Hlavní navigace

Mechanik k vaší ruce

1. 2. 2006

Sdílet

System Mechanic 5 a mnoho dalších zajímavých programů (CD) Nenechte si ujít vynikající program System Mechani...


System Mechanic 5 a mnoho dalších zajímavých programů (CD)


Nenechte si ujít vynikající program System Mechanic 5, slevu na e-mailového klienta The Bat!, kompletní sadu ovladačů grafických karet či téma CD, zabývající se prací s videosoubory na PC.

Akce a Novinky

V tomto čísle vám přinášíme opravdovou lahůdku. Jedná se o program, který se kompletně postará o vaše PC. Na jednom místě nabízí nástroje pro opravu, optimalizaci, ochranu a údržbu počítače. S jeho pomocí lze bojovat se spywarem, nechybí ani možnost pravidelné aktualizace definiční databáze spywaru. Doporučujeme pročíst rámeček vztahující se k tomuto programu a rubriku Rychlokurz, která se podrobněji zabývá prací s tímto zdařilým produktem. Inspirací pro vás může být i sada fotografií velmi zajímavé PC skříně. Odkaz na ně naleznete na hlavní obrazovce CD.
V sekci Novinky naleznete aktuální číslo oblíbeného časopisu Abíčko, pojednávající o platformě Linux, rovněž internetové periodikum Interval nabízí spoustu novinek a zajímavostí. Jsou zde i excelovské tabulky s aktualizovaným seznamem veškerého softwaru vydaného na našich CD, nechybí ani kompletní elektronická podoba časopisu s veškerými materiály od roku 2000. Šestkrát je zde zastoupen i software k ostatním článkům uvnitř čísla. V rubrice Servis se věnujeme bezpečnostním záplatám, vydaným společností Microsoft za měsíc listopad. Pro každou edici MS Windows jsou připraveny samorozbalovací balíčky, obsahující záplaty k dané verzi operačního systému. Nezapomněli jsme ani na opravy Internet Exploreru.

