Hlavní navigace

Malý a velký Foxconn

1. 1. 2007

Sdílet

PC skříně Foxconn potěší zejména ty, kdo hledají kvalitu za velmi rozumnou cenu Pokud se rozhlédnete na trhu p...


PC skříně Foxconn potěší zejména ty, kdo hledají kvalitu za velmi rozumnou cenu


Pokud se rozhlédnete na trhu počítačových skříní a vybíráte si zejména podle ceny, jistě vám neuniknou modely společnosti Foxconn, mezi něž se řadí i novinky, na které jsme se podívali tento měsíc.

Foxconn TLM-624

TLM-624 je počítačová skříň formátu mATX. Na první pohled je patrný příbuzenský poměr s počítačovými skříněmi, které jsme již v testu měli přední masce dominuje stříbrná část, přecházející od spodní části přes boky až na horní stranu, přičemž vnitřek je vyplněn černými záslepkami otvorů pro mechaniky. Vedle nezbytných tlačítek pro zapnutí a reset je na přední straně ještě dvojice USB a audio konektorů. Uvnitř skříně se nachází prostor pro dvě 5,25" mechaniky, dvě 3,5" FDD nebo čtečky paměťových karet a celkem pět vnitřních pozic pro pevné disky. Před nimi je prostor pro osazení jednoho ventilátoru o maximálním průměru 120 mm. Druhé místo pro přídavný ventilátor, které se nachází na zadní straně skříně v úrovni patice procesoru, je z výroby osazeno 80mm větrákem s možností regulace otáček. Součástí výbavy je i základní model napájecího zdroje s výkonem 450 W, který se hodí pro nenáročné kancelářské či domácí použití, pro náročnější uživatele bychom s ohledem na jeho vyšší hlučnost a menší počet napájecích konektorů a chybějící napájení pro grafickou kartu doporučili zakoupení kvalitnějšího samostatného stroje. Vzhledem k nízké ceně skříně musíte počítat s nižším komfortem při instalaci komponent mechaniky a disky je třeba přichytit klasickými šroubky, což komplikuje zejména jejich případnou výměnu, pokud se, podobně jako my, v PC často "hrabete". Na druhou stranu i přes malé rozměry skříně 450 x 180 x x 360 mm se v ní dalo během instalace snadno manipulovat s jednotlivými díly, a to včetně základní desky. Celkově lze skříň označit jako standardně vybavenou a zpracovanou v kombinaci ocelového plechu a plastu. Skříň samotná tak odvádí teplo pouze v omezené míře a pro dostatečné chlazení je třeba zajistit bezproblémový oběh vzduchu pomocí ventilátorů. To ale nic nemění na celkově dobrém dojmu, který v nás skříň TLM-624 zanechala jde o vcelku kvalitní model s pevnou konstrukcí a umírněným designem.

Foxconn TLA+490

Druhá počítačová skříň patří mezi klasické velké skříně formátu ATX s rozměry 490 x 190 x x 430 mm. Model TLA+490 je opět navržen spíše pro méně náročné uživatele, kteří se rozhodují především podle ceny. Přesto má tato skříň určitou nadstandardní výbavu, která usnadní její používání. Hlavním vylepšením je "bezšroubkový" způsob uchycení optických, FDD a HDD mechanik, realizovaný pomocí plastových úchytů z vnější strany místa usazení. Jako plus jsme ohodnotili také systém přichycení přídavných karet k tělu počítačové skříně, neboť je realizován plastovou úchytkou, běžnou spíše u dražších skříní. Subjektivně ale máme dojem, že materiál těchto částí je o něco méně odolný než u dražších modelů a zejména při častém použití může dojít k jeho poškození (několikatýdenní trápení v testech ale přečkal bez úhony). Vedle plnohodnotné desky ATX můžete pochopitelně skříň osadit též modely mATX, spolu s až čtyřmi DVD nebo jinými 5,25" mechanikami, dvěma 3,5" mechanikami s čelním panelem (FDD nebo čtečky paměťových karet) a celkem až šesti pevnými disky. Pevné disky je možné usadit libovolně vysoko, což je výhodné v případě, že použijete přídavný ventilátor pro ochlazování HDD a zároveň pro vhánění čerstvého vzduchu do skříně. Ventilátor si však budete muset dokoupit, na rozdíl od instalovaného 80mm větráku umístěného na zadní straně, který je součástí standardní výbavy skříně. Skříň je dodávána buď bez zdroje, což hodnotíme jako jednoznačné plus, neboť to umožňuje výběr optimálního modelu vyhovujícího vašim potřebám, nebo za výhodnou cenu v kombinaci se zdroji 300 až 450 W. Celá skříň je vyrobena z 0,5 mm tlustého plechu, zaručujícího dostatečnou torzní pevnost a stabilitu při přenášení. Design čela je spíše strohý (což opět hodnotíme spíše jako plus) naleznete zde pouze dva USB porty a tlačítka power a reset s obvyklými diodami. S ohledem na velmi přijatelnou pořizovací cenu se jedná o nadprůměrně zpracovanou skříň s jednoduchou instalací komponent stejně jako v případě menšího modelu je ale třeba zajistit dobrý přívod a odvod vzduchu pro adekvátní chlazení.

Foxconn TLM-624

formát mATX, střízlivý design, torzní pevnost
hlučnější ventilátor a zdroj
Cena vč. DPH: 1 200 Kč

Foxconn TLA+490

jednoduchý design, fantastická cena
horší odvod tepla
Cena vč. DPH: 575 Kč (bez zdroje)
K testu zapůjčila firma: SWS, a. s. www.sws.cz