Hlavní navigace

Mafia 2 DLC Pack – tvůrcům ujel vlak

17. 1. 2011

Sdílet

Populární a dlouho očekávaný přídavek do série úspěšné Mafie již vyšel, tvůrci se nicméně rozhodli vydat balíček všech přídavků, jež by měly pomoci původní hře v rámci trvanlivosti a rozličnosti. Jak to tedy vypadá?

Mafia 2 od brněnských 2K Czech (dříve Illusion Softworks) vyšla po tříletém vývoji a skoro ročním odkladu 27. srpna 2010. Jakkoli se názory na finální verzi liší, jedno se jí upřít nedá. Je prostě krátká. Tvůrci se rozhodli tuto indispozici kompenzovat stažitelným obsahem ve formě tzv. DLC packů, které vycházely postupně od září až do prosince. Bohužel, ti, kteří nemají přístup k internetu, si tyto balíčky nemohli stáhnout, 2K si pro ně tedy nachystali krabičkovou verzi. Na tu si posvítíme v této recenzi.

První vyšly již krátce po vydání. Vyšlo jich celkem pět a prodávají se zhruba po třech eurech (kolem 75 korun), což je celkem dost. Současně vyšel první větší DLC pack exkluzivně pro PS3  nazvaný Betrayal of Jimmy. 7. září vyšla současně pro všechny platformy epizoda s názvem Jimmy´s Vendetta, které se budeme věnovat níže. Poslední třetí dodatečný obsah nesoucí název Joe‘s Adventures se objevil na přelomu listopadu a prosince. Na předvánoční trh posléze dorazila právě Mafia 2: Extended Edition na PC a PS3. Jak to všechno zapadá do původní Mafie a vyplatí se dále investovat do (už tak) ne zrovna nejlevnější hry?

Pětice malých DLC

Jak už bylo zmíněno na začátku, jako první vyšly jen menší DLC, přidávající pouze auta nebo obleky pro Vita. Můžete například chodit ulicemi Empire Bay ve slušivé vojenské uniformě, prohánět se po dálnici v burácejících rod speedsterech či vykrádat obchody v luxusním obleku. Celkem těchto malých DLC vyšlo pět. „Made Man Pack“ obsahuje dva drahé obleky a dvě neméně luxusní vozidla. „Greaser Pack“ obsahuje dva turbodmychadly opatřené rod speedstery, koženou bundu s těžkými botami a kožené závodní oblečení. „War Hero Pack“ se skládá ze dvou armádou inspirovaných vehiklů a ze dvou obleků silně připomínajících uniformy s maskáči. „Vegas Pack“ překvapivě nabízí dvě auta ve stylu Las Vegas a dva obleky téhož typu. A jako poslední je tu „Renegade Pack“, díky němuž dostanete do rukou kromě dvou kožených obleků jedno malé kupé a jeden hot-rod.

Jimmy´s Vendetta

V pořadí druhém přídavném balíčku se stejně jako v ostatních balíčcích nepřevtělíte do notoricky známého Vita Scaletty, protagonisty základní Mafie 2 - ve dvou balíčcích obsahující jméno Jimmy totiž hrajete s postavou, jež se nejmenuje jinak než Jimmy. Ten býval fakt fajn chlap. Čistil průšvihy za ostatní, ale byl prodán a zrazen, jakmile se věci začaly trošku komplikovat. Dostal 15 let natvrdo, během kterých měl dost času rozmyslet si, jak se pomstí těm, co mu takto zavařili. Jeho příběh tedy začíná ve věznici, kde se dala cesta za pomstou do pohybu: Jimmy uniká a vydává se na krvavou cestu msty. Podstatný je nicméně fakt, že Jimmy nemá s původním příběhem nic společného.

Mise v Jimmyho Vendetě mají arkádovitější charakter než ty v původní Mafii 2. Co to tedy znamená? Každou misi musíte spustit tím, že přijdete k ikonce určité mise, kde se vám ukáže popis úkolu, přičemž vy onu misi po přečtení spustíte. Kromě těchto questů si ve městě můžete v podstatě dělat to, co chcete. Celkově vzato styl á la série GTA.