Software

V části Komerční software nabízíme slevu na novou edici e-mailového klienta The Bat! 3.65 CZ/SK. Více informací o tomto programu naleznete v rámečku s označením Komerční software & slevy.
Rubrika Topware je určena produktům, jež se již v minulosti na našich CD vyskytly a jsou natolik nepostradatelné nebo jinak významné, že považujeme za správné přinášet je častěji, aby si jejich aktuální verze mohli pořídit i naši nepravidelní čtenáři. Za zmínku stojí program Ad-Aware SE Personal Edition 1.06, který spolehlivě odstraní špehovací programy, jež se mohou dostat do vašeho počítače při instalaci freewarových programů s reklamou. Tyto špioni shromažďují informace o vaší aktivitě na internetu. Program čistí výměnné i pevné disky, registry a paměť. Oxygen Phone Manager 2.8.6 umožňuje komunikaci mezi počítačem a mobilním telefonem Nokia. Můžete číst, editovat, ukládat, načíst a přepsat telefonní seznam ve vašem telefonu. Data lze vyměňovat mezi telefonem a Microsoft Outlookem nebo Lotus Notes, lze pracovat s kalendářem, s tóny vyzvánění či logy. Tuzemská společnost Kerio ukončila svou práci na oblíbeném domácím firewallu, avšak firma Sunbelt, která jej zakoupila, pokračuje na zdokonalování tohoto produktu a nabízí vám jeho novou edici 4.2.3.
Ve freewarové verzi produktu DeepBurner Free 1.7.1 můžete tvořit datová a audio CD a DVD, bootovací disky a ISO obrazy. Velmi příjemné ovládání programu zvládnou určitě všichni uživatelé, obzvláště když nápadně připomíná klasického průzkumníka. K rychlému vytvoření CD poté jistě přispěje i funkce drag&drop. Vedle vypalování dat lze CD také doplnit o menu nebo k němu vytisknout jednoduchý obal, do něhož můžete vložit obrázek nebo seznam souborů, uložených na médiu. Audio disky je možné vytvářet z MP3, WAV nebo OGG souborů, kdy jsou dané typy konvertovány do zvukových stop. NetLimiter Pro 2.0.6 Final kontroluje odesílaná a stahovaná data z internetu. Kontroluje nejen webové prohlížeče, ale i ostatní programy, které komunikují po síti. Dokáže tyto nechtěné přenosy dat omezit či úplně zastavit. Pokud potřebujete určité soubory na vašem PC skrýt před ostatními uživateli, dobře vám poslouží TrueCrypt 4.1. Umožňuje vytvořit šifrovaný soubor, který pak připojíte do systému jako virtuální disk a pracujete s ním jako s jakýmkoli normálním diskem. Můžete dokonce šifrovat celý diskový oddíl. Pokud při připojování disku zadáte správné heslo, máte ho plně k dispozici a ani nepoznáte, že se od jiných disků na vašem počítači nějak liší. Dokonce na něm můžete spouštět třeba defragmentaci nebo v něm vytvářet další šifrované disky. Pokud však toto své úložiště odpojíte, rázem se k vašim datům nikdo nepovolaný nedostane.
Téma CD je věnováno práci s videosoubory na PC. Naleznete v něm sadu utilit, se kterými proniknete do tajů konverze různých formátů, zálohování filmů či jejich drobných úprav. Za zmínku stojí program Video DVD Maker FREE 1.3 pro snadnou tvorbu vlastního DVD videa z importovaných video souborů různých formátů nebo nahráváním z různých zdrojů (DV kamera, webová kamera, TV tuner). Vytvořené video lze vypálit na CD nebo DVD disk.
DVD Genie 4.10 je nástroj pro rozšíření a zpřístupnění mnoha nedokumentovaných funkcí u populárních softwarových DVD přehrávačů jako Cinemaster, PowerDVD, WinDVD a další. Zajímavá je určitě i možnost modifikace kódu regionu, výběr přehrávače při vložení DVD disku a rozšíření obrazu širokoúhlých filmů na celou plochu obrazovky.
DVD2one je jeden z prvních programů na zálohování DVD video disků, který používá částečnou rekompresi tedy snížení bitrate pomocí změny kvantizace. Stejnou metodu používají snad všichni jeho konkurenti, protože vyniká zejména jednoduchostí. Ke zkopírování stačí pár kliknutí myši. PowerDVD 6 je poslední, nejmodernější verze celosvětově uznávaného softwarového DVD přehrávače. Využívá přední technologie pro zjištění nejvyšší možné kvality sledování a poslechu na PC. Vyniká také širokou paletou funkcí.
EasyDVD 2.0.1.22 díky flexibilitě a kompatibilitě i se staršími OS Windows, stejně jako kvůli unikátní podpoře ovladačů DirectX dokáže přehrát bez problémů jakékoliv DVD. Díky zabudovaným ovladačům a sadě instrukcí DirectX 9.0 nemusíte mít ovladače ani primárně nainstalované. Nová verze nabízí vylepšenou podporu multimédií, promítání na plochu, on-line diskusi o produktu, digitální zoom či nastavení hodnot obrazu.
Část Vyzkoušejte si patří programům souvisejícím s ostatními články uvnitř čísla, programům z rubriky CD centrum, ale najdete zde i software, jenž nás zaujal. Arrow Player 1 je graficky velmi povedený přehrávač hudby, který upoutá zejména svým vzhledem. Patří totiž do skupiny aplikací, které simulují skleněný vzhled. Artisan CD/DVD Burner je vypalovací program. Ačkoli se jedná o freeware, zvládá toho celkem dost. Kromě přepisovatelných DVD umí pracovat i s běžnými DVD?R, DVD-RAM a samozřejmě také s CD-RW. Hudební CD vypálí i ze souborů MP3 nebo WAV, takže pokud si zvyknete na jeho jednoduchost a až příliš velkou samostatnost, nejspíše vás nezklame. Kromě zálohování dat na libovolné médium dokáže zpracovat i image soubory v různých formátech, ukládat pak umí do image typu ISO.
Shutter 2.0 je program pro automatické vypínání počítače. Obsahuje funkce pro vypínání, restart, odhlášení uživatele, vypnutí monitoru či zamknutí PC. Co ho však dělá skutečně zajímavým, je možnost plánování akce po skončení různých aplikací, např. po skončení přehrávání Winampu. Majitelé notebooků mohou využít i detekci nízké kapacity baterií.
Weather Pulse 2.05 slouží k monitorování počasí a navíc zobrazuje satelitní snímky. Pro dané místo lze sledovat počasí na 10 dní dopředu, aktuální počasí či předpověď na noc. Satelitní snímky pak lze posílat e-mailem nebo ukládat na disk, případně nastavit jako tapetu na plochu. Weather Pulse zobrazuje všechny potřebné informace v jednoduchém rozhraní, v hlavním panelu pak může být zobrazena aktuální teplota. V aplikaci lze také jednoduše měnit vzhled pomocí skinů.
AceFTP Free 3 patří do kategorie utilit, které jsou určeny ke kopírování souborů a složek mezi místním počítačem a vzdáleným serverem (download a upload) tedy do kategorie FTP klientů. Umožňuje plánování přenosů s bohatým nastavením potřebných parametrů, je schopný vykonávat rozmanité přenosy současně, dokonce je schopen otevřít i více míst FTP najednou, dokáže obnovit i přerušené přenosy. V integrovaném prohlížeči souborů si můžete prohlédnout jak obsah souborů určených k přenosu, tak i soubory na vzdáleném serveru. Pokročilý manažer stránek (Site Manager) je schopný všechna vaše nastavení ukládat tak, aby vám byly kdykoli k dispozici a nemuseli jste znovu provádět novou konfiguraci. AceFTP umožňuje běžné souborové operace (úpravy, přejmenování, mazání, vytváření nových) jak na místním počítači, tak i na webovém serveru, filtraci výběru souborů včetně inverze výběru, zobrazení miniatur souborů (využitelné pro grafické soubory), podporuje i síťové funkce včetně řízení přístupových práv.

