Hlavní navigace

Recenze: Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

30. 12. 2009

Sdílet

Ke vzdálenému sledování kanceláře, domácnosti nebo společných místností je třeba využít pokročilejší zařízení než jsou běžné web kamery.

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio


IP kamera Linksys WVC2300 patří do kategorie lépe vybavených produktů, nicméně v současné době se prodává za cenu, za kterou by ještě před rokem byla IP kamera se základními funkcemi od druhořadého výrobce. Základním parametrem této kamery je schopnost snímat obraz s rozlišením 160x120, 320x240 a 640x480 obrazových bodů, jež doplňuje schopnost snímat zvuk ze dvou nezávislých kanálů (z jednoho integrovaného a jednoho externího mikrofonu). Nechybí ani možnost připojit ke kameře další snímače a senzory jako kouřové senzory nebo detektory. Vstupně/výstupní konektory pak doplňuje jeden 10/100 Mbit/s síťový konektor a možnost připojení k Wi-Fi síti pomocí integrovaného rozhraní 802.11 b/g. Možnost připojení je tak možné nejen v dosahu kabeláže, ale i sítě Wi-Fi.

 

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

IP kamera nese svůj název podle toho, že nepotřebuje jako běžná web kamera počítač pro zpracování obrazu, ale vystačí si sama. Instalace a prvotní nastavení takovéto kamery je velmi snadné a zvládne ji i méně zkušený uživatel. Kameru stačí vybalit, připojit k napájení a k síti, pomocí dodaných utilit pak stačí jednoduše vyhledat přidělenou IP adresu. Na výběr je možnost použít automatické DHCP nebo manuální přidělení IP adresy, administrátoři rozsáhlých sítí tak mají možnost nastavit inicializační IP adresu v takovém rozsahu, který nebude zasahovat do stávající struktury a připojení do sítě neohrozí chod již běžících počítačů a serverů.

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - AudioKonfigurace, stejně tak i základní sledování pořízeného obrazu IP kamery, probíhá přes webové rozhraní, funkční jak v Internet Exploreru, tak i v Mozilla Firefox. Proč se o tomto zmiňujeme? Jednoduše proto, neboť mnohé konkurenční produkty vyžadují k zobrazení (a vůbec přístupu do administrace) ActiveX prvky, které jsou k dispozici často pouze pro prohlížeč z dílny Microsoftu. Jak již bylo zmíněno, k připojení je také možné využít bezdrátovou síť Wi-Fi, k dispozici je samozřejmě WEP, WPA i WPA2 nastavení.

Pokud uživatel vyžaduje pokročilejší funkce, samozřejmě mu je WVC2300 nabízí v dostatečném množství. Mimo jiné lze nastavit HTTP/HTTPS alternativní port (zvyšuje bezpečnost při přímém připojení kamery k internetu), RTP/RTSP, uPnP a QoS, nechybí filtrování IP adres s povoleným nebo naopak zakázaným přístupem, možnost vytvořit až 20 uživatelů se třemi druhy oprávnění a v neposlední řadě taktéž možnost upgrade firmware a uložení/obnovení nastavení konfigurace. Z aplikací nechybí možnost posílat informační emaily nebo pořízená videa přímo ukládat na FTP. Zajímavou možností je Jabber Server využívající Instant Messaging.

 

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

Příjemným překvapením je i podrobnost, s jakou lze nastavit kvalitu streamovaného videa, vysílaného do lokální nebo celosvětové sítě. Uživatel může zvolit dva formáty – MPEG-4, kde kromě základního výběru rozlišení lze volit konstantní datový tok nebo variabilní v pěti krocích od Very Low do Very High. Poslední volbou pak může být opakovací frekvence čítající hodnoty od 1 do 30 snímků za sekundu. Druhá volba MJPEG nabízí kromě volby konstantního datového toku tytéž možnosti. Pro mobilní využití je zde připravena možnost zpřístupnit video stream i pro mobilní zařízení. Nadstandardními funkcemi je pak možnost vyladění vyvážení bílé, kontrastu, jasu, ostrosti a denní/noční režim zobrazení.

