Hlavní navigace

Malý průvodce Internetem

1. 6. 1998

Sdílet

Vzhledem k nečekanému vítězství českých hokejistů v Naganu, v době psaní článku probíhajícímu mistrovství sv...


Vzhledem k nečekanému vítězství českých hokejistů v Naganu, v době psaní článku probíhajícímu mistrovství světa v hokeji i blížícímu se mistrovství světa ve fotbale by nebylo od věci podívat se, jak se sport propaguje na Internetu. Pokud však patříte k lidem jako moje matka, jež si myslí, že na ledové ploše se honí tenisti za míčem, raději článek přeskočte.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY

Co si budeme povídat: má-li jeden přístup k Internetu, chce výsledky sportovních zápasů nejlépe hned. Po pravdě řečeno, s tou okamžitostí byly problémy i na oficiálních stránkách olympijských her v Naganu, a to i když jste měli rychlé spojení.

http://canoe1.canoe.ca/Slam/home.html

Na této internetové stránce můžete najít nejnovější výsledky v těchto sportech:
hokej, basketbal, golf, fotbal, motorové sporty, baseball, slovíčko ostatní pak zahrnuje lyžování, kriket, ragby, curling, plavání, wrestling, a dokonce i rodeo. Každý sport má na své hlavní stránce pár aktuálních fotografií i zpravodajství, ale v levé liště si můžete vyhledat i historické údaje, tabulky, otevřít si fotogalerii nebo si živě pokecat s ostatními fanoušky. Jedno velké omezení tento server má - jde převážně o informace z americké sportovní
scény.

www.mikrotime.demon.co.uk

Výsledky netradičních sportů přináší tato zajímavá stránka. Pokud chcete znát bližší podrobnosti o horských závodech na kolech, v kanoích na divoké vodě, soutěžích psích spřežení, regat, dračích lodí, raftingu, ale i motorových sportech, můžete zabrousit sem.

http://ctk.ceskenoviny.cz/sport.htm

Nejlepší způsob, jak sledovat aktuální výsledky u nás a v zahraničí (a pravda i v Americe). Najdete zde souhrn nejaktuálnějších zpráv, vybrané zprávy sportovního servisu ČTK a také archiv k různým významným sportovním událostem. Samostatné stránky zde má česká 1. fotbalová liga, hokejová extraliga a závody Formule 1. Jediným problémem jsou tabulky v gifovém formátu, jež se ne vždy načtou zcela čitelně.

http://europa.eu.int/comm/dg10/sport/

Pokud vás zajímá sport v zemích Evropské unie (kam zatím nepatříme), klikněte sem. Můžete si vybrat ze všech jazyků unie a pokochat se výsledky čistě EU se týkajících sportů. Spousta řečí, uvítacích proslovů, málo obrázků, to vše nahrává spíše tomu, že kvůli sportu bychom do Evropské unie spěchat moc nemuseli.

www.sportsline.com/u/worldwide/

Celosvětové aktuální výsledky nabízejí na těchto stránkách z těchto sportů: fotbal, kriket, formule 1, golf, tenis, basketbal, americký fotbal a světové poháry. Jsou zde fotografie, analýzy zápasů, odkaz na sportovní stránky CBS, a možnost podrobněji se podívat na výsledky v Holandsku, Německu, Brazílii, Francii, Španělsku a Japonsku.

