Hlavní navigace

Kupujeme zařízení s Windows 8 - 4. díl

26. 12. 2013

Sdílet

 Autor: ASUS
Koupě nového zařízení s Windows 8 není tak jednoduchá jako výběr nového tabletu s Androidem. Hlavním důvodem je velká spousta hardwarových forem, na nichž se tento systém od Microsoftu implementuje.

Předchozí díl

Kupujeme stolní počítač s Windows 8

Jestliže hledáte počítač, kterým nemáte v plánu moc hýbat, máte na zvážení jen jednu otázku: Chcete tradiční stolní počítač nebo all-in-one?

AIOAll-in-one počítače typu Lenovo C540 Touch často (ale ne vždy) nabízejí dotykové displeje, které vám umožní naplno využít rozhraní Windows 8 s živými dlaždicemi a moderními aplikacemi. Tyto stroje také integrují hardware přímo do monitoru, což znamená, že nemusíte hledat místo, kam umístit velký a tlustý počítač.

AIO ovšem mají několik nevýhod, které je třeba zmínit. Zaprvé – jsou dražší než klasické stolní počítače, i když byste měli vzít na vědomí, že cena all-in-one již přirozeně zahrnuje monitor. Integrovaná povaha AIO navíc přináší některá nedílná omezení. Budoucí možnosti upgradu jsou totiž veškeré žádné, navíc mají AIO tendenci využívat komponenty mobilní třídy, které nejsou tak výkonné jako jejich plnohodnotné desktopové protějšky. Přesto jsou však AIO více než schopné zvládat běžné denní úkoly, jako je surfování na webu, streamování médií či přehrávání hudby. Uspokojivé hraní 3D her však nečekejte.

Nezávisle na tom, jaký typ stolního počítače si koupíte, doporučujeme cílit na minimálně 4 GB RAM a 500 GB prostoru na disku – pokud zrovna nekupujete rychlou SSD alternativu (v tom případě k PC nezapomeňte rovnou přiobjednat externí USB úložiště).

Pokud jde o procesor, zaměřte se na modely Intel Core i3, i5 nebo i7, AMD série FX nebo AMD série A8 nebo A10 APU. Jistě, Windows 8 (technicky) rozjedete i na mnohem slabších strojích, výsledkem je však v takovém případě spíše podprůměrný uživatelský zážitek, pokud vám nejde jen o surfování na webu (a, upřímně, to zvládnete i na mobilu nebo svém 10 let starém počítači). Jestliže máte v plánu analýzu dat, editaci videí, 3D hry nebo nějaký podobně náročný úkol pro PC, pak bude lepší zainvestovat do systému s procesorem Core i5 nebo i7.

Shrnuto a podtrženo

Vědění je samo o sobě napůl vyhranou bitvou. A u nákupu zařízení za několik (desítek) tisíc to platí dvojnásob. Pokud si myslíte, že jsme v našem shrnutí aktuálně dostupných zařízení pro Windows 8 a jejich vlastnostech něco vynechali, dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?