Hlavní navigace

Letní Computerworld je v prodeji. Co se v něm dočtete?

28. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Správa podnikového multicloudu, firemní tisk, genAI jako open source. To vše a mnohem víc v novém Computerworldu.

Zdá se, že v dnešní době může vytvořit velký jazykový mode (LLM) umělé inteligence kdokoli. Přestože nemáte tréninková data ani programátorské dovednosti, můžete vzít svůj oblíbený open source model, vyladit ho a vydat ho pod novým názvem. Podrobně takový způsob popisujeme v článku Generativní AI jako open source projekt. A nebudete sami, kdo to tak udělá, podle zprávy AI Index Report ze Stanfordu vydané letos v dubnu se v loňském roce objevilo celkem 149 základních modelů LLM, z nichž dvě třetiny byly typu open source.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Nebojte se multicloudů je titulek článku, který vás provede komplexní správou vícerocloudů na jednom místě ve firemním IT. Získání stabilní kontroly nad prostředím multicloudové sítě může totiž přinést výhody z oblasti výkonu, efektivity a zabezpečení, ale není to snadný proces. Mezi hlavní výzvy podle něj patří udržování přehledu o bezpečnostních kontrolních mechanismech, dodržování regulačních standardů napříč různými cloudovými platformami, ochrana dat umístěných u více poskytovatelů a také zvládnutí provozních a architektonických složitostí plynoucích z využívání více cloudových providerů. Multicloudové prostředí navíc může způsobit neefektivitu nákladů kvůli rozptýlení zdrojů na více různých platforem.

Jedním z efektů covidové pandemie, o kterém se mnoho nemluví, je zásadní propad množství výtisků na podnikových tiskárnách a multifunkcích v roce 2020. IDC uvádí, že bylo vytištěno přibližně o 450 miliard méně stránek, což je asi 14% pokles oproti předchozímu roku – na výsledných 2,8 bilionu stránek. Mírně (přibližně o 4 %) se zvýšil jen počet stránek vytištěných na inkoustových tiskárnách – pravděpodobně těch používaných v domácích kancelářích. Problematice podnikového tisku se věnujeme v článku Tiskne se méně, ale stránky jsou dražší.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

S pravidly pro poskytování digitálního obsahu se můžeme v českém právním řádu setkat relativně krátce. Se zpožděním došlo k jejich úpravě v občanském zákoníku až v roce 2023, a to na základě požadavku evropské legislativy. Podrobně tuto právní problematiku rozebíráme v článku Jak poskytovat digitální obsah a odstoupit od smlouvy. Nová právní úprava totiž obsahuje jak obecná pravidla poskytování digitálního obsahu, tak i zvláštní pravidla, jež se uplatní při jeho poskytování spotřebitelům, kteří jsou jako slabší smluvní strana zvlášť chráněni.

Digitální technologie radikálně proměnily nejen samotný politický diskurz, ale i proces voleb. Sociální sítě hrají významnou roli v životech a informování voličů, ale nikdo vlastně dosud pořádně neví, jak s tím naložit. Zkoumáme to v textu Sítě, volby, informace.

CS24

A také jsme v Computerworldu vyhlásili úspěšné produkty druhého kola soutěže IT produkt roku 2024.

Přeji vám inspirativní čtení magazínu, který si můžete objednat zde.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?