FOTBAL

Ačkoliv se na jeho místo tlačí spousta jiných sportů, zvláště hokej, zůstává fotbal na první příčce v oblíbenosti. Snad je to tím, že jedině tam máme možnost v patnáctiminutové přestávce vyrazit ke stánkům s párky a příjemně se pohádat se spolubližními v dlouhé frontě. Pokud jde o historii fotbalu, už prý staří Inkové honili po zemi v kusech kůže zabalené staré látky, oficiálně se klade vznik do Anglie osvíceného 19. století.

www.mlsnet.com

Něco podobného jako NHL ve fotbalové podobě, ne však tak slavné, se jmenuje Major League Soccer. Opět jsou mužstva rozdělena na západní a východní skupinu, tentokrát po šesti týmech. To, co chápeme v Evropě jako fotbal, se v Americe jmenuje soccer a není Američany moc oblíbený. To víte, americký fotbal je tvrdý sport, a nějaký soccer oproti tomu sport pro nějaké máčky. Podle toho vypadají oficiální stránky - najdete zde jen pár novinek, dosti stručný přehled výsledků, možnost pokecat si s ostatními fanoušky, přehled týmů a v sekci Highlights pak několik filmečků s nejlepšími góly uplynulých let.

www.football.com

Snad někdy příště. Zatím zde najdeme jenom sliby, že půjde o nejlepší, nejaktuálnější a nejpodrobnější stránky, věnované dění jak v běžném fotbalovém světě, tak i v americkém fotbalu.

www.fotbal.com

Před touto stránkou mi nezbývá, než vás varovat. Logo je podivně zelené, asi jako když jste po Velikonočním pondělí přišli domů po mnoha návštěvách se spoustou vypitých skleniček na úvodní obrazovce najdete reklamy typu "zavolej mi do klubu" a "ty, ty, ty, proč nevoláš". Těmito otravnými hláškami pak budete zásobováni po celou dobu brouzdání po tomto serveru. A co zde najdete? Novinky, poskrovnu informací o reprezentaci, klubech, domácí a soutěži a zahraničních ligách, obrázků vskutku velmi málo, spíše vůbec ne. Většina informací je mimochodem pěkně zastaralá, např. v půlce dubna 1998 zde ještě nebyly ani výsledky 3. kola Českomoravského poháru, které se odehrálo v říjnu 1997!

www.fotbal.cz

To už máte lepší zajít se podívat na oficiální stránky Českého fotbalového svazu. Grafika je sice také strašná a podklad opět zelený (možná má tento typ zelené znázorňovat fotbalový trávník, ale v tom případě jsou tvůrci stránek barvoslepí nebo v životě na fotbale nebyli), ale informací, fotografií, zápisů z utkání zde naleznete o hodně větší množství. Dokonce i výňatky z tisku. Pro porovnání: zatímco na stránkách s koncovkou .com si o reprezentaci České republiky přečtete pouze neúplnou soupisku a sem tam o nějakém hráči (fotografie nejsou k dispozici) pár základních údajů, na stránce ČMFS vás čekají kompletní soupiska včetně rozdělení na brankáře, útočníky, obránce a trenéry, a o každém hráči (i trenérovi) podrobné údaje včetně fotografie.

www.geocities.com/SunsetStrip/Lounge/5312/faqs.htm

Stránka fanouška, věnovaná nejen evropským pohárům, obsahuje historické tabulky, seznam vítězů, fotky zde nehledejte.

www.soccernet.com/european/

Evropskému fotbalu a pohárům jsou věnovány i tyto stránky, kde je odkaz na fotbal anglický, skotský, a teprve poté na celkově evropský. Kromě přehledů, výsledkových listin a tabulek zde najdete právě odkazy na jednotlivé evropské poháry. Ale nejen to. Vedle běžné nabídky se sportovními suvenýry a možnosti e-mailového zpravodajství do vaší schránky zdarma, kromě chatu, se na těchto stránkách objevují i analýzy různých utkání. A to podle jednotlivých poločasů nebo celkově, podle chování různých hráčů na hřišti, či se analýza zabývá útokem, obranou a středním polem.