Komunikace a Hardware

Rubrika Komunikace nabízí dva prohlížeče, poštovního klienta a nástroj pro telefonování po internetu. Thunderbird je remakem poštovní komponenty z aplikačního balíku Mozilla, z níž převzal většinu dobrých vlastností (bezpečnost před viry, filtrování spamu atd.). Výhodou je menší náročnost, větší výkon a jednoduchost uživatelského rozhraní, ale i obohacení o správu rozšíření (extenzí), postranní lištu s nejčastěji používanými adresami atd. Z dalších novinek lze jmenovat antispamový samoučící se filtr, uložení stavu vyhledávání zpráv ve složkách, možnost jedné schránky pro více POP3 účtů, seskupování zpráv podle kritérií, nestahování vzdálených obrázků a migraci nastavení pošty z jiných e-mailových klientů. Mezi další vylepšení pak patří automatické aktualizace, kontrola pravopisu, detekce phishingu, vylepšení funkcí RSS a podcastingu a další.
Nová verze prohlížeče Maxthon přináší vylepšené blokování vyskakujících oken a opravuje několik chyb v kódu aplikace. Maxthon, dříve známý pod názvem MyIE2, je výkonný internetový prohlížeč, postavený na jádru IE (požadován IE5.x nebo IE 6.0), ale s mnohem bohatší nabídkou funkcí. Dokáže současně zobrazit několik webových stránek v jednom okně, podporuje plug-iny a IE extenze, úpravu vzhledu skiny, automatické vyplňování formulářů, automatické rolování stránek, filtrování, omezení reklam apod. Součástí combo verze jsou i rozšíření plug-in (AIRoboform, FlashSave, ViewSource, EnableRightClick, Up a Level, Weather) a skiny.
Avant Browser 10.1.0.40 je prohlížeč postavený na Internet Exploreru, umožňující současné prohlížení více stránek v jednom okně (tabbed), blokování pop-up oken či rychlou navigaci. Je v něm integrován i nástroj pro odstranění stop po navštívených stránkách a vyhledávač (Google). Využití technologie MDI (Multiple-Document-Interface) zajišťuje menší náročnost aplikace na prostředky sytému, rychlé otevíraní webových stránek a snadnou orientaci.
Skype 2.0.069 je nástroj pro telefonování po internetu. Dlouho očekávaná verze 2.0 přináší novinku v podobě podpory videotelefonování, možnosti třídění kontaktů do skupin a zobrazování nálad a lokálního času volajícím. Vylepšení by se měla projevit i na kvalitě hovoru. Umožňuje bezplatné volání z jednoho počítače na druhý. Potřebujete jen solidní připojení, mikrofon a reproduktory. Navíc je Skype posunut spíše do pozice Instant Messengeru, můžete tedy vyhledávat v seznamu registrovaných uživatelů, vytvářet seznam přátel a navíc přímo z programu i klasicky chatovat bez mikrofonu. Veškerá komunikace pomocí tohoto produktu je šifrována.
Do rubriky Hardware jsme připravili kompletní sadu nejnovějších ovladačů grafických karet ATI a NVIDIA.

