Hlavní navigace

Loki - mišmaš z mytologie

14. 10. 2007

Sdílet

Brutální seveřané, tajemná aztécká magie, disciplinování řečtí válečníci... a všemocní bohové. To jsou hlavní protagonisté nové fantasy řežby.

Brutální seveřané, tajemná aztécká magie, disciplinování řečtí válečníci... a všemocní bohové. To jsou hlavní protagonisté nové fantasy řežby.



Výše jmenovaní a mnozí další, abychom byli přesnější. Akční RPG Loki nás totiž zavede do starověku, do doby plné legend a mýtů. Do doby, kdy bohové chodili mezi smrtelníky a zasahovali do jejich osudů.



V úvodu hry si musíte vybrat, jakého bijce povedete na dlouhou a nebezpečnou pouť lemovanou rozsekanými mrtvolami nepřátel. K dispozici jsou hned čtyři hrdinové. Mocný norský válečník představuje klasický vraždící stroj, kterým je svým barbarským způsobem boje předurčen pro střety zblízka. Elegantnější způsob boje je vlastní řecké bojovnici – kromě všech možných zbraní ovládá skvěle také lukostřelbu. Magické profese představují egyptský čaroděj a aztécká šamanka. Zatímco první jmenovaný ovládá elementální kouzla určená zejména k decimování nepřátel, indiánka – a naše osobní favoritka co se zábavnosti hraní týče – čerpá svojí sílu z přírodních sil a dokáže sesílat léčivá kouzla či vyvolávat na pomoc různé tvory. A když jde do tuhého, umí se proměnit do zvířecí podoby a rozsápat nepřátele vlastníma rukama. Tedy, spíše vlastními tlapami.



„Každý bůh svému hrdinovi nabízí skupinu speciálních dovedností a kouzel, která může využít a dále se tak specializovat.“



Příběh se pro každou postavu liší, což je příjemné a hru to svým způsobem zpestřuje. Při jakékoliv volbě se ale postupně podíváte do různých koutů světa a pobijete stovky, nebo spíše tisíce nepřátel. Mezi těmi najdeme různé kostlivce, démony a šelmy, ale také třeba mýtická stvoření, jako je třeba Medúza nebo fénix. Jelikož nepřátel přibývá a jejich síla postupem hry roste, je jen spravedlivé, že i váš hrdina se vyvíjí a zlepšuje.



Se zkušenostmi získanými za kosení nepřátel a plnění úkolů přibývá úroveň postavy, což vždy znamená příjemnou povinnost rozdělení bodů mezi pět základních atributů – sílu, obratnost, inteligenci, vitalitu a energii. Kromě toho si v každé vesnici můžete vybrat, jakému bohovi budete sloužit. Každý hrdina může volit ze tří božstev, které logicky souvisejí s národem, z něhož pochází. A pokud se alespoň trochu o mytologii zajímáte, budou vám jména jako Odin, Thor, Ra, Seth, Ares nebo Athena povědomé. Každý bůh svému hrdinovi nabízí skupinu speciálních dovedností a kouzel, která může využít a dále se tak specializovat. Kromě zlepšujících se schopností bude váš virtuální avatar postupně upgradovat i vybavení. Ve hře najdeme spoustu brnění, seker, mečů, kladiv, kopí, holí... ale i magických prstenů a kouzelných lektvarů. Některé předměty seberete z mrtvol nepřátel, jiné najdete v truhlách, a další můžete koupit u obchodníků. Kromě toho lze některé předměty vylepšit, třeba pomocí magických run, na které rovněž čas od času narazíte.



Starověký svět, v němž budete prožívat své dobrodružství, je rozdělen na relativně malé lokace. Abyste nemuseli stále probíhat již navštívená místa, určitě rádi využijete teleportační kámen pro rychlé cestování, který máte již od začátku k dispozici. Úkoly, jenž budete plnit, se přehledně zapisují do deníku, a na mapě navíc svítí ukazatel cíle toho kterého questu. Zabloudit byste tedy skutečně neměli. Na svých cestách zavítáte do džunglí, písečných plání i zasněžených lesů. Většina exteriérů je vykreslena v líbivé grafice, a to samé lze říci o hrdinech i nepřátelích či civilistech. Poněkud slabší je však grafické zpracování interiérů, hlavně různých jeskyň a podzemních prostor – dojem, který v nás zanechaly, lze jednoduše charakterizovat cimrmanovským „nuda, nuda, šeď, šeď“. Solidní ozvučení dokresluje hrdinskou atmosféru hry, nicméně nejde o nic převratného.



Kromě dobrodružství pro jednoho hráče ve hře najdeme i čtyři multiplayerové režimy. Můžete se například vrhnout do arény, bitvy několika hráčů nebo kooperativního boje proti nepřátelským – počítačem řízeným – hordám. Hra toho nenabízí úplně málo, na druhou stranu nepřichází v podstatě s žádným originálním nápadem, vše už tady prostě bylo, ať v legendárním Diablu nebo třeba relativně čerstvém titulu Titan Quest, který byl pro autory nejspíš hlavním vzorem. A navíc, což je horší, hratelnost není zrovna strhující a po čase se prostě dostaví stereotyp. Přesto hru nezatracujeme, a dokonce se jí nebojíme označit za lehce nadprůměrnou – příznivci starověkých legend a akčních RPG se u ní mohou slušně pobavit. A navíc za příznivou cenu.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 6,5
Žánr: akční RPG
Výrobce: Cyanide
Vydavatel: Ascaron
Distributor pro ČR: US Action
Lokalizace: titulky
Cena: 299 Kč
Multiplayer: ne
Internet: www.loki-game.com