Hlavní navigace

Linux v profesionálním kabátku

1. 11. 2006

Sdílet

SUSE Linux Enterprise Desktop 10.1 bohatá nadílka od firmy Novell Operační systém Linux dnes již není pouhým fe...


SUSE Linux Enterprise Desktop 10.1 bohatá nadílka od firmy Novell


Operační systém Linux dnes již není pouhým fenoménem, k němuž se upínají vlasatí studenti v hodinách strávených místo na přednáškách v počítačových učebnách. Důkazem je zájem velkých softwarových firem, mezi něž patří i Novell, pod jehož křídla dnes SUSE spadá a tvoří tak neodmyslitelnou součást portfolia této firmy. Z původní povedené distribuce, která se jako jedna z prvních zaměřila na uživatele, vznikl pod křidly Novellu komplexní firemní desktop, schopný plně konkurovat produktům Microsoftu.
Jméno Linux jako takové reprezentuje vlastně jen jádro systému, které je obalené stovkami dalších programů a aplikací, tvořících výslednou distribuci. Na jednom základu tak Novell paralelně vyvíjí vlastně několik produktů. Volně ke stažení je OpenSUSE, distribuovaný zcela zdarma. Za pár set pak pořídíte základní SUSE Linux 10 v modifikacích Retail, Download a Live (živá distribuce, kterou lze provozovat přímo z instalačního média). Recenzovaný SUSE Linux Enterprise Desktop 10 je součástí řady Enterprise, určené právě do podnikové sféry. Od svých sourozenců se liší zejména rozsahem technické podpory a sadou firemních aplikací.
Instalační program SUSE (YAST) nedoznal významnějších změn, je stále velmi komfortní a samozřejmě v češtině. SUSE Linux vždy vynikal rozsahem podporovaného hardwaru a schopností jej automaticky detekovat a instalovat. Nejinak je tomu i u verze 10. Distribuce je postavena na jádře 2.6.16, GCC je přítomno ve verzi 4.1.1. Grafické uživatelské rozhraní zajišťuje X.org (6.9.0) společně s KDE (3.5.1) nebo GNOME (2.12.2). K dispozici je obrovské množství dalších aplikací pro nejrůznější obory. Kancelářskou práci zvládnete pomocí OpenOffice.org 2.0 ve verzi Novell Edition, potěšení z internetu vám poskytne Mozilla Firefox 1.5, pro instant messaging máte k dispozici Gaim nebo Kopete. E-mailových klientů je v nabídce hned několik, jmenujme však hlavně Novell Evolution, který si nezadá ani s groupwarovými produkty konkurence. Bitmapovou grafiku obhospodaříte v Gimpu, vektorovou zase v OpenOffice.org Draw. V distribuci najdete i software pro digitální fotografii, skenování, prohlížení obrázků, přehrávání hudby a videa, obsluhu televizní karty a mnoho dalšího. Každá linuxová distribuce obsahuje i sadu serverových produktů. Nechybí tu poštovní server Postfix, webový server Apache nebo databázové produkty MySQL a PostgreSQL.
Enterprise Desktop obsahuje kromě aplikací licencovaných pod jednou z variant GPL (General Public Licence) i komerční produkty. Z těch volně distribuovaných jmenujme Acrobat Reader 7, Flashplayer, Java 1.4.2, prohlížeč Opera a RealPlayer, ty plně komerční pak reprezentuje konstrukční software ArCAD, AGFA Monotype Fonts, homebankingová aplikace Monoplex a dvojice kancelářských produktů TextMaker a PlanMaker. Drobnou nevýhodou je počáteční neúplná podpora multimediálních formátů. Vzhledem k licencím některých kodeků nepřehrajete v SUSE Linuxu okamžitě po instalaci ani hudbu v MP3, ani DivX videa a další. Řešení je naštěstí snadno dostupné přímo na webu Novellu a po instalaci nezbytných balíčků a odsouhlasení licenčních podmínek získáte plný soubor podporovaných kodeků.
SUSE Linux se od ostatních distribucí vždy odlišoval propracovanou správou systému pomocí grafického rozhraní YAST. Nejinak je tomu i v desáté verzi, kde byl tento správce opět vylepšen, zejména v oblasti správy balíčků. Mezi další odlišnosti patří existence softwaru přidaného mateřskou firmou Novell. Jedná se o sadu Novell ZenWorks Linux Management pro správu pracovních stanic, Novel iFolder a iPrint pro správu sdílených datových prostorů a tiskáren, o klienta Novell GroupWise a technologii Novell AppArmor, zajišťující ochranu přístupu k aplikacím podle vytvořených uživatelských profilů.
SUSE Linux Enterprise Desktop 10 je operačním systémem spojujícím uživatelskou přívětivost SUSE Linuxu, reprezentovanou YASTem, se sadou produktů od mateřské firmy, poskytujících nezbytné technologie a funkce pro připojení do firemní sítě (Enterprise Desktop připojíte i do domény MS Windows). Tradiční objemnou dávku volně distribuovaných aplikací přítomných takřka ve všech linuxových distribucích doplňuje několika užitečnými komerčními produkty. Jeho koupí získáte opravdu plnohodnotný desktop, obsahující vše potřebné pro multimédia i kancelář, navíc v uživatelsky přívětivém hávu a (až na nápovědu) kompletně v češtině.

SUSE Linux Enterprise Desktop 10.1

obrovská softwarová výbava
utility od Novellu
komerční software
propracované nástroje pro správu
nutnost dodatečné instalace kodeků
K recenzi poskytla firma: Novell
www.novell.cz
Cena: 1 400 Kč (bez DPH)