Zadarmo: System Mechanic 5

Tento nástroj by měl najít své místo snad na každém PC. Nabízí sadu nástrojů pro opravu počítače, jeho optimalizaci, ochranu a údržbu. Při prvním spuštění je třeba produkt registrovat. Po instalaci se objeví obrazovka, kde jednou z možných voleb je Enter Licensing Details. Zde vložíte jméno a sériové číslo uvedené v rámečku. Funkce tohoto pokročilého nástroje lze rozdělit do několika částí.
První z nich je sekce nabízející čištění počítače. Dokáže projít označené disky, najít v nich "zbytečné" soubory (tedy pomocné soubory, zbytky atd.) a odstranit je, stejně jako vyhledat a odstranit duplicitní soubory které zbytečně zabírají místo. Při běžné práci na počítači po vás zůstanou stopy: navštívené adresy, pomocné soubory, seznam naposledy otevřených dokumentů. Tento nástroj po vás tyto stopy rovněž dokáže zamést. Jistě jste se při brouzdání internetem setkali s nešvarem zvaným pop-up (vyskakovací) okna. Někdy chcete zobrazit internetovou stránku a kromě ní se otevře ještě dalších pět oken, obvykle s lechtivou tématikou. Toho se lze rovněž po aktivaci příslušné funkce tohoto programu zbavit. Program obsahuje i chytřejší verzi nástroje pro odinstalování z Ovládacích panelů Windows. Dovede software nejen odinstalovat, ale pozná i chybné odinstalační záznamy a umí je odstranit ze seznamu. Dokonce dokáže odinstalovat programy, které v seznamu vůbec nejsou.
Druhou částí programu jsou Opravy. Zde můžete využít sadu funkcí pro správu registru Windows. S nimi jej lze opravit, vyčistit, optimalizovat a zálohovat. Zvláštní funkcí je možnost optimalizace uložení dat v registru tak, aby byl co nejmenší. Zde také lze prohledat vybrané disky a zkontrolovat na nich všechny zástupce. Najde--li se nějaký chybný zástupce (který produkt nedokáže opravit sám), zobrazí ho v seznamu a vy se můžete rozhodnout, co s ním.
Třetí částí je sekce Údržba. Ta vám umožní z jednoho místa spouštět několik různých nástrojů. Jednotlivé nástroje je možné (a rozhodně doporučené) spouštět pravidelně. Tuto činnost lze plánovat. Stačí ze seznamu vybrat konkrétní nástroj a nastavit čas a frekvenci. Zde můžete také zapnout nástrojovou lištu, sloužící k rychlému přístupu k nástrojům System Mechanic. Rovněž zde naleznete nástroj, s jehož pomocí můžete přesunout nainstalovanou aplikaci do jiného adresáře či na jiný disk. Mechanic automaticky upraví záznam v registru, zástupce a přesune soubory.
Čtvrtá sekce slouží k optimalizaci nastavení systému pro vaše připojení, máte zde možnost sledovat vytížení svého internetového připojení v jednoduchých grafech nebo si otestovat jeho rychlost, mít pod kontrolou programy, které se spouštějí při startu systému, také získáte možnost nastavit mnoho systémových voleb Windows. Tato část obsahuje i defragmentační nástroj s pokročilými možnostmi nastavení.
Nakonec přichází na řadu ochrana počítače. Zde můžete bezpečně mazat soubory či vytvořit otisk systému a ten pak například porovnat s otiskem vytvořeným po instalaci nějakého softwaru a zjistit, co vše se změnilo. Spyware v současnosti představuje velký problém. Jak známo, jedná se o programy (ale i makra, skripty...), které se schovají do systému, sledují vaši činnost a výsledky odesílají kamsi do internetu (případně škodí jiným způsobem). System Mechanic 5 obsahuje nástroj sloužící k detekci a odstranění podobných špionů parazitů. Doporučujeme po instalaci produktu provést aktualizaci definiční databáze spywaru.
Velice důležitou volbou je možnost vrátit změny, které jste pomocí System Mechanicu provedli. Jednotlivé akce jsou seřazeny podle kategorií a dnů, kdy byly provedeny. Najdete tedy jen požadovaný den, označíte akci, kterou chcete vrátit, a uvedete vše do původního stavu.
System Mechanic toho nabízí opravdu mnoho. V tomto rámečku nelze podrobně popsat veškeré jeho funkce a možnosti, proto doporučujeme pečlivě pročíst rubriku Rychlokurz, která se věnuje prací s tímto produktem.

