Hlavní navigace

Kytara a počítač

1. 6. 2006

Sdílet

Tentokrát se v recenzi nové knihy nebudeme věnovat programování, nebudeme se učit pracovat s Office, ani se nepokusím...


Tentokrát se v recenzi nové knihy nebudeme věnovat programování, nebudeme se učit pracovat s Office, ani se nepokusíme sestavit vlastní web. Popisovaná publikace vlastně není ani primárně zaměřena na člověka kovaného v počítačových technologiích. Jak sám název napovídá, je určena především pro všechny, kdo ovládají hru na kytaru. Hodit se určitě může i těm, kteří zpracovávají hudbu nebo obecně zvuk v digitální podobě tedy skladatelé, zvukaři... Ti všichni mají možnost dozvědět se něco o průběhu kytarového tónu, poznají, jak fungují základní kytarové efekty, jaký knoflík ovlivňuje jaký parametr prostě se naučí, co se se zvukem při zpracování v takovém zařízení vlastně děje a jak to ovlivní jeho výslednou podobu.
Autor knihu koncipoval pro středně pokročilé až pokročilé uživatele, tedy pro ty, kteří dosáhli jisté hudební i počítačové gramotnosti. Nedozvíte se v ní, jak propojit kytaru s PC a jak pracovat s nějakým hudebním programem. Je to čistě referenční příručka s podrobnými popisy efektů a s vysvětlením jejich podstaty a použití.
Každá kapitola se striktně drží jednotné šablony. Obsahuje části se základními pojmy k danému tématu, dále pak doplňující pojmy, grafy se zobrazením signálu (2D i 3D spektrální analýzy), odkazy na relevantní software a informativní vstupy v podobě otázek a odpovědí, poznámek, rozhovorů i různých legrácek. Nechybějí ani příklady v notách či fotografie a obrazovky aplikací.
Knihu tvoří dvanáct kapitol, z nichž většina skutečně v plné míře nabízí to, co může zájemce využít prakticky a co jej obohatí. Např. něco o průběhu tónu obecně (co je to attack, decay, sustain, release), popis efektů měnících dynamiku signálu (tremolo, kompresor, limiter), efekty měnící frekvenci signálu, tedy vytvářející rozladění (vibrato, pitch band, flanger, phaser, chorus), efekty měnící délku signálu, tedy jeho průběh (delay/echo, reverb), efekty pracující s parametry barvy zvuku (distortion, fuzz, overdrive, ekvalizér, wah).
Součástí publikace je i slovníček pojmů a v neposlední řadě i CD-ROM s ukázkami zvuků a trial-verzemi softwaru.



Autor: Ondřej Jirásek
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 294
Doporučená cena:
349 Kč

Autor článku