Hlavní navigace

Legacy of Kain: Defiance

4. 4. 2004

Sdílet

Nesmrtelní hrdinové Kain a Raziel se znovu setkávají v dalším dílu legendární upírské ságy Legacy of Kain. Pojďte se společně s námi podívat, jak jejich nekonečný boj pokračuje. Obrňte se trpělivostí a vydejte se do fantastického světa Nosgoth.

Čas letí jako voda, vše se mění – a to platí i o počítačových hrách. Současní vývojáři se obávají vytváření úzce zaměřených titulů a raději se soustředí na široké hráčské masy. Tato strategie většinou funguje a zákazníci i autoři jsou poměrně spokojeni.



V případě pokračování však pravidelně dochází k nepříjemným překvapením, jež mohou být pro úspěch očekávaného titulu fatální. O to více pak zamrzí, když je středem takové pozornosti oblíbená herní série, která by si rozhodně zasloužila více úcty. Skalní příznivci jistě se slzou v oku vzpomenou na arogantního upíra Kaina z dnes již stařičkého akčního RPG Blood Omen: Legacy of Kain. Mnozí si pamatují na první a druhý díl vynikající akční adventury Legacy of Kain: Soul Reaver s temným lovcem duší Razielem. Spousta z nás už poněkolikáté oslavuje Kainův návrat ve skvělé akční adventuře Legacy of Kain: Blood Omen 2 a většina příznivců této upíří série přemýšlí o koupi zbrusu nové akční adventury Legacy of Kain: Defiance, vycházející pro PC i konzole PlayStation 2 a Xbox. Dovolte, abychom vám tento očekávaný klenot od Crystal Dynamics představili v celé jeho kráse a se všemi nervy drásajícími neduhy.



Souboj nesmrtelných hrdinů

Dvě hráči ovládané hlavní postavy nejsou v akčních adventurách zrovna na denním pořádku. O to více pak překvapí, když se tito hrdinové nemají v lásce a již stovky let si jdou vzájemně po krku. A právě nový Legacy of Kain: Defiance vás v celkem patnácti kapitolách uvrhne střídavě do role Kaina a Raziela, aby intrikami zmítaný svět Nosgothu konečně získal tvář, zrozenou v černých myslích těchto dvou nesmrtelných bytostí. Své putování začínáte s Kainem, který zrovna vstupuje do pevnosti Sarafanských kněží, aby se střetl s tajemným Moebiusem a konečně získal odpovědi na své nevyřčené otázky. Raziel naopak v jiné časové dimenzi odmítá poslušnost Staršímu bohu, uniká z jeho slizkých pařátů a vydává se vstříc Kainově smrti. Tak bylo kdysi dávno předurčeno, když Kain zmrzačil nejlepšího ze svých princů a uvrhl ho do nicoty.

Příběh Legacy of Kain: Defiance je mnohem složitější než u předchozích dílů této oblíbené upírské ságy a je natolik propletený, že rozmotání jeho jednotlivých nitek je náročné i pro znalce odkojené zmiňovanými tituly. Autoři sice mysleli i na ty hráče, kteří se k sérii Legacy of Kain nikdy nedostali, ale k plnému pochopení všech událostí či narážek to bohužel nestačí. To ovšem neubírá novému dobrodružství těchto dvou rivalů na zajímavosti, a dokud se neprobojujete na konec zdejšího poutavého příběhu, rozhodně se od hry neodtrhnete. Nejdřív svou závislost uvítáte, ale později ji budete kvůli kamerovému systému a celkovému arkádovému nádechu titulu proklínat.



Upíří masakr

Začátečníci jistě uvítají drobné rady, které zpočátku poslouží k seznámení s hlavními protagonisty a jejich nadpřirozenými schopnostmi. Oba dva hrdinové neztratili nic ze svého kouzla a dokáží opět efektně zapůsobit jak na hráče, tak na všudypřítomné nepřátele. Kain je na první pohled zkušenější, neboť k vyřešení problémů nepotřebuje přecházet z materiální do spektrální roviny jako jím nenáviděný Raziel. Nutno však podotknout, že on to chudák ani nedokáže, a tak využívá jiných schopností, které uvítáte převážně v boji. Souboje ostatně tvoří velkou část hry a autoři na ně tentokrát kladli mnohem větší důraz než dříve. Rozhodně by neškodilo trochu ubrat.

