Hlavní navigace

Mapy Google v boji s falešnými recenzemi a fotkami využívají umělou inteligenci

7. 4. 2023

Sdílet

Mapy Google Autor: Pixabay.com
Mapy Google nabízejí obsah sdílený samotnými uživateli, jako jsou recenze, fotografie či videa. Uživatelské hodnocení může ostatním pomoci v jejich rozhodování, avšak své příspěvky se zde snaží zveřejnit také podvodníci. K jejich odhalování využívá Google pokročilou umělou inteligenci.

Dosah mapových služeb od Googlu je velký, měsíčně je na celém světě využije více než jedna miliarda lidí. Není divu, že se je snaží využít ke svému prospěchu také podvodníci. Ti do služby vkládají své falešné recenze a multimediální obsah jako jsou fotografie a videa. Jejich počet přitom není zanedbatelný.

Jak na blogu sdělil Ashish Gupta, technický ředitel pro obsah vytvářený uživateli, v uplynulém roce došlo k nasazení nových pokročilých modelů strojového učení, které v kombinaci s pokročilými automatickými a manuálními technikami odhalili skutečně velké množství falešného obsahu, například nepravdivých recenzí poskytovaných za úplatu.

V roce 2022 se jednalo o dva výrazné fenomény, s nimiž by bez využití umělé inteligence byl boj jen velmi obtížný. Především došlo k rychlejšímu odhalování vzorců zneužívání mapových služeb. Google spustil významnou aktualizaci svých modelů strojového učení, díky čemuž se podařilo mnohonásobně rychleji než dříve identifikovat nové trendy zneužívání jednotlivých součástí služby.

Automatizované systémy například dokázaly vloni odhalit vysoký nárůst falešných firemních profilů, směřujících na internetové stránky umístěné na webové adrese s doménou prvního řídu „.top“ či „.design“. Na základě této strojové analýzy dokázal Google falešné údaje odstranit a deaktivovat podvodné firemní účty.

Mapy Google

Umělá inteligence výrazně pomohla (a stále pomáhá) také v boji s druhým fenoménem, kterým jsou podvodné snímky. Na nich jsou umisťována falešná telefonní čísla, která mají v uživateli vzbudit pocit, že se jedná o oficiální kontakt a přimět uživatele na tato nesprávná čísla zavolat.

Google zde opět nasadil nový model strojového učení, schopný rozpoznat čísla překrývající se na vložených obrázcích. Dochází přitom k analýze konkrétních vizuálních detailů na fotografiích a jejich rozvržení. Díky využití nového modelu strojového učení jsou Mapy Google schopny odhalit a zablokovat převážnou většinu falešných snímků ještě před jejich zveřejněním.

Ashish Gupta, technický ředitel pro obsah vytvářený uživateli, se na blogu pochlubil, že v roce 2022 se Googlu za pomoci umělé inteligence podařilo odhalit a zablokovat více než 115 milionů recenzí porušujících zásady služby, zablokovat či smazat více než 200 milionů fotografií a 7 milionů videí a zamezit vytvoření a používání 20 milionům falešných firemních profilů. Kromě toho Google podnikl právní kroky a zamezil páchání nepravostí skupině podvodníků, kteří nabízeli za úplatu publikování falešných recenzí v Mapách Google.

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld.

Byl pro vás článek přínosný?