Hlavní navigace

Lost: Via Domus

1. 12. 2008

Sdílet

Prestižní americký seriál Lost (u nás znám spíše jako Ztraceni) se dočkal své herní adaptace. Hezky proveden


Prestižní americký seriál Lost (u nás znám spíše jako Ztraceni) se dočkal své herní adaptace.

Hezky provedená hlavní nabídka vás bez okolků nasměruje do víru děje, přičemž prvotní okamžiky se budete jen procházet a kochat se okolím. Pokud jste měli při sledování seriálu touhu projít se po známých lokacích, zde se vám to splní, navíc okořeněno vskutku oku lahodícím grafickým zpracováním. Někdy se ovšem stává, že kosa narazí na kámen. Sice je pěkné, že autoři z Ubisoftu vymodelovali veškeré pasáže do puntíku podle seriálové předlohy (poklop skrývající stanici Labuť, Černá Skála atd.), avšak mizerně je na tom jejich velikost. Aby byl špatný dojem ještě silnější, neudělali autoři nic s nesmyslným množství nahrávacích oken.
Základní devizou herních Lost bylo vytvořit novou postavu s tajemným a poutavým příběhem, což se podle nás celkem povedlo. Elliot, jehož kroky budou pod vaší režií, je fotoreportér, přičemž fotoaparát ve hře hraje nepostradatelnou úlohu. Každou postavu ze seriálu pronásledují jako nemoc tzv. „flashbacky“, jež „obtěžují“ i Elliota. Pokaždé, když se takový flashback objeví, musíte ho vyfotografovat. Hlavní hrdina se totiž při havárii nešťastnou náhodou udeřil silně do hlavy a trpí amnézií, pročež díky fotografii si může snadněji vzpomenout. Zase tak jednoduché to ovšem není. Fotografovat nemůžete cokoliv, nýbrž musíte zachytit určitý klíčový moment, správně zaostřit, zazoomovat, a až pak „vyblesknout“.
Titul je rozdělen do sedmi epizod, jež tvoří jakousi „alternativní minisérii“ a každá z nich začíná úvodní znělkou s rekapitulací předchozího děje. Jakoby autoři tuto hru tvořili v domnění, že si mezi každou epizodou dáme týdenní přestávku. Jenže každý herní díl nedosahuje ani zdaleka takové délky jako ty seriálové, což znamená, že celou hru dohrajete během jednoho odpoledne (zhruba 4–5 hodin). Elliot ke vší smůle jako by veškeré seriálové zvraty minul, což je příčinou ještě menšího soužití se seriálem a za celou hru se neobjevilo nic, co by vás mohlo nadchnout či překvapit.
Lost: Via Domus je spíše průměrným produktem, do něhož se s vervou pustí leda zatvrzelí fanoušci televizního seriálu, pro něž není problém utratit za ni tisíc korun.

Autor článku