Na nepřátele totiž narazíte téměř na každém kroku a v pozdějších fázích hry, kdy se již dostatečně nabažíte různých druhů efektní eliminace, jim budete raději utíkat – pokud to půjde. Oba dva hrdinové se sice s rostoucím počtem mrtvých učí nová bojová komba, s nimiž můžete s klidem čelit i několikanásobné přesile, ale čeho je moc, toho je příliš. Ještě že autoři mysleli na vynikající telekinezi, s jejíž pomocí můžete s protivníky pohazovat, držet je ve vzduchu a vůbec provádět různé psí kusy, jen aby vám uhnuli z cesty. Tato schopnost vám však postupně ubírá speciální energii, a tak je ve vašem zájmu objevovat telekinetické runy, s nimiž si její hodnotu zvednete. Hledat byste měli rovněž talismany zvyšující životní energii. Kain a Raziel jsou sice nesmrtelní, ale jakmile přijdou o veškerou energii, zrodí se na posledním checkpointu, což na náladě jistě nepřidá.



Bič na nervy

Naštěstí jsou akční scény doplňovány občasným přemýšlením ve stylu „kudy kam“. Hodinové puzzly ve stylu Soul Reaveru 2 však (nejspíš v zájmu vyššího principu komerčního) zmizely v nenávratnu, a místo nich přichází na řadu hledání klíčů a vylepšování Plenitele duší – meče, který nese v různých formách Kain i Raziel. Určitým zpestřením jsou speciální schopnosti čepelí – například Raziela dokáže ve své plně nabité podobě na chvíli učinit neviditelným. Ani tento prvek však nezachrání Legacy of Kain: Defiance od nestydatých arkádových orgií, jimž budete muset čelit. Neustále skákání po různých plošinkách by se ještě dalo překousnout, tímto směrem se ostatně ubíral již Soul Reaver 2. Když ovšem arkádové prvky spojíte se stupidními pohledy kamery, jež se navíc naprosto nečekaně a nevhodně mění (bez možnosti centrování za záda hlavní postavy), je vhodné před hraním zakoupit kýbl na nervy. Hodinové přeskakování sloupů vyjíždějících z vody vás totiž zajisté svlékne z kůže.

Vedle příběhu je v Legacy of Kain: Defiance naštěstí ještě jeden prvek, který není třeba vůbec kritizovat. Audiovizuální zpracování dopadlo na jedničku s hvězdičkou, a jestli vlastníte potřebný hardware, budete navýsost spokojeni. Grafické orgie nastávají především během soubojů a podpořeny vynikající hudbou vám připraví vskutku silný zážitek. Za zmínku stojí ještě ztvárnění spektrální roviny, ve které se ozývají hlasy duchů, hrozících, bědujících a volajících o pomoc. Rovněž namluvení postav je fantastické – ostatně jako vždy.

Z těchto důvodů tedy dosti zamrzí, že očekávané pokračování slavné upírské ságy pohřbívá něco tak samozřejmého, jako je kamera. Ostatní kritizované aspekty jsou totiž proti ní natolik triviální, že nad nimi mávnete rukou a s chutí se vrhnete do další lokace, dokud nenarazíte na jeden z mnoha obtížných úseků, kde přijdete o zbytky soudnosti. Ale i to překousnete, jen abyste hru dovedli do zdárného konce, zhlédli lákavé animace a zjistili, zdali si Kain s Razielem řeknou své ano.




CS24


Výrobce: Crystal Dynamics

Vydavatel: Eidos

Distributor pro ČR: Cenega

Minimální konfigurace: CPU 700 MHz, 128 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1,3 GHz, 256 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 64 MB

Multiplayer: ne

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.legacyofkain.com
Verdikt: Zářný příklad toho, jak stupidní kamera dokáže pokazit jinak povedené virtuální dobrodružství.

Hodnocení: 75 %

Autor článku