HOKEJ

Kolébkou hokeje je Kanada. Samotný sport vznikl prý tak, že dělníci z přístavních skladů, když zrovna měli pauzu, honili po zamrzlé hladině plechovky od konzerv páčidly na bedny. Proto se nejdříve podívejme sem, jak nám děťátko z oné kolébky za těch více než sto let vyrostlo.

www.canadianhockey.ca

V současné Kanadě už mezi vyznavače tohoto sportu patří i ženy, v Kanadě se koná dokonce jejich pravidelné mistrovství světa. Koná se zde i spousta dalších turnajů: Pohár Kobe Ontario, Allan Cup, Royal Bank Cup. Na těchto stránkách najdete i informace o kanadských koučích, hráčích, trenérech či oficiálních aktivitách jednotlivých klubů. Jediný problém této stránky se dá nalézt v tom, že klikací tabulky jednotlivých národních týmů jsou psány červenou barvou na červeno-oranžovém podkladě. A tudíž jsou nečitelné.

www.eishockeywm98.ch/eng/

V době, kdy vzniká tento článek, je těsně před mistrovstvím světa, až jej však budete číst, asi bude situace rozřešená. Prozatím na oficiálních stránkách nabízejí možnost zakoupení lístků, rozvrh zápasů, podrobné informace, nákup suvenýrů, novinky, stránky sponzorů, ale věřím, že to hlavní budou tvořit výsledky, tabulky, fotografie ze zápasů a snad i více.

www.nhl.com

Nevěřím, že existuje sportovní fanoušek, jenž by se nezajímal o dění v národní hokejové lize Severní Ameriky. Na oficiálních stránkách naleznete snad vše, po čem toužíte (tedy, pokud jde o NHL). Aktuální výsledky, tabulky, stránky jednotlivých mužstev včetně jejich hráčů, rozpisy utkání a další obvyklé věci. Mezi ty méně obvyklé patří možnost poslechu živého rozhlasového vysílání z jednotlivých stadionů či nahrání si nejlepších střel a situací jakožto videa do
počítače. A také si samozřejmě, vlastníte-li mezinárodní kartu, můžete koupit nějaké ty suvenýry ve virtuálním obchodu - puk s podpisem Gretzkého vás přijde na pouhých 110 dolarů.

www.hokej.cz

Oficiální web českého hokeje nenabízí žádná multimédia. Najdete zde statistiky, kanadská bodování, výsledky extraligy, Stanley Cupu, reprezentace a možnost vyjádřit svůj názor. Také se můžete zaregistrovat, což by mělo znamenat, že budete do schránky tyto aktuální informace dostávat e-mailem. Když mi delší dobu nepřišla ani jedna informace, rozhodl jsem se zaregistrovat znovu, ale potvůrka jejich server to věděl, a odmrštil mne.

www.hockey.com

Tady možná někdy něco bude fungovat. Zatím však společnost IMEDIAT Digital nabízí jen stránky věnované wrestlingu, boxu a vitamínům.

BASKETBAL

www.nba.com

Podobným způsobem jako stránky o NHL jsou dělány i americké národní basketbalové lize. Klasicky nechybějí informace o lize, výsledcích, rozpisy, stránky týmů včetně fotografií, i internetový obchod zde najdete. Pokud jde o multimédia, je zde fotogalerie, možnost stáhnout si avíčka a movíky nejlepších scén zápasů, ale jsou zde i ukázky 22 nejlepších střel Michaela Jordana, aktivity nováčků, ale dokonce každý z týmů všech čtyř divizí má své vlastní filmy ze svých zápasů, avi soubory i možnost RealAudio či wavových komentářů k zápasům. A nabídka je vskutku pestrá.

www.cbf.cz

Oficiální stránky České basketbalové federace. Najdete zde výsledky, rozpisy českých soutěží, pravidla basketbalu a linky na zajímavé basketbalové stránky u nás i v zahraničí (a samozřejmě taky v Americe). Grafika nic moc, ani informativně se toho příliš nedozvíte, nějaké fotografie nečekejte.

http://denali.sh.cvut.cz/petr/basket/basket.htm

Neoficiální stránky mají zajímavější grafiku, zcela zbytečnou hlášku, že jsou ve výstavbě, a také zdržovací animovaný gif. Autor sám přiznává, že na své stránky nemá čas, a je to poznat. Jsou zde pouze základní výsledky ligy mužů a žen, informace o streetballu, nefungující bazar a prosbu o spolupráci.

www.uni-giessen.de/%7Egl23/club/europa.html

Stránky plné odkazů na vše možné o evropském basketbalu - ať jde o poháry, Mistrovství Evropy či linky na stránky jednotlivých zemí. U Tschechien/Czech jich je šest.

