Hlavní navigace

Jak správně fotografovat? 3. díl

4. 11. 2010

Sdílet

Automatický režim u vašeho fotoaparátu – to je požehnání, ale i prokletí. Ukážeme si, jak fotografovat lépe.

První díl článku: http://pcworld.cz/hardware/ktery-rezim-je-pro-fotografovani-nejlepsi-i-16038

Druhý díl článku: http://pcworld.cz/hardware/ktery-rezim-je-pro-fotografovani-nejlepsi-iii-16040

 

Režim Noční scéna

Režim Noční scéna se používá tehdy, když se fotografuje krajina či městská scenérie v situaci, kdy je málo přirozeného světla. V těchto případech bývá často nutné použít stativ. V závislosti na typu fotoaparátu totiž používá režim Noční scéna pomalejší rychlost závěrky, což má při fotografování s fotoaparátem v ruce obvykle za následek rozmazané snímky.

Výsledky při použití režimu Auto nás vůbec nepotěšily. Fotoaparát při tomto nastavení zvýšil hodnotu ISO až na 800, clona se otevřela až na f/2,0 a použila se poměrně vysoká rychlost závěrky 1/15 s. Při těchto nastaveních velmi utrpěla věrnost barev a zobrazení jemných detailů. Fotoaparát rovněž při tomto nastavení použil blesk, který osvětlil sloup v popředí a odraz světla od mlhy zpět do fotoaparátu.

Snímek pořízený při režimu Noční scéna nás rovněž spíše zklamal. I přesto, že fotoaparát správně upravil rychlost závěrky směrem dolů na 1/2 sekundy a použil i menší hodnotu ISO 160, použil fotoaparát i při velikosti clony f/2,0 blesk. Výsledný snímek tak vypadal podobně jako snímek pořízený v režimu Auto.

Při ručním nastavení parametrů pro fotografování nočních scén nám poskytl zřejmě jeden z největších rozdílů, s jakými jsme se během testu vůbec setkali. Při tomto nastavování jsme nejprve vypnuli blesk, abychom zabránili osvětlení sloupku v popředí a odrazu světla od mlhy. V dalším kroku jsme se pokusili zvýraznit detaily snížením hodnoty ISO na 100 a použít velmi pomalou rychlost závěrky - 6 sekund. Díky takto pomalé rychlosti závěrky jsme dokázali na snímku zachytit povrch vody tak, aby vypadal hladký, zatímco nízká hodnota ISO zajistila věrnější zobrazení barev. Pomalá rychlost závěrky nám umožnila použít clonu o velikosti f/5,6, čímž se zvýšila hloubka záběru při fotografování za dostatečného množství světla, které zajistilo dobře exponovaný snímek.

 

Režim Noční portrét

Ačkoliv se název tohoto režimu podobá režimu Noční scéna, představuje režim Noční portrét něco naprosto odlišného. Je totiž určen pro fotografování rovnoměrně exponovaných snímků osoby stojící před tmavým pozadím vytvořeným noční tmou. Pokud se snímek povede, diváci vidí detaily jak u fotografované osoby, tak na tmavém pozadí. Jedná se o velmi užitečný režim pro fotografování na dovolené, protože jej můžete s výhodou použít pro pořízení snímků rodiny a přátel stojících v krajině.

Fotoaparáty s tímto režimem pracují několika různými způsoby. Nejčastěji se používá blesk, který má zvýraznit detaily v popředí, přičemž se u fotoaparátu zároveň sníží rychlost závěrky, kterou se zajistí zachycení přirozeně osvětleného horizontu se všemi detaily. Jiné fotoaparáty vypínají blesk a pořídí rychle za sebou několik snímků, a to při různých úrovních expozice. Poté snímky sloučí tak, aby vytvořily jeden rovnoměrně exponovaný snímek. Fotoaparát přitom využívá přeexponované snímky, aby zvýraznil detaily ve tmavých částech fotografované scény a rovnoměrně exponované snímky ke zvýraznění detailů v osvětlených oblastech scény. V každém případě se při použití režimu Noční portrét hodí stativ či rovný povrch – někdy je jejich použití naprostou nezbytností.

U našich testovacích nočních portrétů měl režim Auto velké problémy se snímáním detailů na pozadí. Vzhledem k  silnému blesku a příliš vysoké rychlosti závěrky (1/30 sekundy) sice došlo k osvětlení fotografovaných objektů, bohužel přitom ale zanikla řada detailů na pozadí.

Režim Noční portrét ve fotoaparátu PowerShot S90 rovněž používá blesk a nastavuje poměrně pomalou rychlost závěrky o hodnotě 1/8 sekundy. U našich snímků se tento režim projevil jako výrazně lepší než varianta Auto, zejména zvýrazněním detailů v popředí a na pozadí. Fotoaparát při tomto režimu použil vyšší hodnotu ISO 500, čímž osvětlil budovu a most na pozadí – tyto objekty totiž byly mimo rozsah blesku.

Při fotografování pomocí ručního nastavení parametrů jsme použili blesk kvůli osvětlení fotografovaných objektů, ovšem hodnotu ISO jsme snížili na 320. Dále jsme snížili rychlost závěrky na 0,6 sekundy, abychom zachytili detaily na pozadí a potlačili šum na snímku. Velikost clony jsme nastavili na clonové číslo f/5,6, abychom zviditelnili detaily na pozadí. Účinek nastavení clony je daleko viditelnější u digitálních zrcadlovek a dalších fotoaparátů s velkým senzorem.

CS24

S trochou šikovnosti a tvořivosti při práci s bleskem vám umožní používat režim Noční portrét ještě efektivněji. Pokud máte možnost na svém fotoaparátu snížit intenzitu blesku, pak toho vyžijte. Vyhnete se tím přeexponování objektů na snímcích. Můžete rovněž zkusit umístit před blesk kousek papíru či látky, čímž zabráníte přesvětlení snímku.