Hlavní navigace

Left 4 Dead - pro milovníky hororů

4. 3. 2008

Sdílet

Každý, kdo se považuje za hardcorového fanouška zombie filmů ví, že existuje pouze jeden element v receptu na úspěšný horor – chatrný počet přežívajících lidí s tunou zbraní a munice vzdoruje hordám oživlých mrtvol.

Jak to bude s multiplayerovou akcí od tvůrců Counter-Striku?

Za celou dobu výskytu strašidelných filmů v regálech supermarketů jsme si jistě všichni stihli uvědomit jeden podstatný fakt – ve většině příběhů se lidé nakazí podivnou infekcí a virus se šíří dál, než nakazí celou civilizaci. To samé pak platí i v případě příběhů počítačových her, kde se zrovna tak musíte spokojit s osnovou „virus-infekce-mutace-vraždění-vyhynutí-vzpoura-happyend“. V současné době je připravováno hned několik takových titulů, namátkou zmíníme třeba Dark Sector nebo páté díly Resident Evil a Silent Hill. My vám však nyní představíme těžce adrenalinové on-line FPS Left 4 Dead.

Úsvit živých
Abychom si počínali taky trošku informativně, přeživší lidé jsou čtyři – Louis, Bill, Francis a Zoey. Každý z nich má pochopitelně jiný vzhled, charakter i minulost; za zmínku stojí třeba Billovy vzpomínky ze zálivu, Francisův prošedivělý účes, či Louisovo povolání, který se živí jako prodavač v elektru. Děj hry ze zaběhnutých hororových kolejí nijak nevybočí, avšak ani to moc nevadí, jelikož se jedná o pařbu čistě multiplayerového typu. Děj se odehrává ve čtyřech lokacích, přičemž každá z nich je rozdělena na pět úrovní, které se vaším postupem hrou otevírají. Kdo je správný počtář, ten teď tuší, že je levelů přesně dvacet. Po nich se můžete prohánět buď v singleplayeru, nebo po síti v kooperativním módu či deathmatchi. Kooperační mód vám nabízí jednu stranu ze dvou (Infected a Survivals) – vezmete-li na sebe podobu zombie, vaším úkolem bude vyhladit přeživší lidičky. Pakliže si chcete zabojovat proti opravdovým lidem, zapnete jistojistě síťový deatmatch.

„Cesta posledních nenakažených vede hotelem, dál přes ulici, poté rovnou dolů do kanálů a nakonec nahoru na střechu nemocnice.“

Zajímavé je, jak krásně zde splývá kooperace a mód „všichni proti všem“. Jelikož by se mělo jednat o variabilní hru, autoři nabízí hned několik jedinečných „povolání“ a schopností v rámci té které strany. Oživlé mrtvoly se kupříkladu dělí na Smokery, Tanky, Huntery a Boomery. Hráči na straně monster budou mít možnost chatovat s ostatními v týmu a probírat strategie, aby se jim společně podařilo zastavit útěk pozůstalých z města. Aby měly zombie šanci konkurovat lidským zbraním, jsou vybaveny unikátními útoky, jako třeba jazyk Smokera, jenž omotá vybraného člověka, nebo Hunter, který se díky speciálnímu plášti dokáže nepozorovaně připlížit k nepříteli a tiše jej odrovnat.

Na lidské straně začínáte v místnosti s plnou militaristickou výbavou počínaje brokovnicemi, přes automatické kulomety, pistole (lze je vzít do obou rukou) a loveckými puškami konče. Po úrovních můžete pobíhat rovněž s explozivními předměty, jako jsou trubicové bomby a koktejly z dílny pana Molotova. Po všech levelech mají být rozházeny i různé lékárničky, díky nimž si mezi bojem ošetříte svá zranění. „Ze zabezpečené místnosti pak skupinka vyběhne do znepřátelené zóny a začne litý boj s běsnícími bandami nemrtvých,“ hlásá Valve. Další zásobovací místnosti, kde doplníte zdraví a munici, objevíte po průchodu specifickou částí úrovně.

Half-Life 2?!
Z uveřejněných screenshotů je patrná vizuální podobnost her od Valve. Vysvětlení je jednoduché – na hře pracuje i Michael Booth, autor AI v Counter-Striku, jenž do něj vytváří také známé mody. Když se rozhodl pro tvorbu vlastního komerčního titulu, nebyl problém požádat Valve, ti mu propůjčili svůj Valve Source engine a hned se všechno rozpohybovalo. Ačkoliv je možná engine známý z Half-Lifu 2 už přeci jen trochu starý, pořád se do multiplayeru hodí. První in-game videa z alfa verze vypadaly vcelku špatně, avšak teď, kdy byl Left 4 Dead prezentován v Kalifornii (předtím v Redwood City), je vizuální stránka na daleko lepší úrovni. Postavy vypadají velice hezky a modely zbraní jsou realisticky propracované. Na on-line hru je to velmi dobrá vizualizace.

A jak vypadá vlastní průběh hry? Na začátku kola přeživší začnou na jednom konci mapy. Na posledním novinářském summitu EA mapa ukazovala pouliční prostory, zasazené do relativně typického středo-západního města v USA. Cesta posledních nenakažených vede hotelem, dál přes ulici, poté rovnou dolů do kanálů a nakonec nahoru na střechu nemocnice, kde musí vyhlásit evakuaci.



Mezitím se odevšad hrnuly hordy monster; vývojáři z Turtle Rock ovládali právě zombie a zmohli se bojovat jen tehdy, když někdo z protivníků ležel na zemi a krčil se v křečích. Další účastník boje hrál za potetovaného motorkáře Francise a zrovna vybil vlnu nepřátel, když mu Smoker skočil za krk a tahal ho různými směry. Věc, která nakonec Francise zachránila, byla šťastná střela z brokovnice přímo do kritické části útočníkova těla.

Řekněte „ne!“ starému železu
Pakliže si budete chtít Left 4 Dead zahrát pořádně, musíte si pořídit dobré PC. Hra vychází exkluzivně právě na jmenovanou platformu a až pak na Xbox 360. Titul vypadá nadějně, videa jsou zatím pěkná a čekáme jen na to, až z Turtle Rock vypadne pořádný in-game snímek, ať víme, jak tvůrci s vývojem pokročili. Vydání finální verze hry je plánováno na třetí čtvrtletí tohoto roku.

Žánr: hororová on-line akce
Výrobce: Turtle Rock
Vydavatel: Valve Software
Multiplayer: ano
Datum vydání: 3. čtvrtletí 2008
Internet: www.l4d.com