Hlavní navigace

LTE Advanced přinese desetkrát rychlejší mobilní internet

7. 7. 2011

Sdílet

Švédští uživatelé internetu mohli vyzkoušet komerční služby sítě LTE Advanced, která je považována za nástupce první generace LTE (Long Term Evolution).

Technologie byla předvedena ve švédské Kistě a dosáhla víc než desetkrát vyšší rychlosti, než jakou mohli švédští uživatelé sítě LTE doposud zažít. V Praze pak nedávno LTE Advanced předváděla společnost Nokia Siemens Networks, ovšem jen v uzavřeném prostoru hotelu Corinthia Towers. Na této ukázce se podařilo dosáhnout v demo provozu rychlostí kolem 300 Mb/s.

Nový systém využívá komerční hardware a při předvedení použil zkušební frekvenci přidělenou úřadem PTS. Ericsson díky tomu mohl poprvé předvést funkce technologie LTE Advanced, jakou je například sdílení přenosového pásma 3 x 20 MHz (sdíleno 60 MHz) při bezdrátovém mobilním připojení.

Technologie LTE Advanced zvyšuje rychlost a kapacitu, které bude v budoucnosti vyžadovat společnost sítí. Nová technologie je kompatibilní s celosvětovým standardem 3GPP verze 10. Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) nedávno rovněž vybrala technologii LTE Advanced jako jednu z technologií splňujících kritéria mezinárodní mobilní telekomunikace. Ericsson očekává, že první fáze komerčního provozu technologie LTE Advanced bude zahájena v roce 2013.

Vylepšení, která technologie LTE Advanced přináší, zahrnují sdílení přenosového pásma a rozšířenou funkci MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output). Z pohledu uživatele to znamená, že data lze mnohem rychleji získávat a odesílat i v době, kdy je síť plně vytížená. V kombinaci s vyššími rychlostmi se tím významně zvyšuje uživatelský komfort.

Předvedený systém využívá radiovou základnovou stanici RBS 6000 od Ericssonu, která pracuje ve více režimech a podporuje více různých standardů. Datové přenosy probíhaly mezi základnovou stanicí RBS a pohybující se dodávkou, ze které bylo možné monitorovat výkon sítě. Při předvádění nové technologie byla použita sdílená šířka pásma 60 MHz ve srovnání s maximální šířkou pásma 20 MHz dostupnou ve stávající síti LTE. Při stahování dat byl využit systém 8x8 MIMO.

V roce 2010, v prvním roce provozu technologie LTE, vzrostl počet uživatelů, kteří mohou využívat sítě LTE, z nuly na 150 milionů osob.