Další novinkou oproti regulérní Mafii jsou on-line leaderboardy, v rámci nichž se vám započítávají body kupříkladu za rychlou jízdu, drifting, zabíjení nepřátel (ovšem ne strážců zákona), headshoty apod. Výsledky potom můžete porovnávat s ostatními hráči. Díky tomu se dere na jazyk kouzelné slovíčko trvanlivost, což u základní verze „nehrozilo“. Jimmyho Vendeta vcelku obsahuje přes 30 misí (což je kupodivu víc než v základní verzi hry), ovšem mise jsou hodně zjednodušené a přímočaré. „Zabij tamtoho, znič toto, ukradni tamto.“ Bohužel, prostě mafiánská rutina.

Betrayal of Jimmy

Jako druhý v pořadí si, přestože vyšel jako první (ale pouze na PS3), bereme na paškál DLC nazvané Zrada Jimmyho. Jak už název napovídá, i v tomto přídavku si zahrajeme za čističe Jimmyho, který svým vzezřením připomíná syntézu Kojaka a Agenta 47. Obsahově je Zrada velmi podobná Vendetě, žádné inovativní a propracované mise tu nehledejte. Ve většině misí se ocitnete za volantem náhodně ukradeného auta či v obchodě s oblečením, který právě posíláte k čertu.

Nejvtipnější (čti nejparadoxnější) na těchto misích je to, že za mise, při kterých zničíte několik obchodů nebo hospod, vystřílíte čtvrť Číňanů či černochů nebo třeba Irů, nasadíte vlastní krk, uniknete smrti jen o vlásek… a dostanete mrzkých šedesát dolarů. Zato když jedete ukrást auto, přičemž vám však vůbec nikdo nebrání (stačí libovolné vozítko dovézt z bodu A do bodu B), dostanete často kolem pěti tisíc babek. A to se vyplatí, není to ale příliš fair.

Joe´s Adventures

A jako poslední přichází na řadu, podle mě nejlepší, z trojice velkých DLC, tedy Joe´s Adventures. Hrdinou této epizody je oblíbený fanfarón a nejlepší přítel Vita, Joe. Příběh je vtipně situován do doby, po kterou byl Vito ve vězení. Poté, co je Vito zatčen, se Joe snaží zjistit, kdo Vita udal. Jakmile zjistí kdo, sleduje a následně zpacifikuje onoho pracovníka benzínové pumpy, který by mohl být oním udavačem. Ten ale Joeovi řekne, že jeden člen jiné rodiny je v programu ochrany svědků, a že jestli ho okamžitě neuklidí do postraní, skončí ve vězení v cele s Vitem.

Mise v tomto balíčku jsou mnohem komplexnější a propracovanější než ve zbylých dvou. Bodování a on-line leaderboardy zůstávají, na druhou stranu přibyly nové lokace, jako například nádraží, noční klub nebo obzvlášť povedený zamrzlý rybník. Na závěr se sluší podotknout, že všechny tři balíčky přinášejí slušnou porci zábavy (každý zhruba po šesti až osmi hodinách), pokud počítáme jenom příběh. Mnozí z nás s těmito balíčky možná (nebo určitě?) vydrží déle než se základní verzí hry, což je vskutku zvláštní zpráva: obsah těchto balíčků bychom totiž očekávali jako obsah hry samotné.

CS24

Tvůrci se možná kvůli tlaku ze strany vydavatelů rozhodli hru osekat a další obsah vydat později, a za další poplatek. Kdyby to neudělali, určitě by počet nespokojených hráčů nebyl tak markantní. Cena Extended Version je docela vysoká (1399 Kč na PC, 1799 na konzole) a hráčům se asi nebude chtít platit za další obsah takové peníze. Tato cena je skutečně až moc vysoká a přestože je Extended Version skvělá, chtěli bychom její obsah již v koupené původní Mafii 2. Až s přidáním těchto balíčků je Mafia 2 kompletní.

(recenzována byla verze na PC)