Hlavní navigace

LEGO Star Wars

Sdílet

Vynikající arkáda z prostředí Hvězdných válek s vynikající hratelností. Co víc si přát? Snad jen vynikajícího kamaráda, abyste si tuto hru mohli užít v mulťáku na jednom počítači, a vynikající pivko, abyste se zchladili v parných letních dnech.

Série prvních tří epizod Hvězdných válek je dokončena, a bylo proto jen otázkou času, kdy se na jejich námět objeví další hra. Je jen trochu s podivem, že první titul dotýkající se mimo jiné i Epizody III pochází ze světa stavebnice Lego.



Počkejte, neděste se ještě. Sice sami víme, jak většinou dopadala tvorba na náměty legendární skládačky v minulosti. Nikdy z toho nevzniklo nic kloudného a povětšinou se jednalo o dost chatrnou zábavu jen pro ty nejmenší. Avšak v tomto případě vás můžeme uklidnit, protože tentokrát postavičky z Lega překročily svůj vlastní stín. Svědčí o tom mimo jiné už i samotné hodnocení.

Je pravdou, že i my jsme k celému projektu přistupovali dosti nedůvěřivě. Spustíte hru a zírá na vás Lego postavička Qui-Gon Jinna a Obi-Wan Kenobiho v nějakém vesmírném baru. Již první krůčky a skoky však naznačují, že nestojíme před nějakou střílečkou či strategií, ale arkádou ve velmi pěkném grafickém provedení. Celé prostředí je tvořeno jen a pouze kostičkami stavebnice, což bývá ostatně u dalších her stejného ražení zvykem. Vše tak vyhlíží velmi příjemně a povědomě.

Párek rytířů Jedi vchází pod naším vedením do dveří skrývajících první epizodu a rovnou zamíří do první mise. Obrazovka ztemní a na pozadí hvězdného nebe přilétá vesmírná loď s vyjednavači na palubě. Přistane na vesmírné stanici obchodní federace, jež se účastní blokády planety Naboo. Nedlouho po vypnutí motorů je raketoplán rozstřílen a dva piloti, poté co ztratili pevnou půdu po nohama, padají na zem a rozpadají se na jednotlivé díly. Hned je nám jasných několik věcí. Tak zaprvé, autoři nešetří humorem. A zadruhé, pokud jste zhlédli filmovou verzi Hvězdných válek, váš požitek bude minimálně dvojnásobný. Celý příběh se drží velmi pevně své předlohy a jen sem tam v zájmu hratelnosti odbočí. Zatím se tomu vskutku nedá nic vytknout.



Síla tě provázej…

Se dvěma hrdiny se nalézáme v malé místnosti a jediné dveře ven jsou uzamčeny. Po krátkém průzkumu a vyzkoušení velmi efektivního i efektního světelného meče můžeme konstatovat několik dalších postřehů. Okolní svět nebude jen nečinně přihlížet našemu řádění, ale s chutí se k němu připojí. A tak se květináče s kytkami, barely a další zařízení ochotně rozpadají pod náporem hrubé síly. Jednotlivé kostičky létají vzduchem a na zem se sypou malé kulaté součástky několika barev, o nichž bude ještě řeč později.

Druhým potěšujícím zjištěním je aplikace prvku Síly. Jedi je Silou prostoupen, díky Síle vnímá své okolí, a ta vede jeho kroky, jak jsme již před mnoha lety mohli slyšet z úst samotného mistra Yody. Při hře proto narazíte na každém kroku na předměty, kolem nichž se tvoří světélkující aura nejrůznějších barev v závislosti na ovládaném charakteru. To naznačuje, že na daný objekt lze Sílu použít. Nečekejte žádný výběr efektů v podobě známé například ze SW: KotOR. Žádné blesky, telekineze či léčení na výběr nebudou. Hra sama rozhodne, co se s daným objektem dá dělat, což nicméně plně odpovídá arkádové podstatě titulu. A tak když svou mysl obrátíte například proti nepříteli, odstrčíte jej o kus zpět a následně rozložíte na jednotlivé dílky. Sudy můžete zničit či přesunout, páky lze přepínat, světla rozsvěcet a podobně. Někdy tak učiníte jen pro radost (rozsvěcení světel nemá kromě získání několika penízků či ozdravného srdíčka žádný jiný efekt), jindy se bez použití Síly neobjedete. To ostatně poznáte hned v první místnosti, neboť dveře lze otevřít jen s použitím této schopnosti rytířů Jedi. Po krátkém soustředění z nich nezbude nic jiného než několik stavebních kostek. Síla však neslouží jen k ničení, ale dokáže i budovat, o čemž se můžete podrobněji dočíst v rámečku.