Komerční software & slevy

The Bat! 3.65 CZ/SK

E-mailový klient The Bat! je kompletně lokalizován do češtiny a je dodáván s českou nápovědou. Hlavní důraz výrobce je kladen na bezpečnost uživatele, na ochranu před viry a také před nevyžádanou poštou. Mezi nejvíce oceňované funkce patří podpora neomezeného počtu účtů, propracovaný filtrovací systém, rozsáhlý systém šablon a maker, podpora velkého množství protokolů a v neposlední řadě i příjemné uživatelské prostředí, které lze dále přizpůsobovat. Program umožňuje prohlížení zpráv na serveru před jejich stažením. Pro bezpečnou komunikaci podporuje program The Bat! šifrovací programy PGP a GnuPG a dále rovněž podporuje digitální certifikáty S/MIME pro elektronické podepisování zpráv. Program umožňuje snadný přechod z konkurenčních programů jako Outlook Express nebo MS Outlook. Více informací o funkcích programu The Bat! najdete na serveru www.thebat.cz, kde také můžete provést registraci s uplatněním kuponu na slevu ve výši 15 %.
Nepřehlédněte na CD

Artisan CD/DVD Burner 2.19

Freewarový vypalovací program s bohatou nabídkou funkcí a možností.
SE Themes Creator 2.10 Tvorba vlastních barevných témat pro mobilní telefony Sony Ericsson.

Weather Pulse 2.05

Dokáže zobrazit aktuální počasí, předpověď na
10 dnů či satelitové snímky daného místa.

DVD2one 2.0.2
Jednoduché zálohování filmů na DVD nosičích.

NetLimiter Pro 2.0.6 Final
Aplikace pro kontrolu odesílaných a stahovaných dat z internetu.

TrueCrypt 4.1
Umožňuje vytvořit šifrovaný soubor, který pak připojíte do systému jako virtuální disk.

CombiMovie 1.1
CombiMovie je nástroj sloužící k rychlému a jednoduchému spojení dvou a více MPEG/MPG video souborů.

Arrow Player 1
Arrow Player je povedený přehrávač hudby, který zaujme zejména svým vzhledem.
0070