Hlavní navigace

Levné podnikové MLC solid state disky míří na trh

5. 10. 2010

Sdílet

OCZ představila nové 3,5“ MLC SSD s kapacitou až 960 GB, které mají nabídnout trojnásobnou rychlost dnešních SAS (serial-attached SCSI) disků. Toho je dosaženo mj. využitím nového rozhraní.

Společnost OCZ není jediná, kdo chce firmám poskytnout jako alternativu k dražším SLC (single level cell) diskům právě modely postavené na MLC (multi-level cell) NAND čipech a i řada dalších výrobců již ohlásila nebo chystá podobný krok, viz dále.

Nové 3,5“ IBIS disky OCZ jsou zaměřeny na datová centra a high-performance výpočetní prostředí. Rychlost čtení by měla dosahovat až 740 MB/s, zápis by se pak měl pohybovat kolem 700 MB/s, počet I/O operací za sekundu výrobce uvádí na hodnotě 120 000. Použité komponenty mají pomoci držet ceny disků na nízké úrovni.

Tyto disky využívají nové proprietární rozhraní označované jako High-Speed Data Link (HSDL), které firma OCZ vyvinula z toho důvodu, že stávající rozhraní jako SAS nebo SATA se údajně stanou při spojení s vysokorychlostní SSD technologií rychle zahlcené I/O provozem. HSDL protokol by měl být se schopnosti přenosu až 20 Gb/s na kanál více než třikrát rychlejší oproti SAS (6 Gb/s) a skoro sedmkrát oproti SATA II (3 Gb/s). Rozhraní je ovládání čtyřmi řadícími čipy SandForce 1222, na které OCZ přešlo z dřívějších čipů Indilinx Amigos.

I když trendem se stává využívání 2,5“ disků v serverech a datových centrech, Daryl Lang, ředitel produktového marketingu u OCZ, je přesvědčený, že řada uživatelů stále používá 3,5“ disky a také že ve 2,5“ balení nebyl dostatek prostoru k umístění všech komponent, které IBIS SSD tvoří. 2,5“ verze proto není v současnosti ani plánována.

Pro disky v datových centrech bývají také obvykle preferovány čipy typu SLC, takže zavedení levnějších MLC je dalším z neobvyklých kroků, který má zvýšit cenovou atraktivitu nových SSD pro kupující. Lang tvrdí, že mnoho zákazníků odmítá připlácet si za disky se SLC čipy, nicméně je otázkou, jak se tato úspora projeví na spolehlivosti. Lang nevylučuje, že v budoucnu budou uvedeny i verze právě se SLC nebo eMLC (enterprise MLC) verzemi čipů.

Také další výrobci uvádí na trh MLC solid state disky pro podnikové využití, jako například izraelský Anobit Technologies, který v červnu uvedl údajně vůbec první MLC SSD pro firmy s rychlostí čtení a zápisu 220 MB/s, respektive 180 MB/s. STEC pak v minulém měsíci ohlásil model z rodiny MACH16 s rychlostmi 240 MB/s, respektive 190 MB/s. Crucial C300 od Micronu, který také využívá MLC čipy, řadič Sandforce a SATA rozhraní, má dosahovat údajně rychlosti čtení až 355 MB/s a zápisu 215 MB/s. Pro srovnání SLC model P300 má rychlost 360 MB/s pro čtení a 275 MB/s pro zápis, takže tyto hodnoty jsou poměrně podobné.

OCZ tvrdí, že i přes použití MLC čipů by měla být střední doba mezi poruchami asi 2 miliony hodin, ale řada pozorovatelů tvrdí, že těmto hodnotám se nedá příliš věřit a jde o jeden z důvodů, proč asociace JEDEC zavedla nové standardy pro měření spolehlivosti disků, neboť jejich výrobci používali nejednotné metriky. Více viz článek JEDEC: Nové testovací standardy umožní lepší porovnání SSD disků.