Hlavní navigace

Recenze: Lenovo ThinkCentre A57

11. 7. 2009

Sdílet

Kancelářský počítač Lenovo ThinkCentre A57 je typickým zástupcem klasického korporátního designu.

Lenovo ThinkCentre A57

 

Základem této sestavy je čipová sada Intel G31 Express Chipset doplněná o mikroprocesor Intel Pentium Dual-Core E5200, 2 GB operační paměti a 250GB pevný disk.

Práce na počítači byla plynulá a rychlá, nicméně sem tam se projevila větší odezva systému vlivem nižšího výkonu mikroprocesoru a nižší přenosové rychlosti pamětí. Práce v kancelářských aplikacích se dala označit za plynulou i při otevřenějších úlohách, počítač však občas narazil na maximum svých možností. Systém je stejně jako u podobně koncipovaných konkurentů plně konfigurovatelný, a tak si lze vybrat konfiguraci přesně odpovídající vaší peněžence a výkonnostním nárokům. Na první pohled neviditelnou nevýhodou pak může být použití „obyčejné“ čipové sady Intel G31, která neumožňuje využít předností technologie Intel vPro.

Z hlediska softwarové výbavy je zcela evidentní, že se výrobce soustředil zejména na korporátní sféru, a proto byl v počítači předinstalovaný operační systém Microsoft Windows XP Professional ve 32bitové verzi. Tento fakt jsme jednoznačně uvítali i vzhledem k slabší hardwarové konfiguraci, která by si jistě poradila s Microsoft Windows Vista, nicméně popisované prodlevy by byly ještě mnohem znatelnější. Na druhou stranu, pokud by bylo nasazení novějšího operačního systému z dílny Microsoftu nutné, tento počítač je zvládne, což jsme při našich testech rovněž vyzkoušeli.

Obnova systému je vyřešena pomocí Lenovo ThinkVantage Rescue&Recovery, což je technologie, kdy jsou instalační soubory pro snadnou obnovu systému připraveny přímo na pevném disku a k obnovení systému stačí jejich pouhé vyvolání. K dispozici jsou i samotná instalační média, jejichž prostřednictvím lze systém rovněž obnovit. Co se týká ostatního dodávaného softwaru, výrobce nainstaloval jen zkušební verze McAfee Virus Scan Plus Site Advisor a Microsoft Office 2007, čímž na jednu stranu šetří výdaje při větším nákupu těchto počítačů do firem, na stranu druhou se však malé podniky a živnostníci musí o tento software postarat dodatečně.

Celá sestava je umístěna v sympatické skříni Small Form Factor, díky tomu lze ale rozšíření provést pouze low-profile kartami. Výbava této sestavy je dostatečná a kromě vypalovací DVD mechaniky jsme nalezli na zadní straně čtveřici USB 2.0 konektorů, jeden VGA výstup, PS/2 konektory, hlavně však po jednom sériovém a paralelním rozhraní. Tyto konektory se již dlouhou dobu standardně nevyskytují, nicméně ve firemním prostředí mohou přijít vhod.

Chlazení celé skříně zajišťuje především ventilátor umístěný v napájecím zdroji, nicméně pro chlazení všech komponent byl tento způsob dostatečně účinný – teplota se při plném zatížení vyšplhala na 54 °C, v klidu dosáhla u CPU 40 °C. Provoz celé sestavy se jevil také o poznání hlučnější, nicméně nedosahoval takové úrovně jako u sestavy Barbone – celkově jsme tedy hodnotili provoz jako optimální pro použití jak na stole, tak i pod stolem. Běh počítače pod Windows XP byl naprosto bezproblémový, k zahlcení a následné pomalejší reakci počítače došlo jen výjimečně, celkově tedy práci se sestavou hodnotíme jako nadprůměrnou.

V případě použití OS Microsoft Windows Vista je ovšem již na zváženou použití silnějšího mikroprocesoru. Vadila nám i vyšší hlučnost a integrace pouze analogového konektoru pro výstup na monitor. Zmínit ještě musíme pouze zkušební verze antiviru, firewallu a kancelářského balíku – tyto položky ještě nákup PC docela citelně prodraží. Uvedené drobné chybky na kráse ovšem snadno vynahradí malé rozměry PC, snadné nasazení desítek či stovek těchto počítačů a mimo jiné i tříletá záruka carry-in, což obnáší opravu počítače v servisním středisku.

CS24

Verdikt:

Lenovo ThinkCentre A57 se drží ve vyšlapaných kolejích svého předchůdce, společnosti IBM, od jejíchž produktů se řada A57 liší snad jen novějším hardwarem a několika drobnostmi v designu skříně. Uplatnění nalezne především u středně velkých a velkých organizací, nicméně i ve sféře živnostníků má šanci zabodovat díky razantně nižší ceně v porovnání s FSC. Na druhou stranu ale disponuje nižším výkonem, nezvládá technologii vPro pro snadnou vzdálenou správu a opomenuto je i zabezpečení dat.