Hlavní navigace

Mc Afee Total Protection

4. 9. 2007

Sdílet

Totální ochrana

Je vůbec možné zajistit totální ochranu počítače? Pokud ho nechcete zalít do betonu včetně všech přívodních drátů a následně zapomenout někde v opuštěném dole, tak asi těžko. Přesto aplikace McAfee Total Protection svému jméno čest dělá.
Základní funkce jsou přesně takové, jaké od komplexního řešení počítačové bezpečnosti zcela automaticky očekáváme: antivirus, antispyware, filtr spamu a firewall. S jedinou výjimkou (viz níže) jde o komponenty kvalitní. McAfee Total Protection se ale u tohoto "klasického kvarteta" nezastavuje, jde ještě dále.
Sympatická je především záložka "Nástroje", kde uživatel nalezne širokou paletu různých pomůcek, které mají větší či menší souvislost s bezpečnostní počítače (ostatně, souvislost s bezpečností najdete prakticky u jakékoliv aplikace...). Za celou širokou nabídku nástrojů zmiňme třeba funkci QuickClean, která je schopná rychle vyčistit počítač od nepotřebných souborů (dočasné soubory internetu, soubory v koši, ale třeba i registry). Nebo "elektronická skartovačka" Shredder, která umožňuje nevratně a neodvolatelně smazat vybrané oblasti, či přesněji: soubory nebo celé disky. V této souvislosti by asi bylo vhodné doplnit funkci "smazat prázdné místo" (možná to někomu přijde veselé nebo nesmyslné, ale největší poklad pro útočníky pasoucí po obnovování smazaných souborů představují právě "prázdné" oblasti na disku, kde staré soubory v podstatě netknuté leží až do svého víceméně náhodného přepsání).
V McAfee Total Protection najdete i možnost archivace, kdy si vyberete co, kam a kdy chcete archivovat. Nástroj nevyniká sofistikovaností - platí pro něj, že "v jednoduchosti je síla". Když už nic jiného, s jeho pomocí budete archivovat vybraná data (adresáře, soubory...) pravidelně a aniž byste na to mysleli. A to není málo...
Pro příznivce "adrenalinového" brouzdání na internetu přináší program zajímavou technologii Site Protection, která varuje před potenciálně nebezpečnými stránkami dříve, než na ně vstoupíte. Zatímco zelený terčík znamená, že stránka by měla být v pořádku (byť jsme při testech nenašli ani jedno selhání, rozhodně bychom toto nebrali jako dogma!), pak červený terčík by měl na uživatele působit stejně jako tato barva na semaforu. Aneb stůj, sem ne! Znamená totiž, že stránka obsahuje nějaký škodlivý kód, nějaké zneužití zranitelnosti nebo prostě jen odkazy na jinou stránku, která takto nebezpečná je. Jinými slovy: tato nápověda je schopná alespoň naznačit informace o (ne)bezpečnosti určité stránky dříve, než se (ne)rozhodneme na ni vstoupit.
Pokud bychom měli u nějaké části McAfee Total Protection ukázat palcem dolů, pak by šlo o filtr spamu. Mimochodem, je to právě filtrace spamu (neboť jde o otázku velmi specifickou), která představuje slabé místo mnoho aplikací, což ale rozhodně není omluva. Proč musí při každém spuštění poštovního klienta (testováno s aplikací Outlook Express) proběhnout "Zpracování zpráv" (nikoliv nových, ale už dříve doručených, a tedy již dávno zpracovaných)? Proč aplikace odmítá jakékoliv pokusy vysvětlit jí, že mám na to, zda jsou některé e-maily spamem či nikoliv, zcela jiný názor, a není ochotná si jej zapamatovat? Právě jen filtr spamu a nasazení této technologie brání tomu, aby se program mohl přízviskem "totální" honosit právem.
Pokud hovoříme o aplikaci McAfee Total Protection, tak musíme konstatovat, že s ní dostanete do ruky (resp. do počítače) opravdu silný nástroj. Vlastně celou baterii nástrojů, které jednak zvýší bezpečnost počítače a jednak usnadní práci s ním.


McAfee Total Protectionr
+ technologie Site Protection (varování
před nebezpečnou webovou stránkou
dříve, než na ni vstoupíte)
+ bohatá nabídka nástrojů
- slabší filtr spamu

K recenzi poskytla firma:
McAfee, http://cz.mcafee.com
Cena: 2 184 Kč (3 licence)


McAfee Total Protection
si poradí nejen s viry, ale
také s "PUPy" (Potencialy Unwanted Programe, potenciálně nežádoucí program).

Autor článku