Hlavní navigace

Recenze: Umax VisionBook 842T

Sdílet

Potřebujete snadno přenosný notebook s nízkou výškou, delší výdrží na baterie, rozumným výkonem a dobře podsvíceným displejem?

Lehký a úsporný: Umax VisionBook 842T

 

Potřebujete přenosný notebook s nízkou výškou, delší výdrží na baterie, rozumným výkonem a dobře podsvíceným displejem? Ve vašem hledáčku by se mohl objevit úsporný Umax 842T, postavený na dvoujádrovém procesoru Celeron SU2300, 2GB operační paměti, rychlejší integrované grafice Intel GMA 4500, jež v sobě ukrývá disk s kapacitou 320 nebo 500 GB.

Umax VisionBook 842T

Nové dvoujádrové Celerony jsou rychlejší než Atomy, které lze najít v malých netboocích. Mají nízkou spotřebu a bez připojení k elektrické síti mohou počítače, jež jsou jimi vybaveny, pracovat 4–6 hodin. Umax 842T zvládal kombinaci přehrávání videa, kancelářské práce a jednoduché úpravy fotografií s puštěnou hudbou MP3 na pozadí po dobu 3 hodiny a 57 minut. Počítač si poradil s běžnými DivX a XviD formáty, bez nesnází přehrál HD trailery v HD ready a Full HD rozlišení. Horizontálním pozorovacím úhlům není třeba mnoho vytýkat, pohledy shora nebo zdola však vyžadují přesnější nastavení a správný sklon víka směrem k divákovi.

Umax VisionBook 842T

V tenkém víku notebooku, které lze otevřít v maximálním úhlu cca 130 stupňů, je zabudován 14“ TFT lesklý displej s rozlišením 1366 × 768 bodů, poměrem stran 16 : 9 a LED podsvícením. Šedočerné, lehce třpytivé tělo počítače vkusně doplňují ploché klávesy standardní velikosti. Touchpad pod mezerníkem je zcela rovný (někdy z něj proto „vypadnou“ prsty), v jeho horní části jsou netradičně umístěny bíle podsvětlené ikony činnosti pevného disku, Wi-Fi a Bluetooth. Po stranách počítače jsou USB porty, čtečka paměťových karet a zásuvka pro ethernetové připojení, nechybí ani HDMI konektor a dvojice audio jacků.

Překvapením je pozice ExpressCard, která je mírně utopená pod okrajem pravé strany počítače. V zadní části je vyveden D-Sub konektor pro připojení starších monitorů. Reproduktory najde pozorný uživatel na šikmých okrajích spodní plochy notebooku. Pokud je počítač položen na stole, pak poměrně slušně odrážejí zvuk do prostoru. Pracujete-li rádi v posteli, s notebookem „utopeným v peřinách“, bude vám tlumený zvuk reproduktorů vadit. Notebook není vybaven optickou mechanikou a pokud se bez ní neobejdete, můžete za příplatek pořídit některou z externích jednotek. Testovaný počítač byl vybaven systémem Windows 7 Home Premium ve 32bitové verzi, v nabídce výrobce jsou i modely bez OS.

Umax VisionBook 842T

Potěšily nás vnější rozměry 340 × 230 mm, výška jen 23 mm a nízká hmotnost 1,55 kg. Lehké tělo počítače ale není z drahých ušlechtilých slitin kosmických korábů a při přenášení v batohu se může prohnout a zkroutit. Kvalitní zavazadlo s oddělenou vyztuženou přihrádkou počítače budete proto rozhodně potřebovat. Kladné body si Umax odnáší za malou spotřebu energie (13–18 W), svižný výkon a nízkou teplotu.

Verdikt:

Testovaný produkt sice nemá ambice na souboje s výkonnými přenosnými multimediálními stanicemi, ale jako levné centrum práce a zábavy s velmi dobrým poměrem výkonu a ceny jej můžeme doporučit.

Hodnocení: 70%

Zapůjčil: Umax

CS24

Konfigurace:

Procesor: Intel CULV Core DUo SU2300 (800MHz FSB)
Čipset: Intel GS45
Grafika: Intel GS45, sdílená 256 MB, DirectX10
Displej: 14“ LED / HD (1366 × 768) + 1,3MPixel kamera
Audio: 2× reproduktory, mikrofon, audio out, vstup pro mikrofon
Paměť: 2 GB DDRIII (1 slot)
HDD: 320 GB SATA
Rozhraní: 3× USB 2.0, VGA, HDMI, LAN 10/100/1000, Express card 34, Card Reader 7in1, Wi-Fi B/G/N, Bluetooth
Baterie: 2800 mAh
Rozměry: 340 × 230 × 23 mm
Hmotnost: 1,5 kg včetně baterie
Záruka: 2 roky (volitelně 3 roky)
Cena: 13 600 Kč včetně DPH