Hlavní navigace

Malý a rychlý 250GB disk od Toshiby

26. 9. 2008

Sdílet

Toshiba nedávno uvedla novou generaci 1,8" pevných disků klasické konstrukce s kapacitou až 240 GB. Po několika úpravách však se podařilo vytáhnout ještě o 10 GB více.

CS24

Jsou to pouhé dva týdny, co jsme vás informovali o pevných discích Toshiba s 1,8" plotnami a kapacitou až 240 GB.

Uběhlo několik dní, společnost na svých discích dále zapracovala a výsledkem je disk s kapacitou nejen o 10 GB větší, ale hlavně rychlejší. Zatímco všechny současné velké modely mají plotny točící se rychlostí 4200 ot./min, novinka s MK2529GSG má plotny točící se rychlostí 5400 ot./min, což těmto diskům nepochybně pomůže. Další výhodou jsou rozměry a hmotnost, které vychází z pouze 1,8" ploten, konkrétně pouhých 62 gramů.

Samotný výrobce dle slov svého viceprezidenta Micieka Brzeskiho o discích říká, že jsou určené do těch nejvýkonnějších sub-notebooků a netboooků, kde jsou i 2,5" disky příliš velké. Brzeski také vyzdvihuje dosud nevídanou kapacitu čtvrt terabajtu společně s rychlostí. Znáte však marketingové řeči, takže to berte s rezervou.

Pravdou však zůstává, že nový disk by se měl dostat na trh v prosinci za zatím nezveřejněnou cenu a Toshiba připravuje i stejně rychlé 160 a 120GB verze.

- - Tomáš Šulc