 

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

Během praktických testů jsme srovnávali IP kamery Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video – Audio a Ovislink WL-5420CAM. Oproti modelu WL-5420CAM má WVC2300-EU přehlednější menu, snazší nastavení připojení k Wi-Fi, větší možnost nastavení video streamu a obecně správy IP kamery. Hlavní rozdíl jsme však zaznamenali ve stabilitě streamovaného připojení, kdy u WL-5420CAM docházelo k výpadkům při připojení přes Wi-Fi téměř pravidelně, tudíž spolehnout se na tento způsob bylo v podstatě nemožné.

Při tom samém přístroji připojeném do sítě přes 100Mbit/s kabel se situace značně vylepšila, nicméně i tak docházelo k občasným výpadkům videa. Naproti tomu u WVC2300-EU jsme se nesetkali během testování ani s jedním výpadkem při připojení přes kabel a jen s minimem výpadků s připojením přes bezdrátovou síť. A právě dostupnost služby je u IP kamer tím nejdůležitějším parametrem, tudíž s prací WVC2300-EU jsme byli spokojeni.

 

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

 

Jako bonus pak lze využít dodaných programů k manuálnímu nebo automatickému nahrávání streamovaného videa, nicméně tyto aplikace již musejí běžet na počítači a k jejich běhu je potřeba zásahu uživatele. Software navíc ovládá připojení a zobrazení signálu z vícero kamer, uživatel si tak může poměrně jednoduše nastavit zobrazení a sledovat signál ze všech instalovaných kamer najednou.

Verdikt

Produkt Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video – Audio je v prvé řadě určen pro nasazení v firemní sféře, čemuž odpovídá především rozsáhlé možnosti nastavení síťových protokolů připojení a podpora funkce správy více zařízení z jednoho místa, nicméně díky našim zkušenostem s ne zcela spolehlivým modelem Airlive WL-5420CAM bychom doporučili použití WVC2300-EU i v domácnosti nebo malé kanceláři. Zásadním nedostatkem WVC2300-EU je pouze fakt, že model nedisponuje automatickým otočným systémem a automatickým ostřením. Ani cena není nezanedbatelná, ale v tomto případě je jednoznačně přednější plná funkčnost před výrobky sice levnějšími, nicméně s nulovou podporou výrobce a diskutabilní funkčností.

Hodnocení: 75 %

Cena vč. DPH: 8 000 Kč

Zapůjčil:

Alef Nula www.alefnula.com Alef Nula - přední dodavatel Cisco řešení, konzultací, servisu a školení.

Parametry:

Linksys IP Camera WVC2300-EU Wireless-G Business Internet Video - Audio

Rozlišení 640x480 Pixelů (obrazových bodů)

Režim Video - 640 x 480 Pixelů, 320x240 Pixelů, 160x120 Pixelů (obrazových bodů)

Rozhraní - IEEE 802.11g, RJ-45 (10/100 BaseTX)

Blesk Ne

Interní mikrofon Ano

Operační systém - Microsoft Windows Me, Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows XP, Vista, 7

Podporované protokoly a standardy - IEEE 802.11g - Wireless LAN 54Mbps, 2.4GHz, IEEE 802.11b - Wireless LAN 11Mbps, 2.4GHz, IEEE 802.3 - 10BaseT, IEEE 802.3u - 100BaseTX, IEEE 802.11e Quality of Service (Voice over WiFi IP, Streaming Multimedia,..), TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol, HTTP - Hypertext Transfer Protocol, DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol, SNMP - Simple Network Management Protocol, FTP - File Transfer Protocol, NTP - Network Time Protocol, DDNS - Dynamic Domain Name System, UPnP - Universal plug-and-play, WEP 64/128-bit, WPA-PSK (Pre-Shared Key), WPA-TKIP, IEEE 802.1p – Priority, IEEE 802.1Q - Virtual LANs

Napájení 5VDC/2A

Šířka: 76 mm

Délka: 120 mm

Výška: 46 mm

CS24

Další vlastnosti - pro vnitřní použití, konfigurace přez WEB UI, integrovaný web server, software pro prohlížení a nahrávání obrazu

Čistá hmotnost: 520 g