Hlavní navigace

Lenovo stahuje přes 200 000 baterií

2. 3. 2007

Sdílet

Není to tak dávno, co se společnost Lenovo přidala do skupiny firem, které od zákazníků stahovaly vadné notebookové baterie. A již je to tu opět, tentokrát se celosvětové stahování baterií týká 205 000 kusů.

CS24

Lenovo se k tomuto drastickému kroku rozhodla poté, co si čtyři zákazníci stěžovali, že se jejich baterie přehřály, když upustili či něčím zasáhli svoje notebooky. Vada baterie způsobila jednomu z nich drobné poranění oka, ostatním pak poškození notebooku a dalšího majetku.


Postižené baterie jsou devítičlánkové Sanyo s prodlouženou životností, které Lenovo prodávala od listopadu 2005 až do teď jako volitelné v určitých verzích přenosných počítačů ThinkPad sérií R, T a Z. Vadné baterie mají číslo FRU P/N 92P1131. Kupující měli možnost si koupit standardní baterii skládající se ze čtyř článků či šesti a devítičlánkové baterie s prodlouženou životností.

Problém není ve článcích samotných, ale v krabičce baterie, kterou navrhl tandem Lenovo a Sanyo. Jedná se o jinou chybu, než když kovové úlomky kontaminovaly baterie vyrobené firmou Sony, což vedlo k jejich přehřívání či dokonce vzplanutí. Výsledkem bylo známé stahování milióniu baterií z notebooků skoro všech značek.

Foto: www.cpsc.gov

- - Alexandr Radecký