Hlavní navigace

Linky: Stuxnet znovu infikuje již vyčištěné počítače

5. 10. 2010

Sdílet

Červ Stuxnet opět překvapil. Problém s podvrženými DLL knihovnami pokračuje. Test balíku BitDefender Total Security 2011 a další chyba s vyplňováním formulářů v Safari... Pravidelný přehled bezpečnostních novinek na dalších webech Idg.cz.

Červ Stuxnet neustále překvapuje. Ukazuje se, že dokáže opětovně infikovat systémy, z nichž byl již odstraněn. Viru se totiž podařilo nakazit knihovny v automatizačním softwaru Step 7 od Siemensu. I po odstranění viru z infikovaného počítače je tak Stuxnet dále šířen na dosud nenakažené přístroje. Problém je v tom, že před vyčistěním počítače proběhla záloha projektů Step 7, takže při pozdějším obnovení dojde opětovnému napadení.

Computerworld.cz

Viz také: Primárním cílem červa Stuxnet měla být jaderná zařízení v Iránu?

 

Načítáním podvodných DLL knihoven jsou ohroženi především uživatelé Internet Exploreru na Windows XP. U Windows XP je problém, že se automaticky otevírá Průzkumník Windows, kdykoliv IE narazí na vzdálené sdílení složek.

Computerworld.cz

Viz také: Microsoft se snaží blokovat exploity pomocí souborů DLL

 

EncrypByte, jedna ze zdarma dostupných aplikací pro šifrování souborů.

PCWorld.cz

 

Rizone Security Restore, nástroj, který obnovuje bezpečnostní nastavení systému. Pomůže se také vyhnout obávaným chybám 0×80070005, které obvykle nastávají při instalaci DLL knihoven.

PCWorld.cz

 

Testu byl podroben balík BitDefender Total Security 2011. Program jako celek je oproti minulé verzi rychlejší, vylepšen byl spamový filtr, který ale na druhé straně zpomaluje e-maily. Výborná je rodičovská kontrola, málo účinné je však odstraňování rootkitů.

PCWorld.cz

 

Nové tlačítko na Facebooku Nyní ne, které přibylo jako jedna z možných reakcí při žádosti o přátelství, celý proces zbytečně komplikuje a může znamenat i zásah do soukromí uživatelů...

PCWorld.cz

 

V Safari se objevila další chyba s automatickým vyplňováním formulářů. I když útok nyní již nemůže proběhnout zcela automaticky a vyžaduje i techniky sociálního inženýrství, je rozhodně lepší tuto funkci vypnout.

Computerworld.cz

Viz také: Doplňování formulářů v Safari ohrožuje osobní údaje

 

Eraser, nástroj pro nevratné mazání dat z disku.

PCWorld.cz

CS24