Jeden hrdina nestačí

Jak procházíte hrou, střídají se pod vaším vedením nejrůznější postavy. Vedle rytířů Jedi (k již jmenovaným se přidají i taková jména jako Anakin Skywalker, Mace Windu či Yoda) se chopíte i bojovníků s blasterem (královna Amidala, kapitán Panaka, Žvejk…), droidů (R2-D2, C-3PO…) a dalších několika speciálních postav, například v podobě mladého Anakina či Jar Jar Binkse. Schopnosti jednotlivých hrdinů se od sebe odlišují, a pokud se chcete propracovat ke zdárnému konci, musíte je umět nejednou správně zkombinovat. Jedi ovládá Sílu a umí odrážet střely mečem, postavy s blasterem mají vystřelovací lano s hákem, droidi dokážou proniknout do počítačových terminálů a mladý Skywalker se prosmekne i těmi nejmenšími průlezy.

Dohráním všech tří epizod ale hra rozhodně nevyčerpává celý svůj potenciál. Do každé mise se můžete ještě vrátit, tentokrát si však postavy, které budete ovládat, zvolíte sami. Díky tomu se pak dostanete i na místa dříve nepřístupná, čímž se otevřou další nové možnosti. Celková herní doba se tak z původních osmi hodin může vyšplhat až na dvojnásobek.

Při opakovaném hraní pak už cílem není jen dohrání kola, ale sesbírání bonusových předmětů a výše zmíněných malých kulatých dílů, použitelných coby platidlo. Díky penízkům si můžete v obchodě nakoupit další postavy nebo si odemknout více či méně užitečné specialitky v podobě koštěte místo meče či nezranitelnosti. Nalézáním určitých předmětů navíc „stavebnicově“ sestavujete nejrůznější objekty jako droidy a vesmírné lodě, které pak můžete vystavit v síni slávy. Je až s podivem, jakou je tento faktor motivací při hraní.

Nesmíme se ale zapomenout zmínit o další zajímavosti celé hry, a tou je nesmrtelnost postavy. Možná se teď divíte, proč se tedy dá nezranitelnost koupit v obchodě? Vysvětlení je jednoduché. Pokaždé, když váš pajďuláček přijde o všechny své čtyři životy, rozpadne se na kousky, přičemž z něj vypadne několik penízků. Po chvilce se opět objeví na scéně, nicméně pokud nejste dosti rychlí, penízky zmizí z vašeho konta nadobro. Čím víc smrtí, tím méně korunek. Když se pak při hraní zaměřujete na jejich sběr, obtížnost rapidně stoupá. Autorům se tak podařilo přiblížit hru i méně zkušeným hráčům, aniž by cokoliv příliš ulehčili.



Dva hráči, jeden počítač

Zajímavou možností, která taktéž stojí za zmínku, je hra dvou hráčů na jednom počítači. V případě, že jste sami, vás druhá postava jen sleduje a spíše pasivně se účastní děje kolem. Pokud se jejího ovládání ale chopí někdo druhý, stává se hra ještě více zábavnou. Tenhle způsob kooperace, známý z klasických automatů, byl již delší dobu opomíjen, protože ho částečně nahradily počítače spojené přes síť. Přesto má stále mnoha hráčům co nabídnout.
Máme-li tedy shrnout celý projekt, je naše hodnocení celkem jednoznačné. Po dlouhé době se na monitorech našich plechových miláčků objevila arkáda, která svou hratelností překonává nejeden dlouho opěvovaný projekt. Díky dokonalému skloubení hratelnosti, ovladatelnosti, grafického zpracování a dalších prvků se k nám dostává hra, která si zaslouží pozornost. A jestli se navíc počítáte mezi fandy Hvězdných válek, je pro vás prakticky povinností. Pak se jí dá odpustit i těch několik málo slabších míst, kterým se autoři nevyhnuli. V celkovém pohledu však naprosto zanikají.





Výrobce: Travellers Tales

Vydavatel: Eidos Interactive

Distributor pro ČR: Cenega

Cena: 999 Kč

Lokalizace: titulky

Internet: http://www.legostarwarsthevideogame.com

Multiplayer: ano (2 hráči na jednom počítači)

Minimum: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 2,2 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 2,4 GHz, 512 MB RAM, HDD 2,2 GB, 3D karta 64 MB

Verdikt: Překvapivě povedená hra ze světa stavebnice Lego. Po mnoha neúspěších jsme se konečně dočkáli arkády na motivy legendárních Hvězdných válek, jejíž hratelnost jí může mnoho her jen tiše závidět.



Hodnocení: 86 %