Hlavní navigace

Matrixový Radeon HD 4870

20. 11. 2008

Sdílet

Společnost Asus chystá po Matrix edicích grafických karet NVIDIA GeForce 9600 GT, 9800 GT a ATI Radeon HD 4850 další kousek. Tentokrát půjde o Radeon HD 4870.

Série grafických karet Matrix od Asusu jsou typické svým chladičem, jenž se ve chvílích, kdy grafika není vytížena, zcela vypíná, a karta tak běží v plně pasivním režimu chlazení. Zapne se až při zátěži, kdy produkuje podstatně více tepla.

Nejinak je tomu i u nového Matrix Radeonu HD 4870. A protože se však jedná o velmi výkonnou kartu, jsou na chladiči ventilátory hned dva. Zmiňované chladiče jsou mimochodem i trochu kuriózní, každý má totiž jiný průměr. Navíc jsou namontovány tak, že vyfukují horký vzduch, který karta produkuje, ven ze skříně, což u karet s dvojicí ventilátorů nebývá obvyklé.

Když už výrobce vyměnil chlazení, pohrál si i s frekvencemi karty. Jádro ATI RV770 tak běží na 770 MHz a grafické paměti GDDR5 o kapacitě 512 MB na 3680 MHz. Nárůsty to sice nejsou nijak veliké, ale o to větší zde zřejmě bude potenciál pro případné přetaktování. Výrobce ke kartě navíc dodává speciální software, s jehož pomocí můžete takty karty zvýšit a stejně tak v něm lze regulovat rychlost otáčení ventilátorů.

Cena ani dostupnost nejsou známy, dá se však očekávat, že výrobce bude chtít stihnout předvánoční trh a karta bude o cca 1500 korun dražší než referenční řešení. Za fotografie děkujeme serveru matbe.

- - Tomáš Šulc

CS24