Hlavní navigace

LittleBigPlanet

1. 12. 2008

Sdílet

Naprostá nutnost nejen pro majitele PlayStation 3! Představte si svět složený z kouzelných snů všech lidí na země...


Naprostá nutnost nejen pro majitele PlayStation 3! Představte si svět složený z kouzelných snů všech lidí na zeměkouli. Pohádkovou říši, kterou spřádá ospalý studentík ve školní lavici, unavený úředníček po cestě z práce i podřimující dědeček s lulkou v koutku rozpraskaných úst. Představte si hrací plochu, kde si určujete vlastní pravidla a záleží pouze na vás, zda uspořádáte závod po mléčné dráze nebo si zahrajete kuličky. A pokud nemáte bujnou fantazii, naládujte „péestrojku“ Blu-ray diskem s LittleBigPlanet a nechte se unášet na vlnách lenošivého snění.
LittleBigPlanet je hrou, u které si báječně odpočinete, ať už máte deset minut nebo celé odpoledne. Autoři vytvořili perpetuum mobile na dobrou náladu, z nějž přímo srší pozitivní energie. Může však obyčejná arkáda způsobit takové pozdvižení a zaujmout ostřílené i příležitostné hráče bez rozdílu věku? I s malým kašpárkem se dá zahrát tak velké divadlo, že hlediště praská ve švech, a to je právě případ LittleBigPlanet, do něhož kuchtíci z týmu Media Molecule vložili ty nejlepší ingredience. Tahle hra má zkrátka styl, originální zpracování, báječný soundtrack, bezproblémové ovládání, grandiózní hratelnost i pohodovou atmosféru.
Přitom jen skáčete s hadrovým panáčkem a řehtáte se na celé kolo – pusu od ucha k uchu a jazyk na vestě. Všechny ty skopičiny však provádíte v prostředí, které si vyzdobíte podle svého gusta. Pohybujete se v chumlu levelů, pospojovaných plytkým příběhem, ale s takovým nábojem, že do hry rádi pozvete další kámoše. Základní příběhovou částí proskotačíte za pár hodin, ale na tom úspěch LittleBigPlanet nestojí. Tentokrát je všechno v rukou kreativních hráčů, kteří si v propracovaném, i když zpočátku docela složitém editoru vytvoří vlastní světy a nabídnou je ostatním. I přesto však autoři mohli do základních lokací nacpat větší množství puzzlů či praktických nástrojů á la jetpack a navrch přidat českou lokalizaci. Hry jako LittleBigPlanet by si ji rozhodně zasloužily.

Autor článku