Hlavní navigace

LittleBigPlanet 2 – malá velká herní revoluce

2. 2. 2011

Sdílet

Fenoménem dnešní herní scény již není ohromovat neuvěřitelně detailní grafikou či nekonečnou příběhovou linkou – teď se totiž hraje na originalitu a kreativitu.

Tuto skutečnost ostatně dokazuje samotný první díl, jenž se těšil velké popularitě zejména pro svůj inovativní a otevřený přístup k hráčům, přičemž nicméně dodržel formu a obsah klasických plošinovek. Druhý díl ale měl tento koncept dostat ještě výše a udělat z obyčejné „skákačky“ multižánrový hit, který si zároveň zvládá udržet respekt i svůj typický smysl pro humor – splňuje tedy LittleBigPlanet 2 tyto náročné předpoklady?

Kreativní zábava

Vezměme to však hezky popořadě. Velký krok vpřed je totiž na LBP 2 vidět v rámci dějové linky: dříve jsme si prošli několika různými světy, jež působily jako oddělené velké tutoriály. V druhém díle jsou tyto světy konečně navzájem propojeny základním aspektem příběhu, a to padouchem Negativitronem. Ten chce z herního světa udělat bezvýznamnou planinu, naštěstí mu ale brání společnost jménem Alliance, jíž vede hadrová adaptace Leonarda Da Vinciho. Samozřejmě k uvěřitelnosti děje přispívá i skvělý dabing a filmové scénky.

LBP však nikdy nebyl titul, v němž by šlo jen o příběh. Dočkali jsme se totiž důležitějších hratelnostních novinek, mezi nimiž se tentokrát například leskne jet-pack i záchytný hák, díky kterému se lze po herním prostředí pohybovat v Tarzaním stylu. Nutno jistě podotknout, že po vašem vlastním herním prostředí, jež si můžete opět upravovat podle svého gusta – tentokrát nicméně máte tisíckrát více možností.

Neomezený svět

Při vytváření vlastních úrovní se vám asi nejvíce shodne pravděpodobně největší a nejdůležitější inovace tohoto dílu: Sackbotové se čtvercovými hlavami. Díky nim totiž lze naprosto jednoduše vyvinout základní situace klasických her, a to pomocí modifikovatelného chování, vzhledu, umístění a funkce. Dáte-li tedy život Sackbotovi, jemuž uložíte úkol, aby se pohyboval v kruhové ose po dané platformě, dáte zároveň život i celé úrovni. Platformu můžete rovněž posléze obstavět zelektrizovaným plotem a vytvořit zapeklitou hádanku, o což také v LBP 2 jde – o kreativitu a osobní přístup a nápady. Chce totiž místo platformové hry být samotnou platformou pro hry, které vytvoříte vy.

Díky takzvané „komunitní integraci“ se také dostane na sociální aspekty hraní, a to hned po vyplnění vašich preferencí a požadavků. Poté se vám totiž zprovozní základní stránka, jež bude u každého uživatele odlišná podle stanovených preferencí. To zaručí spojování těch správných lidí s těmi správnými úrovněmi, které budou moci hodnotit a komentovat.

Nekonečná trvanlivost přitažlivě

CS24

Jak si můžete všimnout z obrázků, druhý LittleBigPlanet nevypadá vůbec špatně. Právě naopak, unikátní vizualizace dělá ze hry ještě více originální počin. Kromě grafiky přidává hraní na pohodlnosti i její snadné ovládání, které krásně dokresluje atmosféru simplifikace, jež se vznáší nad celou hrou. Co se týče dabingu, ani tady neudělali tvůrci krok vedle. Namluvení je působivé a skutečně postavám sedne, přičemž přináší další špetku skvělého humoru. Nelze nic než chválit.


Abyste si tedy LittleBigPlanet 2 skutečně užili, musíte do ní dát pořádný kus sebe. Bez kreativity totiž rozhodně neuspějete, neusněte tedy zezačátku na vavřínech a dejte se do práce, ať doplníte tisíce rozličných úrovní tisíců hráčů po celém světě. Máte neomezené možnosti – jde udělat shoot ‘em up klasiku, real-timovou strategie či kterýkoliv žánr vás napadne -, jediným limitem je vaše vlastní představivost. Dejte do toho tedy všechno, a užijete si hru stejně jako my.

Byl pro vás článek přínosný?