Hlavní navigace

Recenze Lenovo ThinkPad X 100e: Vysoký výkon, ale slabší výdrž

25. 5. 2010

Sdílet

Je Lenovo ThinkPad X100e vůbec netbook, nebo se jedná spíše o ultramobilní notebook?

Je Lenovo ThinkPad X100e vůbec netbook, nebo se jedná spíše o ultramobilní notebook? Jedná se o zařízení, které je rychlejší než většina netbooků, s větší obrazovkou o vyšším rozlišení, příjemnou klávesnicí a pevným diskem o kapacitě větší, než běžně najdeme v těch nejmenších noteboocích. Za tyto všechny nadstandardní vlastnosti si ale budete muset připlatit. Na druhou stranu je oX100e proti průměrným zařízením tohoto typu těžší a má omezenou výdrž baterie. I cena se pohybuje na hladině obvyklé pro ultramobilní notebooky. Cena začíná na cca 14 000 Kč s DPH, přičemž notebook v námi testované sestavě stojí ještě o něco více, což už jsou ceny na netbooky poměrně vysoké.

Při prvním pohledu na tento ThinkPad vás určitě zaujme jeho barva – je totiž červený! Pokud se vám tato barva příliš nezamlouvá, nebojte se – dá se koupit i v klasické černé barvě. Jestliže si červenou barvu v duchu spojujete s rychlými sportovními vozy, určitě nebudete ani zde zklamáni. S procesorem Athlon Neo MV-40 a s 2 GB operační paměti RAM dosahuje tento ThinkPad v testu WorldBench 6 výsledku 52 bodů, což je mezi netbooky velmi dobrý výkon. Při práci s notebookem jsme nezaznamenali žádné prodlevy, ať už se jednalo o otevírání či přepínání mezi aplikacemi, práci s ovládacími prvky Windows či surfování na internetu.

Lenovo ThinkPad X100e

Ovšem neočekávejte zase od tohoto netbooku příliš mnoho, a to zejména co se týče výkonu na poli grafiky. Při přepnutí netbooku X100e do vysokého rozlišení a do režimu celé obrazovky připomíná přehrávání videa spíše prezentaci statických snímků. I při 480p je video trhané. Není divu, protože tento typ X100e netbooku Lenovo je orientován na firemní zákazníky a počítá se s tím, že na něm budou pracovat a nikoliv prohlížet videa na YouTube.

Přitom tento netbook je právě tím zařízením, které je pro práci jako stvořené. Obrazovka s úhlopříčkou 11,6 palců skýtá nativní rozlišení 1 366 × 768 pixelů, což je při srovnání s klasickým 10,1palcovým  netbookem s rozlišením 1 024 × 600 pixelů znatelně více. Obsah obrazovky se přitom dobře čte i při bočním pohledu, i když barvy v tomto případě nejsou právě dokonalé.

Klávesnice je plnohodnotná s velkými klávesami Shift a Tab. Klávesy poskytují při psaní potřebnou odezvu, která je při psaní tak důležitá. Dlouholetí uživatelé značky Lenovo určitě uvítají klasický pointing stick, který zastává funkci myši i tlačítek pro rolování. Všem, kdo s ním již někdy pracovali, bude jeho ovládání připadat naprosto bezproblémové. Ovšem Lenovo myslelo i na ty, kdo se s pointing stiskem rádi nemají, a tak na notebooku najdete i klasický touchpad.

Lenovo ThinkPad X100e

Netbook X100e na trh přichází s bohatou výbavou, kterou můžete dále rozšiřovat. Přístroj, který jsme testovali, disponoval pevným diskem o kapacitě 320 GB (existuje ale i levnější verze s pevným diskem o kapacitě 250 GB). Ke standardní výbavě patří i síťová karta odpovídající standardu Gigabit Ethernet a adaptér pro přijímání bezdrátového signálu standardu 802.11n. Za příplatek lze Lenovo dovybavit i kartou pro podporu bezdrátové širokopásmové technologie 3G. Další vybavení již odpovídá běžnému standardu: jedná se o dva porty USB na levé straně přístroje, na pravé straně přístroje se nachází jeden port USB a univerzální čtečka paměťových karet, vzadu najdete konektor VGA.

Na to, jak je přístroj X100e malý, produkuje vysoce kvalitní zvuk. Firma Lenovo zabudovala reproduktory pod opěrku zápěstí, která se sklání směrem k ploše, na níž je netbook položen. Toto uspořádání zdá se produkuje kvalitnější zvukový výstup s přiměřenou hlasitostí. I u malých reproduktorů se tak můžete setkat s poměrně čistým a jasným zvukem, i když snadno srozumitelný ve hloubkách.

Při své hmotnosti 1,5 kg (1,77 kg s napájecím modulem) je sice ve srovnání s ostatními netbooky o něco těžší, nicméně se jedná stále o velmi příznivou hodnotu. Se standardně dodávanou baterií má přístroj X100e dle našeho standardizovaného testu spočívajícího v kancelářské práci výdrž 5 hodin 28 minut. To je sice na netbook poměrně málo, ale vzhledem k tomu, že je v přístroji X100e výkonnější procesor, dá se to očekávat.

Lenovo ThinkPad X100e

Naše testovací zařízení mělo nainstalovaný operační systém Windows 7 Professional, což je rozhodně milé překvapení, na rozdíl od Windows 7 Starter Edition, která se vyskytuje na většině netbooků.  Mezi programy najdete i vlastní utility dodávané firmou Lenovo, včetně správce hesel či nástroje pro správu napájení.

Při ceně 600 USD námi testovaný přístroj X100e určitě nelze zařadit do kategorie jednoúčelových zařízení, mezi něž patří většina netbooků. Za tuto cenu dostanete svižné a výkonné zařízení s velkou obrazovkou a pohodlnou klávesnicí. Nicméně pokud hledáte zařízení pro přehrávání videa nebo s delší výdrží na baterie, pak se určitě poohlédněte po něčem jiném.

Klady:
Displej s vysokým rozlišením
Slušný výkon

Zápory:
Vyšší cena
Malá výdrž při napájení na baterie

Verdikt:

CS24

Procesor Neo od firmy AMD je zárukou slušného výkonu, ovšem ani zdaleka nepočítejte s tím, že byste s notebookem pracovali celý den na jedno nabití.

Hodnocení: 70%