Hlavní navigace

Lenovo X300 - nový tenký notebook

Sdílet

Společnost Lenovo v Paříži představila jeden ze svých nejočekávanějších laptopů ThinkPad X300, nejtenčí a nejlehčí plnohodnotný notebook ve své třídě, který je vybaven SSD diskem a novým WXGA+ displejem

Společnost Lenovo v Paříži představila ultrapřenosný notebook ThinkPad X300, který je v současné době nejtenčím a nejlehčím plnohodnotným notebook ve své třídě. Přenosný počítač měří v nejtenčím místě 18,5 milimetru a jeho hmotnost činí 1,33 kg.


Kombinace nejnovějších technologií, zahrnující SSD (solid-state drive) místo běžně používaných HDD, LED podsvícení displeje s možností automatické korekce jasu podle okolních podmínek, či prodloužená výdrž baterie, díky níž může uživatel s laptopem pracovat až deset hodin, byla oceněna zlatým hodnocením EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool - Gold).

Podle zástupců společnosti Lenovo, s nimiž jsme během představení novinky mohli hovořit, je nový přenosný počítač vytvořen na základě požadavků uživatelů, žádajících vedle vysoké kvality zpracování, spolehlivosti a funkčnosti také delší výdrž na baterie, možnosti připojení k rychlým bezdrátovým sítím, dostupnost většího počtu USB portů a DVD vypalovačky.

ThinkPad X300 nabízí volitelnou vestavěnou DVD vypalovačku (se sníženou výškou 7 milimetrů) pro jednoduchou práci na cestách, stereo reproduktory, digitální mikrofon a vestavěnou kameru. Je vybaven nejnovější generací ThinkPad Roll Cage, která byla vytvořena z vyspělých uhlíkových a skleněných vláken a pomáhá ochránit notebook při pádech a nárazech. Uživatelé v kanceláři, doma i na cestách ocení možnosti připojení včetně WWAN5, WLAN6, GB Ethernet a modemu.
Nový WXGA+ displej s úhlopříčkou 13,3“ a LED podsvícením nabízí jasnější obraz s nižší energetickou náročností než ostatní LCD (úspora napájení může dosáhnout až 35%). Korporátní zákazníci uvítají několikanásobné zabezpečení dat a ochranu před neautorizovaným přístupem: integrovanou čtečku otisku prstu, znepřístupnění portu I/O a ochrana heslem na úrovni 32 bytů.

Data jsou v přenosném počítači uložena na 1,8palcovém disku SSD s kapacitou 64GB. Proti běžným HDD jsou nové SSD rychlejší při přenosu dat a díky absenci pohyblivých částí výrazně odolnější proti nárazům či otřesům. Notebook využívá nejnovější technologii Intel Core 2 Duo, až 4 GB paměti a Lenovo ThinkVantage technologie.

Notebook ThinkPad X300 bude k dispozici v distribuční síti od 1. 3. 2008 za cenu předpokládanou cenu 59 990 Kč bez DPH.

  • ThinkPad X300 je ultratenký, ultralehký, stylový notebook s nezvykle dlouho výdrží baterií, pevnou konstrukcí, díky níž i díky implementovaným bezpečnostním funkcím dokáže ochránit uložená data
  • ThinkPad X300 je určen pro úspěšné profesionály, kteří ocení nejnovější technologie a povedený design, vyžadují všechny funkce moderního mobilního zařízení se schopnostmi připojit se k internetu nebo komunikovat s ostatními kdykoliv a kdekoliv.
  • Zákazník se může rozhodnout mezi operačními systémy Windows Vista Ultimate 32, Business 32 nebo Windows XP, zároveň může vybírat mezi modely kombinujícími dlouhý provoz na baterie se snadnou přenositelností (minimální hmotnost 1,33 kg s bateriemi, které vydrží 4 hodiny provozu, nebo 10hodinový provoz s bateriemi, jež zvýší hmotnost na 1,74 kg) , nebo podporují vypalování médií (model s DVD jednotkou a bateriemi pro 4 hodiny provozu s hmotností 1,52 kg, případně s větší baterií pro 6 hodin provozu a DVD mechanikou při celkové hmotnosti 1,61 kg). Možnosti použití baterií: k dispozici jsou dva tříčlánkové bloky, případně volitelná externí šestičlánková baterie.
  • Výhody 64GB SSD proti HDD: rychlejší bootovaní, a svižnější přístup k aplikací, menší spotřeba energie, větší životnost, tišší provoz.
  • Výhody LED podsvíceného displeje: menší spotřeba energie, jasnější barvy, širší barevný gamut, delší životnost a rozlišení 1440 x 900 obrazových bodů, díky němuž na malé obrazovce uživatel vidí více dat najednou.

Kromě prezentace notebooku byla představena také řada doplňků pro přenosné počítače Lenovo, zahrnující ergonomicky řešené dokovací stanice a podstavce, tak univerzální napájení, které lze použít nejen pro napájení notebooku, ale díky výměnným konektorům i pro napájení či dobití dalších zařízení (mobilní telefon, PDA, IPod atd.). Za zmínku stojí i nová myš s Bluetooth připojením k počítači.

Notebooku, novému napájení a myši s modrým zubem se budeme věnovat i v připravovaném testu.