíkových fotonických čipů, které umí přenášet data na krátké vzdálenosti rychlostí až 100 Gbps. Využití by nová technologie měla nalézt v datových centrech.

Jak uvedlo IBM, během testování byl její nový čip schopný přenášet data pomocí světelných pulzů na vzdálenost dvou kilometrů. Výhodou světla je, že umí přenášet data rychleji, než měděné kabely, které se v současné době využívají v datových centrech k propojení různých zařízení.

Díky křemíkovým fotonickým čipům by tak mělo být možné v budoucnu přenášet větší množství dat při současném snížení nákladů. IBM technologii podle seniorního manažera IBM Silicon Photonics Group Wilfrieda Hanesche vyvíjí především za účelem jejího využití v datových centrech, tudíž u běžných počítačů či mobilních zařízení se jí v blízké budoucnosti určitě nedočkáme.

Nová technologie by mohla razantně změnit způsob, jakým jsou servery zapojovány do datových center. Díky křemíkovým fotonickým čipům by totiž procesory, paměti a disky mohly být uloženy na oddělených místech, díky čemuž by serverové aplikace běžely rychleji, přičemž současně by se snížily náklady, jelikož by nebylo třeba používat tak velké množství větráků a zdrojů napájení.

Světlo je již v současné době používáno k přenosům dat na velké vzdálenosti přes telekomunikační sítě, avšak tato technologie je velmi nákladná. Křemíková fotonická technologie IBM je určena spíše pro přenosy dat na kratší vzdálenosti a její hlavní výhodou je podle Hanesche to, že je levnější, než optická technologie používaná u telekomunikačních sítí.

CS24

O výrobu křemíkových fotonických čipů pro datová centra se v minulosti pokoušel také Intel, který však měl problémy s jejich včasným dodáním. Jak proto dodává Doherty, i když IBM není první firmou, která chce nabízet křemíkové fotonické čipy, výhodou řešení IBM je to, že je mnohem méně komplikované, než technologie Intelu.

To, kdy se křemíkové fotonické čipy IBM dostanou na trh, zatím podle mluvčího IBM není jasné.