Hlavní navigace

Recenze: Magix MP3 Maker 15

24. 5. 2009

Sdílet

Popularita nejrůznějších zařízení pro přehrávání MP3 stále roste, ale ovládací software, který s nimi dostáváme, má k dokonalosti obvykle dost daleko. Není proto divu, že se objevuje řada programů, které se snaží pomoci.

Magix MP3 Maker 15

 

Jednou z možností je program MP3 Maker 15 německé firmy Magix. Pracovní polocha vypadá na první pohled poněkud nepřehledně, po chvilce seznamování ale zjistíme, že vše zde má svoji logiku. Základní části programu jsou tři – databáze, nahrávání a internetová rádia.

 

 

Software nejdříve skenuje počítač a vytvoří databázi všech dostupných písniček, přičemž si vedle očekávaného formátu MP3 poradí i s formáty WAV, WMA, OGG a AAC. Skladby můžeme libovolně konvertovat do podporovaných formátů, součástí softwaru je i vypalování na CD či DVD pomocí firemní technologie Goya Burn. Metadata (známá spíše pod označením ID3 tagy) je možné používat pro vyhledávání. Příjemným doplňkem je vyhledávání duplikátů, kterému se v případě stahování písniček z internetu nevyhneme.

 

 

Nabídku internetových rádií považujeme za více než dostatečnou (komu by nestačilo kolem 5 tisíc stanic) a našince potěší i značný výběr českých stanic. To ostatně nepřekvapí, MP3 Maker využívá firemní software WebRadio.


Hlavní síla a současně stěžejní  důvod, proč si podobný program koupit, je import a konverze – CD ripper pracuje nejrychleji ze všech, které jsme dosud měli v ruce. Nové možnosti přináší dialogové okno, které podporuje i přípravu audioknih, přibyly další možnosti archivace, jednoduší tisk obalů pro nosiče nebo snadno ovladatelný softwarový MP3 přehrávač.


Mixér zvuku byl v dřívějších verzích spíše slabinou celého balíku, proto nyní potěší nečekaně bohatá nabídka aplikací. Můžeme si také automaticky převádět písničky z portálu YouTube, což ale majitele autorských práv jistě nepotěší. Aplikace Vision, kterou výrobce propaguje jako „fantastickou trojrozměrnou cestu do vesmíru vlastní hudby“, není ničím jiným nežli moderní verzí barevné hudby konce sedmdesátých let.

 

Verdikt:

Jedná se o program určený začátečníkům. Tam, kde se objeví pokročilejší aplikace, zůstala možnost všechno zase zjednodušit. Příkladem může být třeba tlačítko Easy Mode On, které výrazně zjednoduší editaci zvukového záznamu. Fajnšmekr ale zapláče a tlačítku se raději obloukem vyhne. Bez čeho bych si dokázali program představit, je syntetickým hlasem namluvená nápověda, která  zde zabírá místo obvyklejších a mnohem potřebnějším nápovědám ve formě videoklipu. I když toho patnáctka nabízí dost, zůstala věrná svým hlavním přednostem – jednoduchému ovládání a dostupné ceně. Co víc si můžeme přát?


Klady:  Jednoduché ovládání, solidní funkce
Zápory: Nepříjemná nápověda

Hodnocení:  85%

CS24

Cena: cca 1000 Kč

Download: Zkušební verzi Magix MP3 Maker 15 si můžete stáhnout zde.

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.