TENIS

www.daviscup.org

Stránky Davis Cupu nabízejí vedle co nejpodrobnějších výsledků, včetně statistik soupeřících týmů za uplynulé roky, také novinky, informace, údaje o každém hráči všech týmů a rovněž přehled všech novinových zpráv a tiskových konferencí za minulé ročníky. Rubrika Multimédia nabízí nejlepší video ukázky, možnost RealAudio příjmu komentářů a záběry kamer na sítích.

www.usopen.org

Jeden ze tří nejznámějších grandslamových turnajů. Strukturou se podobá všem ostatním serverům, pokud jde o informace, novinky a to, co se právě (pokud právě) odehrává na kurtech. Kamery jsou interaktivní, takže si s nimi můžete pohrávat a navolit si, co sami chcete vidět. A pokud máte nainstalovaný Shockwave a zapnutou Javu, můžete si zahrát hru, již bych nazval "šoknutý" tenis.

www.ausopen.org

Australian Open sídlí na těchto stránkách, jež každého Čecha mohou jen potěšit, neb na titulní stránce drží trofej Petr Korda a zprávy se o něm zmiňují velmi pochvalně. Můžete si zde vyvolat každý odehraný zápas a zjistit o něm do mrtě podrobností - kolik ve kterém setu, i celkově, udělali hráči (hráčky) dvojchyb, es, jakou měli procentuální spěšnost prvních a druhých podání atd. O každém hráči (samozřejmostí jsou jejich fotografie) najdete podrobné osobní i sportovní informace. I zde platí, že v průběhu šampionátu jsou zapojeny kamery.

www.wimbledon.org

Oficiální stránka Wimbledonu vás nejprve provede historií šampionátu i místa, pak nabídne informace o hráčích, výsledky a statistiky, a pokud se zrovna odehrávají zápasy, najdete zde okamžité výsledky, živé rádio, rozhovory (i jejich archiv). Docela zajímavá je sekce High Tech a hry. Je zde hromada informací o IBM a jejích sportovních serverech, hned tři "šoknuté" hry, videoklipy a stránky jednotlivých televizních stanic, jež Wimbledon živě vysílají. Také se zde dozvíte, kdy poprvé použila firma IBM radar na měření rychlosti míčků a kdo kdy měl nejrychlejší podání.

www.tennis.com

Časopis Tennis Magazine Online nabízí aktuální informace o právě probíhajících turnajích. Z každého tištěného čísla časopisu jsou převzaty nejzajímavější články, z nichž jeden se vždy týká jedné z osobností tenisu. Online verze navíc dává možnost chatu, prohlédnutí si většího množství obrázků z různých turnajů, hodnocení jednotlivých hráčů, kterým ostatně je možné napsat pohled, jelikož se zde nachází unikátní seznam jejich adres, případně adres jejich fanklubů plus adresy na internetové stránky.

www.capitol.cz/sport/tenis/

A zde se nachází Český tenisový svaz. Vedle aktualit a výsledků turnajů zde jsou odkazy na Davis Cup a Fed Cup, pravidla, tenisové kluby, historii tenisu u nás, žebříčky i na klub slávy. Jsou zde i jednotliví hráči a hráčky, ale přehled není zpracován příliš detailně a často chybějí fotografie. Chybí vyhledávání a fotografie, o videoklipech si nechejte zdát.