Hlavní navigace

Linux, kde byste ho nečekali

4. 1. 2009

Sdílet

Linux je všude kolem nás, ať chceme nebo ne. Budeme se ale muset podívat na ty nejmenší samolepky a popisky, protože výrobci se málokdy chlubí nápisy typu: „Linux Inside.“

Co je to Linux?

Jistě víte, že Linux se používá hlavně na podnikových serverech a někdy na domácích desktopech či noteboocích. Jenomže výrobci mnohdy rádi sáhnou při volbě software do své elektroniky právě po různých distribucích či modifikacích tohoto open source operačního systému – bez nutnosti zakoupit placenou licenci.

Linux – je v očích značné části veřejnosti jen další operační systém pro počítače. Tak proč jej používat, když už přece existují Windows či MACy? V případě, že neprovozujete server, není Linux pro spotřebitele zrovna dvakrát potřebný, co myslíte? Jestliže sdílíte tento názor, nemůžete být v podstatě dál od pravdy. Linux je totiž všude kolem nás. Budete se sice muset podívat na ty nejmenší samolepky  a popisky, protože výrobci se málokdy chlubí nápisy typu: „Linux Inside.“ Je přitom téměř jisté, že ovládá vaši HDTV či set top-top-box. Po Linuxu dnes sahá většina výrobců různých ručně ovládaných zařízení či ovladačů.

Proč tolik tajností?

Když začal Intel navrhovat čipy procesorů pro desktopy, přišel s novou marketingovou strategií, vylepování samolepek s logem na počítačové skříně. Jen málo spotřebitelů před tím o Intelu slyšelo. Dnes je vylepování nápisů o Linuxu na spotřební zboží silně kontraproduktivní, jednoduše proto, že výrobce chce uvádět svou vlastní značku. Linux poskytuje výrobcům stabilní operační systém bez  licenčních poplatků a vlastnických práv, což jim dává velkou výhodu na trhu.

Juan Pablo Roig, unixový specialista, říká: „Linux používá výhradně otevřené protokoly, není vázán žádnými konkrétními prodejci ani produkty. Monopol, zdá se, pro Linux neexistuje. 

Přístup povolen

Jedná se o funkční operační systém, který je možné modifikovat, upravovat a přizpůsobovat, aniž by bylo třeba žádat o povolení z vyšších míst. Za svůj úspěch vděčí solidní spolehlivosti a možnosti inovací. Představuje zajímavou alternativu k Microsoftu.

Linux nabízí výrobcům něco, co Microsoft ani Apple nemohou poskytnout. Byl napsán „programátory pro programátory“, spíše než jako firemní systém. Do značné míry je i proto obecně chápán jako jeden z nejstabilnějších nabízených operačních systémů na trhu. Programátoři sami rozhodli, co do systému zabudují a co nikoli, bez nutnosti brát ohled na vedoucí pracovníky či firemní záměr.

Skutečnost, že zdrojový kód Windows a jiných systémů je pečlivě střežen, nedovoluje uživatelům jej studovat, což v praxi znamená, že problémy, které by bylo možné snadno odstranit, musí čekat na oficiální opravy výrobce software a jakýkoli neautorizovaný zásah do kódu je nezákonný. Dá se tedy říci, že v tomto ohledu je dostupnost zdrojového kódu výhodou.

Za prvé, není třeba platit žádné licenční poplatky. Systém je všeobecně stabilní a jeho variabilita umožňuje široké využití. V neposlední řadě si jej výrobce může upravit tak, aby vyhovoval všem potřebám a různým produktům.

Další faktory

Vzhledem k tomu, že Linux je open source, můžete zaměstnat spoustu vývojářů, kteří budou mít na starosti údržbu, zatímco vy se staráte jen o svůj modul. Kdykoli smíte při úpravách vlastního zdrojového kódu navrhnout, aby se změny dostaly i do původní verze. Potom již teoreticky nepotřebujete nikoho pro údržbu a práci kódu, může to dělat kdokoli zvenčí.
Výrobci mají možnost sami určit, které části sytému použijí do svých komponent a mohou tak ovlivnit kolik původního kódu se tam dostane. Většina bezpečnostních problémů je rychle vyřešena a poskytnuta široké veřejnosti. Nemusíte tak čekat na oficiální, prodejcem schválené záplaty, napravující problémy, které teprve můžete mít. I to pomáhá urychlit proces od návrhu výrobku až po dosažení trhu a koncového spotřebitele.

Vzorky Linuxu

Nejen výrobci mobilních telefonů nechávají ve svých přístrojích nenápadně bouchat „linuxové srdce“. Přenosné hudební přehrávače, systémy GPS, kamery a spoustu jiných kapesních zařízení můžete snadno ovládat díky Linuxu. Podívejme se společně, na několik konkrétních příkladů.

Spojení se sítí

V poslední době je stále více slyšet o tzv. „netboocích“. Jedná se o malé, přenosné počítače, které vyplnily mezeru mezi „chytrými telefony“ a notebooky. Mnoho těchto zařízení využívá technologie procesorů Atom s nízkou spotřebou od Intelu.

Mezi nabízenými netbooky s Linuxem najdeme například Asus EEE či Dell Inspiron Mini 9 s 1GB SDRAM 8,9 palcovým displayem s rozlišením 1024/600, třemi USB porty, Ethernetem, až 16 GB diskem a 2GB online úložištěm zdarma.

LG X110 se chlubí 10 palcovým displayem o stejném rozlišení jako Mini od Dellu, 1GB RAM a 80GB či 120 GB diskem, 802.22b/g a Ethernetovým portem. Některé z nabízených netbooků jsou dostupné také s Windows XP.

Hudební mánie

Na jaře nabídl SanDisk nový přehrávač, Sans E200. Jedná se o flashový MP3 přehrávač, který dokáže rozjet Podzillu. Zařízení je založeno na open source přehrávačí médií, poprvé vyvinutém v rámci projektu iPod Linux. Firma Slacker představila hudební přehrávač, který se díky integrované 802.11 b/g WIFI připojuje k dostupným hotspotům, a tak si můžete oblíbené písničky poslechnout a uložit z rádia prostřednictvím internetu. 

Film do kapsy

Ve stolním přehrávači Encore Media Server, společnosti Cirgon, běží Linux Fedora. Zařízení podporuje rozlišení 1080i HD, v nabídce je verze s 320, 500 či 750 GB pevným diskem, umožnujícím pracovat a třídit hudbu, obrázky a filmy.

Přehrávač Netflix set-top-box, umožňuje uživatelům Netflixu stahovat filmy prostřednictvím širokopásmového připojení k internetu.

Systém Control4 Home Controller HC-500, ovládá díky Linuxu osvětlení domu, termostaty, bezpečnostní systémy či audio soustavu.

Fajnová věcička

Jedním z nejlepších využití Linuxu ve spotřebitelských výrobcích je určitě Cool-Idea, technologie Cool-Karaoke. Tento open source MP3 video a karaoke přehrávač je vybavený 400MHz ARM 920t procesorem, 4GB pamětí flash a 320/240 displayem. Obsahuje volně stažitelný Linux toolchain. Využívá četné hardware mixéry k vylepšení synchronizace s nahranou hudbou.

A proč mít snímky bez hudby? Pořiďte si Samsung i70 PMP a máte obojí v jednom. Digitální fotoaparát a hudební přehrávač, postavený na platformě Linux MontaVista s 7,2 megapixelovým rozlišením a trojnásobným optickým zoomem s technologií ASR (Advanced Shake Reduction).