Hlavní navigace

MATTES AD - HDTV na optice

Sdílet

Společnost MATTES AD v polovině srpna informovala o rozšíření služby 802.TV o HD TV vysilání. Uživatelům je k dispozici kanál Nonstop Kino HD v kvalitě 1080i a počítá se s dalším rozšířením nabídky

Vysílání HD TV je pro uživatele služby 802.TV společnosti MATTES AD již realitou. Pokud patříte mezi zákazníky, kteří si koupili „HD ready“ televizor a jste zároveň obyvatelem několika moravských měst nebo části Prahy, můžete se po objednání set-top boxu těšit z obrazu ve vysokém rozlišení.


Společnost Mattes AD uvádí, že prolomila další milník v televizním vysílání na území ČR zařazením kanálu Nonstop Kino HD do své nabídky digitální televize 802.TV. Kanál, na němž jsou filmové hity uváděny výhradně ve vysokém rozlišení, je provozován společností SPI International, která se zabývá především distribucí filmů do kin. Po loňském spuštění dvou kanálů ve standardním rozlišení – Filmbox a Nonstop Kino – letos přináší divákům zábavu také ve vysokém rozlišení

Diváci mohou sledovat Nonstop Kino HD v rozlišení 1080i, tedy v režimu, kdy je obraz složen z 1 080 prokládaných řádků, což je určeno zdrojovým signálem poskytovatele. Jako kompresní kodek je používán H.264 (MPEG4 AVC) a s tím souvisí také nasazení nových set-top boxů pro příjem služby 802.TV. Zájemci o službu 802.TV obdrží set-top box Motorola modelové řady VIP19XX, který dokáže dekódovat vysílání ve formátu MPEG2 i MPEG4 AVC a zobrazovat na televizním přijímači kanály v běžném rozlišení PAL i ve vysokém rozlišení. Standardním vybavením set-top boxu bude druhý tuner pro pozemní digitální vysílání a za příplatek si uživatel může objednat set-top box s možností záznamu a pozdějšího přehrání pořadu.

Nový kanál ve vysokém rozlišení není součástí základní ani standardní nabídky, ale je možné si jej objednat samostatně za 360 Kč měsíčně. Cena odpovídá exkluzivnímu obsahu, který program nabízí.Kanál Nonstop Kino HD je prvním v nabídce služby 802.TV, ale společnost MATTES AD již v současné době plánuje další rozšíření nabídky HD programů. Nároční diváci se tak mohou těšit i na zajímavé dokumenty, zpravodajství nebo sportovní přenosy v detailu, který jim může přinést jedině HDTV.

Poznámka redakce:
K tiskové zprávě společnosti MATTES AD a informacím, které zazněly na představení produktu je třeba dodat, že současná nabídka 802.TV standard + HDTV set-top box stojí jako instalační balíček 1 Kč, měsíční poplatky činí 870 Kč a pokud se rozhodne zákazník pro nový kanál v HD rozlišení, připlatí měsíčně zmíněných 360 Kč. Dostupnost TV je zatím omezena na města Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí a Frenštát pod Radhoštěm a v Praze se počítá se šesti sty přípojkami v Praze 5 na sídlišti Nové Butovice. Přesnější informace je možné získat na webových stránkách www.802.cz.

Instalace set-top boxu pro HD TV je možná jen v oblastech napojených na optický kabel s pokračováním metalického rozvodu mezi domácnostmi. Není tedy možné jej získat v domácnostech, které jsou připojeny pomocí Wi-Fi.

Podle dostupných/zveřejněných informací má společnost MATTES AD 40 000 zákazníků všech svých služeb, z toho 11 000 zákazníků je připojeno k optickému vedení.
Pomocí set-top boxu je možné procházet i internetové stránky a k celosvětové síti se tak mohou dostat i diváci, kteří nemají vlastní počítač. Set-top box je možné získat ve dvou provedeních. První jen přenáší data a neumožňuje jejich ukládání, druhé je vybaveno interním pevným diskem 160 GB a jeho cena je při nákupu balíčku o 5 990 Kč vyšší.

Na podzim má dojít k rozšíření nabídky na 6 programů v HD rozlišení. MATTES AD se nechce vydávat cestou bezdůvodného navyšování počtu programů, ale spíše hledáním kvalitního obsahu a jeho zprostředkování svým zákazníkům. Mezi probírané otázky patřila i dostupnost českých televizních kanálů ve vysokém rozlišení. Není tajemstvím, že komerční televize některé pořady ve vysokém rozlišení připravují a nelze vyloučit (jinými slovy - bylo nepřímo potvrzeno), že televize Nova chystá spuštění pilotního vysílání pro zákazníky MATTES AD již na podzim tohoto roku.

Foto: autor

- - Václav Maletínský

Byl pro vás článek přínosný?