Hlavní navigace

Losan OC Dream

1. 2. 2006

Sdílet

Počítačová sestava pro hráče jako stvořená Již dlouho jsme netestovali počítač zaměřený na hráče, prot...


Počítačová sestava pro hráče jako stvořená


Již dlouho jsme netestovali počítač zaměřený na hráče, proto jsme se rozhodli podívat na sestavu, nad kterou nejedno srdéčko počítačového nadšence zaplesá. Sáhli jsme tedy po modelu OC Dream, vyrobeným společností Losan. Při návrhu tohoto počítače se hledělo především na vysokou uživatelskou hodnotu stroje, bylo vidět, že při návrhu konfigurace tvůrce přemýšlel a ne jen skládal ty nejlepší komponenty k sobě (tedy až na jednu drobnost, ke které se dostaneme později). Základ počítače tvoří deska DFI LanParty UT NF4 Ultra-D, známá svojí velkou vstřícností k náročným uživatelům. Srdcem PC je procesor AMD Athlon 64 3500+, pracující na frekvenci 2 200 MHz a využívající k práci 512 kB cache druhé úrovně, doplňují jej dva moduly operačních pamětí Kingmax série HardCore s celkovou kapacitou 1 024 MB. Tyto paměti jsou vybavené pasivním chlazením, mohou pracovat na frekvenci až 500 MHz, což z nich dělá velmi dobrý základ pro přetaktování. Jsou však omezeny časováním CL3, to je pro systém založený na platformě AMD nepraktické. Nižší časování CL2 nebo CL2,5 by v tomto případě bylo jistě vhodnější. O grafický výstup se starala karta MSI NX6800GS TD256E s čipem nVidia GeForce 6800GS, která se stala ihned po uvedení velkým hitem mezi hráči, a to díky poměru výkonu a ceny. Pro úschovu dat byl zvolen pevný disk Western Digital WD1600JS, k jejich přenosu bude uživateli sloužit vypalovací mechanika LG GSA-4167RB s podporou všech dostupných DVD formátů, navíc také výměnný rámeček pro pevný disk Vipower VP-10LSFU, pomocí něhož lze připojit přídavný IDE disk do počítače. Multimediální výbavu tohoto počítače tvoří zvuková karta Realtek ALC850 na přídavném modulu Karajan, která je schopná obsloužit až osm zvukových kanálů, dále pak televizní tuner Genius VideoWonder ProTV pro analogový TV signál a příjem radiového FM vysílání. Bohužel chybí čip na zpracování digitálního vysílání DVB-T, který se již v současné době může hodit. Uživatele jistě potěší integrovaná čtečka paměťových karet, spojená s dnes již téměř nepotřebnou disketovou mechaniku.
Takto vybavenou sestavu je potřeba také řádně chladit o odvod přebytečného tepla od procesoru se stará chladič Arctic-Cooling Freezer 64 Pro, pracující se třemi dvojicemi Heat-Pipe trubic, rozvádějících teplo do hliníkového žebrování. Ventilátor je nastaven tak, aby vzduch proudil od grafické karty směrem ke zdroji sestavy a ten ho odváděl pryč ze skříně. K odvodu tepla napomáhají tři externí ventilátory jeden je zabudován na zadní straně skříně, druhý na horní straně poblíž DVD mechaniky, třetí na levé průhledné bočnici. K dokonalosti chyběl jen přední ventilátor, který by nasával studený vzduch a prouděním by ochlazoval pevný disk a přilehlé komponenty. Vnitřnímu proudění vzduchu ve skříni občas bránilo rozmístění kabelů. Přestože byla patrná snaha o jejich sepnutí dohromady, působil výsledek (díky masivnějším "firemním" DFI kabelům) spíše kontraproduktivně. Kabely jsou příliš dlouhé a nelze je snadno nasměrovat, proto občas proudu vzduchu překážejí. Další výtku bychom namířili k absenci ovladačů a příslušného nastavení počítače tak, aby byl schopen pracovat ve spořícím režimu s technologií CoolnQuiet.
S prací této počítačové sestavy jsme byli spokojeni, nainstalovány byly všechny aktuální ovladače (s výjimkou CnQ) a BIOS základní desky. Z hlediska výkonu nelze sestavě mnoho vytknout, jak procesor, tak grafická karta a velikost paměti byly vybrány tak, aby si na své přišel především náročnější hráč. Již zmíněné příliš vysoké časování pamětí lze překonat velkým potenciálem pro zvyšování výkonu pozměněním nastavení, k němuž toto PC přímo vybízí. Ani ze softwarového hlediska nepřijde uživatel zkrátka čeká na něj operační systém MS Windows XP Home Edition CZ, antivirový program Symantec Norton Internet Security 2006 CZ a sada užitečných aplikací a programů. Navíc je k sestavě připojen balíček deseti DVD médií Verbatim, 128MB flash disk, klávesnice Genius KB-29e a myš Logitech UltraX Optical Mouse. Hodnocení vzhledu počítačové skříně necháme na každém z vás, my bychom se spokojili s menší extravagancí. Počítačová sestava Losan OC Dream nám připadala velmi dobře vyvážená, může se pochlubit dostatečným výkonem a stabilitou provozu, ale do naprosté dokonalosti ji pár detailů chybělo.


Losan OC Dream

vyvážená herní sestava
chybí přední ventilátor časování paměti pouze CL3 neaktivní technologie CoolnQuiet
Cena vč. DPH: 30 000 Kč
K testu zapůjčila firma: LOSAN s.r.o.,
www.losan.cz
Výsledky testů
Everest čtení/zápis paměť (MB/s)
Super PI 1M/4M (v sec)
PCMark05 CPU (body)
DVDShrink (min:sec)
HD Tach3 (MB/s)
WinRar (čas)
PCMark05 HDD (body)
3DMark 2003/2005 (body)
Doom3/Half-Life2 (fps)
RTCW (fps)
PCMark05 Systém (body)
SYSmark 2004 SE (body)

Autor článku